01. Naam?
Ferry Keus
Ferry Keus als aanvoerder van Duindorp SV. (foto uit privécollectie Ferry)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Svv Scheveningen (jeugd)
Sparta (jeugd)
Svv Scheveningen (zondag)
Kranenburg
Duindorp SV (zowel de zondag en de zaterdag)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
In de voorhoede maar ook laatste man

04. Wat was je voor een voetballer?
Een fanatieke en veelzijdige voetballer. M’n oud teamgenoten zouden wel zeggen dat ik een ouwehoer was in het veld.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het kampioenschap met Kranenburg 2 in de zondag reserve Hoofdklasse.
Ook de kampioenschappen met Scheveningen zondag en Duindorp SV zaterdag blijven mij altijd bij.

06. Dieptepunt?
Dat zijn er ook drie!
In seizoen 2001-2002 de met Scheveningen 2-1 verloren finalewedstrijd van de nacompetitie tegen GDA op een bomvol VIOS-terrein.
In seizoen 2002-2003 waren we met Scheveningen koploper met maar liefst 13 punten voorsprong op concurrent ODB maar na een enorme inzinking bij ons werd uiteindelijk toch ODB kampioen van de 3e Klasse.
In seizoen 2015-2016 de verloren beslissingswedstrijd om het kampioenschap tussen Duindorp SV en VELO op het BMT veld.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Jeffrey Voskuil en Sjaak de Bruin.
Jeffrey was eigenlijk de enige speler die mij altijd in toom kon houden. Ik kon (kan) namelijk nooit tegen onrecht en tegen verliezen en daardoor was ik geen makkelijke jongen in het veld. Niet voor m’n trainers, voor m’n teamgenoten en zeker niet voor de tegenstanders en scheidsrechters. Maar zoals gezegd, naar Jef luisterde ik wel.
Ferry met Scheveningen zondag 1 kampioen in seizoen 2008-2009 (foto uit privécollectie Ferry)

08. Wie was jouw beste trainer?
Cor Schaap was een toptrainer, hij is maar liefst zeven jaar mijn trainer geweest. Maar hierbij wil ik zeker ook Fred van de Luitgaarden en Peter Pothof bij Kranenburg benoemen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Zekers! Genoeg vrienden en heel veel kennissen.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Dan ga ik voor Ché Jansen, de spits van GDA en voor Jan Kloor van GONA.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het tenue uit mijn tijd van Kranenburg en van Svv Scheveningen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Die ouderwetse gezellige kantines zoals bij Kranenburg en Duindorp SV daar houd ik wel van. Dit geldt trouwens ook voor de oude Svv Scheveningen kantine.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik kom nog steeds bij Duindorp SV want daar voetballen nu mijn twee jongste zoons. M’n oudste zoon die voetbalt nu bij Quick Steps.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
1. Ricardo Darsan (Kranenburg)
2. Dennis de Jong (Scheveningen)
3. Maurice Steijn (Kranenburg)
4. Mario Lopes de Brito (Kranenburg)
5. Shiro de Wilde (Scheveningen)
6. Maurice van der Toorn (Scheveningen)
7. Jeffrey Voskuil (Scheveningen)
8. Romano Seedorf (Kranenburg)
9. Dennis Verdoes (Scheveningen)
10. Robin van Roon (Duindorp SV)
11. Phil Altamari (in de zaal)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja want er is één moment uit mijn “voetbalcarrière” wat me altijd bij blijft en dat is de wedstrijd Den Hoorn – Duindorp SV (uitslag 2-3). Ik was toen geblesseerd en kon die dag eigenlijk helemaal niet voetballen maar trainer Sjaak de Bruin zette me toch op de bank voor uiterste nood. Op een gegeven moment stonden we met 2-1 achter en toen viel m’n broer Jeffrey Keus ook nog eens geblesseerd uit. Sjaak wilde mij toen toch laten invallen maar ik sprak dan wel met hem af dat zodra we voor kwamen te staan hij mij gelijk weer er uit zou halen. Die deal stond dus.
Aan het einde van de eerste helft maakte ik de 2-2 en in de rust vertelde Sjaak ons dat we afwachtend moesten gaan voetballen en dan op de counter gingen spelen. Bij de aftrap van de tweede helft zei ik tegen onze aanvoerder Rinus Taal dat we dit niet gaan doen en juist druk moeten gaan zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat de scheidsrechter had gefloten voor de tweede helft zette ik een slidingblok op de bal, stond op, slalomde vier spelers voorbij, passeerde ook de keeper en maakte de 2-3.
Afspraak is afspraak dus na alles bij elkaar maar een paar minuten te hebben gevoetbald wisselde Sjaak de Bruin mij en gelukkig bleef de stand 2-3 op het scorebord staan.

Ferry Keus
18-07-2021