01. Naam?
Eric Versteeg
Eric Versteeg (rechts) in 1976 tijdens HDV tegen WIK 1976. De keeper van WIK is overigens Lorsheid. (foto uit privécollectie Eric Versteeg).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
HDV (1e Klasse HVB en Hoofdklasse HVB)
SVV (1e Divisie)
FC Vlaardingen (1e Divisie)
VIOS (1e Klasse KNVB)
BTC (4e en 3e Klasse KNVB)
Quick Steps (4e Klasse KNVB)
In mijn periode bij Quick Steps ook nog 3 jaar als assistent trainer en 3 jaar als hoofdtrainer.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Dat was bij de meeste wedstrijden linksbuiten. Maar ik heb ook als spits, middenvelder, laatste man en back gespeeld. Ja zelfs in het C elftal (2e team FC Vlaardingen) een keer een officiële wedstrijd gekeept. (Peter Eikelenboom van FC Vlaardingen was jaloers op mijn uitschieten haha)

04. Wat was je voor een voetballer?
Al deze posities waar ik op gespeeld heb kon ik toch wel redelijk uit de voeten. Had ook wel snelheid, kon goed koppen en een behoorlijk hard schot. Het type speler waarvan ik ook wel hoorde, niet wisselen, hij benut die ene kans wel al komt hij in het hele verhaal nu niet voor. Alles bij elkaar genomen weet ik niet of daar een naam voor bestaat.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik kom er niet onderuit om er dan een aantal te noemen. Om het bij één hoogtepunt te laten zou ik te kort doen aan die anderen.
01. Debuut in HDV 1 als 14 jarige.
02. Finale HVB beker 1972 in de basis met 15 jaar en 2 maanden.
03. Kampioenschap HDV in 1975 van 1e klasse naar Hoofdklasse HVB
04. Enkele wedstrijden Nederlands Militair elftal 77/78
05. Alle wedstrijden in de 1e Divisie tussen 1977 en 1982.
06. Met VIOS winnaar van het Twente ROS toernooi.
06. Met AEGON wereldbeker voor bedrijventeams gewonnen in 1990 (samen met Erwin Metman als vertegenwoordigers van AEGON Den Haag)
07. Kampioenschap van 4e naar 3e Klasse met BTC op het veld van VUC tegen het Laakkwartier van trainer Aad Mansveld. Dit waren twee beslissingswedstrijden voor totaal 7000 toeschouwers. Ik had het geluk in deze twee duels 3 x te scoren en een assist te geven.

06. Dieptepunt?
Na mijn VIOS tijd overgetapt naar BTC. Daar stond toen in de 3e Klasse een aardig team waarvan iedereen zei, die spelen volgend jaar 2e Klasse. Niet dus, we degradeerde naar de 4e Klasse. Niemand snapte hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik zal de namen van mijn medespelers verder niet noemen en draag dit wel alleen op mij haha.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Mijn vader. Hij was bij iedere wedstrijd en training van mij aanwezig. Zelf wanneer ik in de speeltuin aan de Cartesiusstraat aan het voetballen was stond hij achter het hek.(Puck Hofland en Gerard Durand waren vaak mede of tegenspelers). Mijn vader heeft mij destijds ook nog vijf jaar lang iedere dag naar Schiedam en Vlaardingen op en neer gereden. De dankbaarheid hier voor kan ik hem helaas al 30 jaar niet meer tonen.

08. Wie was jouw beste trainer?
Daar hoef ik niet zo zorgvuldig meer mee om te gaan maar toch, hahahaha. Geef eerst de namen van trainers waar ik mee te maken heb gehad.
Tolhuizen bij HDV
Hans Stout bij HDV
Jan Zwartkruis paar keer bij Nederlands Militair elftal
Pim Visser en Hans Eijkenbroek bij SVV
Slobodan Dutina bij SVV en FC Vlaardingen
Theo Laseroms, Krsto Mitrovic, Hans Dorjee, Martin van Vianen en Jan de Gier bij FC Vlaardingen.
Jan de Gier bij VIOS
Toon B. bij VIOS ( achternaam laat ik bewust weg)
Thomas Stolk bij VIOS
Hans van Laar bij VIOS
John Rietveld bij BTC
Wim Boere bij BTC
Henk Baggerman bij BTC
Ron Ridderhof bij Quick Steps
Miel Hollaard bij Quick Steps
Hans Bal bij Quick Steps betekende einde oefening na 28 1e elftal. (42 jaar inmiddels).
Het concept antwoord dat je van iedere trainer iets leert is ook bij mij van toepassing. Kan ook haast niet anders. De mannen hebben niet voor niets allemaal een behoorlijke staat van dienst. Toch wil ik er twee benoemen.
Als eerste Hans Stout bij HDV, een ongekende passie voor voetbal waarbij hij tijdens wedstrijd besprekingen niets aan het toeval overliet. Ook trainingen waren destijds voor een club uit de onderafdeling ver boven gemiddeld.
Als tweede Jan de Gier, als trainer bij FC Vlaardingen en VIOS. Zal waarschijnlijk aan de regio liggen, want ook hij komt net als Hans Stout uit de omgeving Rotterdam. Top trainingen met dito wedstrijd besprekingen. Wist als geen ander alles van de tegenstander, zelfs wanneer ze naar het toilet moesten.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Vrienden is een groot woord al zeggen ze wel altijd, he vriend hoe gaat het met je. Heb denk ik precies in een periode dat je die gaat krijgen buiten de stad gespeeld. En natuurlijk kom ik nog regelmatig jongens tegen waar je mee praat of drankje doet. Aan de laatste periode bij QS heb ik zeker wel vrienden over gehouden al lopen we de boel niet plat bij elkaar. Alles bij elkaar genomen kan en mag ik denk ik nog overal binnen komen om te verhalen over dat wat eens was.

