01. Naam:

Fedor de Bock

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Op mijn 5e startte ik bij Escher Boys.
Rond mijn 12e ging ik naar RVC.
Toen ik 20 was, heb ik 4 jaren bij LenS gespeeld.
Hierna met vrienden bij KRSV Vredenburch.
Tegenwoordig speel ik bij de veteranen bij AVC Heracles.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Het prettigste vond ik verdedigende middenvelder. Dan kwam je veel aan de bal.

04. Wat was je voor een voetballer?

Ik was een trage voetballer, dus moest het hebben van mijn inzicht, mentaliteit en ik wist waar de bal heen moest en kon goed coachen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Sportief: Alhoewel je veel meemaakt in al die jaren, kijk ik met een fijn gevoel terug op het winnen van HC Cup met RVC op mijn 18e. We speelden tegen de favoriet ADO, maar wonnen op het VIOS-terrein met zo’n 5000 toeschouwers met 3-1.

Persoonlijk: dat ik in de derby met LenS tegen Rijswijk in de laatste competitiewedstrijd 2x scoorde, waardoor we met 2-0 wonnen en niet degradeerden en in de 2e klasse bleven (hoogste niveau was toen de Hoofdklasse).
Een ander hoogtepunt was het reilen en zeilen bij het Chelsea van Rijswijk. Wat hebben we daar veel gelachen, terwijl we op een redelijk niveau voetbalden.

06. Dieptepunt?

Sportief gezien: Dat was de degradatie bij LenS.

Persoonlijk: het moeten stoppen met voetbal doordat ik versleten heupen had. Ondertussen heb ik al 4 jaar 1 nieuwe heup en hobbel ik weer een beetje mee op het veld. Van de andere heup ondervind ik nog geen hinder.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

Ik heb niet 1 bepaalde naam, maar een aantal, waar ik aan denk: Rob de Lange bij RVC, die met zijn ervaring mij als jongeling moed in sprak en leerde door te dekken.
Keeper Robert Hendriks deed dat ook en trof ik later een aantal keer toen we de derby tegen Wilhelmus hadden.
We speelden mooie derby’s met LenS (o.a. Niels en Maurice Schuurman, Hans Apontoweil, Arno de Jong, Peter Klomp, Ricardo Tetteroo, John Mansveld, Raymond van Otterloo, Jim Spaans, Sascha Glaudemans, Brian Linger, etc) tegen HMSH (broertjes Tomassen, Ed Haring), VIOS (Richard Urgert) & Kranenburg (Bert Dusbaba, Michel van Deene).

08. Wie was jouw beste trainer?

Ik heb veel goede trainers (o.a. Cees Tempelaar en Mark Wotte bij RVC) gehad, maar John Bolman was voor mij echt diegene, die het beste uit zijn spelers en team kon halen. In de landelijke A-jeugd kon hij ons boven ons uit laten stijgen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Ik ben bij Vredenburch gaan voetballen bij/met vrienden (Dide Kort en Frank Gerritsen), die ik nog steeds regelmatig zie, ondanks dat we nu al bijna 5 jaar geëmigreerd zijn naar Almelo.
Als ik mensen uit mijn actieve voetbalverleden tegen kom, dan is het alsof we in een tijdcapsule hebben gezeten en de tijd heeft stil gestaan. Dan is het altijd even leuk om bij te praten met elkaar. Zo nu en dan kom ik bij wedstrijden van ADO Den Haag en kom ik altijd nog bekenden tegen uit het mooie Haagse voetbalwereldje.

10. Was vroeger echt alles beter?

Niet alles was beter, maar wel de mentaliteit: als je selectie speelde, dan kwam je gewoon trainen. Het was juist gek als er iemand niet was. Ook was het normaal dat je op clubavond een biertje bleef drinken. Tegenwoordig zie je een stofwolk van de spelers die direct na de training naar huis gaan. Wat ook jammer is, is dat een aantal mensen het verpest hebben, waardoor je niet met biertje langs het gehele veld kan staan. Wat wel een verbetering is, is de knvb-app, waarbij je direct op de hoogte bent van uitslagen, programma’s, etc. Alhoewel ik zelf voorstander van van echt gras (vooral in het Betaalde voetbal) is kunstgras bij de jeugd ideaal en noodzakelijk, zodat trainingen door kunnen gaan.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Vroeger vond ik hem niet mooi, maar nu lijkt hij jaarlijks mooier te worden: het shirt van Cromvliet, maar ook het tenue van Laakkwartier is heel herkenbaar. Het tenue van RVC waarin ik speelde, voelde ook heerlijk.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

Er waren diverse gezellige kantines. Bij ODB was het altijd even leuk in de 3e helft. Maar ook bij LenS (achter bij de kleine bar) en in de oude kantine van Vredenburch hebben we ook mooie tijden gekend.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Ik volg het nog (letterlijk en figuurlijk) op afstand, maar vroeger volgde ik het intensiever. Het was toen leuker omdat er niet massaal werd ‘gehopt’ van club naar club.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

Absoluut. Jammer dat veel spelers zich niet verbonden voelen bij een club en bij het minste of geringste de handdoek in de ring gooien i.p.v. zich juist te laten zien. Doordat er minder clubliefde is, komen er ook minder toeschouwers, omdat die zich niet kunnen identificeren met de spelers. Ik hoop dat dat in rustiger vaarwater komt.

15. Heb je nog ideeën / suggesties voor onze website?

Ik hoop dat diverse mensen hun anekdotes, boekjes, foto en plakboeken met jullie blijven delen.

Fedor de Bock
05 mei 2019