01. Naam?
Dion de Roo
Dion de Roo (links) in actie namens Hsv VUC tegen HBS (alle foto’s in dit item komen uit het privéarchief van Dion)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Op het veld:
SV Duinoord
HSV VUC

In de zaal:
The Yellows
SC Noordzee
FC Westland

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Verdedigende middenvelder en later centrale verdediger

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was fysiek sterk met een groot loopvermogen en een sterke wil om te winnen. Ik ben altijd een voetballer geweest die zich in dienst van het team opstelde. Ballen veroveren en dan de meer creatievere voetballers aan het werk te zetten, vond ik prachtig om te doen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Erg lastig om er één te noemen. Er schieten me er meerdere te binnen:
1. Het bereiken van de halve finale van de HC cup met Duinoord in 1995. We waren dat jaar het verst komende HVB elftal. Uiteindelijk verloren we de halve finale van het “grote” Quick met duidelijke cijfers, maar het was voor ons een enorme prestatie.

2. Het kampioenschap in de Vierde Klasse in seizoen 1997/1998 met Duinoord. Duinoord was één grote familie en zo werd het kampioenschap ook gevierd. We hadden een geweldig team en een trainer, Sjaak de Bruin, waar we voor door het vuur gingen.

3. De kampioenswedstrijd met VUC tegen Concordia in de Tweede Klasse 2003/04. Ik kan me herinneren dat we met een ruime voorsprong in punten de laatste periode in gingen, maar dat het uiteindelijk toch op de laatste wedstrijddag moest aankomen. De spanning stond er dus goed op, maar met doelpunten van Erik van Galen en Hans Apontoweil haalden we toch het kampioenschap binnen.

4. Het winnen van de HC Cup finale 2007 met VUC tegen Haaglandia op een vol gepakt Houtrust. Helaas in de finale als invaller, maar het was een geweldige ervaring om te mogen maken.

5. En eigenlijk alle wedstrijden die ik in drie jaar Hoofdklasse met VUC heb mogen spelen. Stiekem had ik daarmee mijn eigen verwachtingen overtroffen. Toen ik bij Duinoord in de HVB en 4e Klasse speelde had ik nooit verwacht een aantal jaar later in de top van het amateurvoetbal mee te spelen. Ik zit nu zo te denken, misschien ben ik wel één van de weinige voetballers die zowel in in de Hoofdklasse HVB als in de Hoofdklasse KNVB heb gespeeld.

06. Dieptepunt?
Dat is misschien wel mijn vertrek bij sv Duinoord. Het was een lastige beslissing om mijn club, met zoveel familie en vrienden, te verlaten. Ik ben er echt kapot van geweest. Nachten niet geslapen. Maar het niveau van Duinoord ging helaas omlaag. Ik was 25 jaar en ik wilde mezelf echt nog een keer uitdagen op een hoger niveau.
Tegelijkertijd was mijn vertrek bij Duinoord ook achteraf het begin van iets moois: mijn overgang naar VUC.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is die van mijn vader Nico de Roo. Helaas is hij acht jaar geleden, veel te vroeg, overleden. Toen hij nog voetbalde ging ik, als kind, altijd zijn wedstrijden bij Duinoord kijken. Later gingen we ook vaak samen wedstrijden bezoeken in het Haagse voetbal. Hij was een bekende figuur in het Haagse. Bij welke vereniging hij ook binnenkwam, kende hij mensen. Mijn vader heeft me echt het gevoel, de gezelligheid en de traditie van het Haagse amateurvoetbal meegegeven. En daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Het heeft me een hoop plezier gegeven.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dick van der Toorn. Hij was heel erg duidelijk in zijn spelsysteem en wat hij van elke speler afzonderlijk daarin verwachtte. Hier heb ik heel veel van geleerd.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja hoor heel veel! Ik noem geen namen, want het zijn er teveel om op te noemen. Sowieso zijn alle Duinoorders met wie ik heb samengespeeld vrienden voor het leven. Een grote groep van deze oud-Duinoorders zijn in de loop der jaren overgekomen naar VUC en trainen op donderdagavond. Ik doe nog steeds regelmatig een trainingspartijtje en enkele biertjes met hen mee.
Daarnaast speel ik op zondags in VUC 3, oftewel de VUC Vedettes. We zijn als team al zo’n tien jaar bij elkaar. Een team met allemaal geweldige gasten en vrienden. Op het veld willen we nog altijd winnen. Dit seizoen zijn we kampioen geworden van de reserve 2e klasse. Dus volgend seizoen – op onze oude dag -gewoon weer een stapje hoger!

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Durf ik niet te zeggen. Ik heb tegen hele goede tegenstanders gestaan maar uiteindelijk hield ik me daar nooit zo mee bezig.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het klassieke zwart-witte shirt van VUC. Met van die bordjes en een V-hals met touwtjes. Tijdens het 100-jarig bestaan van VUC hebben we er nog een seizoen in zo’n retro tenue gespeeld. Die touwtjes zijn trouwens niet praktisch, maar het zag er wel mooi uit.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik heb hele mooie herinneringen aan de kantine van Duinoord aan het Isabellaland. Elke zaterdag na de wedstrijd was het daar feest – ongeacht of we verloren of gewonnen hadden. Jan Linkerhof heeft Duinoord ooit een “café met twee voetbalvelden” genoemd. Treffender kon je het niet omschrijven.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja ik ben al enkele jaren Jeugdvoorzitter, ik zit in het bestuur van VUC en zoals gezegd voetbal ik in VUC 3 op zondag.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
1. Jos van Rhijn (VUC)
2. Eus Vink (VUC)
3. Dennis Pronk (VUC)
4. Richie Mensah (VUC)
5. Rob van Veen (Duinoord)
6. Mark Moen (VUC / Noordzee)
7. Michael Nieuwenburg (VUC)
8. Wei-Ming Tseng (Duinoord / VUC)
9. Erik van Galen (VUC)
10. Steve Kenepa (VUC)
11. Danny Kettenis (VUC / Noordzee)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik lees helaas te vaak dat oud-spelers, die aan deze rubriek meedoen, uit het voetbal zijn gestapt. Ik vind dat jammer om te lezen want het Haagse voetbal heeft ons veel gegeven. Wij waren destijds in de gelukkige omstandigheid dat er veel vrijwilligers, bestuursleden en supporters voor ons klaarstonden. Tegenwoordig is dat anders. Veel clubs hebben het moeilijk om goed kader te vinden, zowel bestuurlijk als op het veld. Ik zou daarom graag hier nog eens een oproep aan alle oud-spelers willen doen om nog eens te bedenken of je niet wat terug kan doen voor je (oude) cluppie. Het Haags voetbal heeft ons nodig!

Dion de Roo
17-07-2022