10. Was vroeger echt alles beter?
Dat is iets waar het vandaag de dag vaker over gaat. Vooral de oudere onder ons zien toch wel een groot verschil met vroeger, alles was toen beter. Denk daar zelf iets anders over. Fysiek gezien zijn de spelers er vandaag de dag, wanneer ze daar ook naar leven natuurlijk, beter aan toe. Of techniek daar ook onderdeel van uit maakt is maar de vraag, het tempo ligt in ieder geval veel hoger dan vroeger. De gemiddelde snelheid ook denk ik. Een ding is zeker, de kleed accommodaties zijn in ieder geval beter. Waar wel een groot verschil in zit is de mentaliteit, deze scheelt een slok op een borrel met het verleden. Was zelf vroeger de hele dag op de vereniging te vinden, velden aflopen of er nog een speler nodig was. Wanneer je vandaag de dag naar een speler van de A1 stapt om hem zondag toe te voegen aan je selectie krijg je te horen dat ie een kaartje heeft voor ADO dus niet kan. Of die daar nu zoveel wijzer van zal worden……

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Man daar vraag je me iets. Vond mijn schoenen altijd veel belangrijker. Het spierwitte tenue van HDV met de mooie groene letters vond ik wel mooi. Daarnaast altijd zwak gehad voor het shirt van SVV, niet wetende dat ik er ooit zou spelen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik vind dat over het algemeen genomen de kantines er keurig uitzien, uitzonderingen daar gelaten. De gezelligheid zit vaak toch in wat de jongens er zelf van maken.
Bij VIOS was dat het hoekje, met klapdeurtje, bij de bar waar die vervelende mensen van achter de bar altijd langs moesten. Bij BTC was het datzelfde hoekje op zaterdag en zondag middag maar dan nog met het uitgifte loket van de keuken erbij. Tja, en bij volksvereniging pur sang ODB drinkt iedereen graag een biertje.
Als laatste wil ik Quick Steps zeker niet te kort doen, want het oliebollen toernooi en de Apres Ski feesten zijn aan de Nijkerklaan berucht. Wat een gezelligheid!!

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja zeker. Heb mezelf nadat ik gestopt was als trainer heel erg vermaakt met mijn zoon Jordi. Hij heeft gespeeld voor Tonegido, Nederlands Amateur elftal, Neptunus Rotterdam, Haaglandia zondag en zaterdag. Nu vermaakt hij zich als aanvoerder bij Quick Steps.
Ben dus de laatste jaren aardig aan mijn trekken gekomen met het bezoeken van amateur wedstrijden op top niveau. Daarnaast ben ik wel liefhebber van wedstrijden op tv, al is het een wedstrijd van niets. Fox sleept mij de week wel door.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Een vraag die eigenlijk zelfmoord betekent wanneer je mensen over het hoofd gaat zien. Ik doe maar even of ik coach van destijds ben en pak een brede selectie. Sommige heb ik lang mee gespeeld maar andere slechts een paar wedstrijden. Denk dat van deze mengelmoes in de gloriedagen een aardig team kon worden samen gesteld.
Bas van Noortwijk (SVV keeper)
Rinus Steenbergen ( SVV laatste man)
Omar Kouer (VIOS)
Ton Lensink (VIOS)
Hugo Lochtenbergh (VIOS ex ADO)
Wim Lalleman (HDV ex ADO)
Erwin Metman ( zaal en AEGON ex KV Mechelen)
Hans Tork (VIOS)
Wim van Laar (VIOS ex ADO)
Tscheu La ling (BTC ex prof)
Rudolpho Gardeslen (FC Vlaardingen)
Alex van Straaten (VIOS) en Koos Brochard (BTC) (keepers)
Henk Baggerman (BTC)
Bas Dorlas (BTC)
Hannes de Pauw (BTC)
Renee Vreeswijk (BTC)
Peter Baptist (VIOS)
Peter Koers (VIOS)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Kan wanneer ik terug kijk alleen maar dankbaar zijn dat ik het allemaal mee heb mogen maken. Op een paar blessures na er goed doorheen gekomen. Daarnaast hoop ik dat de mannen van nu in de toekomst net zo terug kunnen kijken als wij. De site HVH biedt daar een uitstekend platform voor. Vrees alleen het ergste wanneer ik kijk naar het aantal clubs dat aan het eind van het jaar iedere keer het leven laat. Kan ook bijna niet anders met een stad van 160 nationaliteiten.

Eric Versteeg
12-07-2020