01. Naam?
Frank Kuyl
Prachtige zwart-wit foto uit lang vervlogen Haagse voetbaltijden (1976) met Hvv Spoorwijk tegen Hsv Celeritas. De piepjonge Frank Kuyl (op de voorgrond in het midden) kijkt toe bij een kopbal van Spoorwijker Arie Ratsma. Op de achtergrond zien we nog de Celeritas spelers Jan Dirven, Max Koopman en Ton Spoel

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben ooit op 10-jarige leeftijd met voetballen begonnen bij H.S.V. Celeritas op de Noordweg; op 16-jarige leeftijd werd ik door Frans Kok vanuit de jeugd voortijdig naar het 1e seniorenelftal overgeheveld. Onder Jan Villerius promoveerden we in het seizoen 1975-1976 naar de 3e klasse (zie elftalfoto).
Aanvoerder Frank Kyul (staand geheel rechts) met Hsv Celeritas in seizoen 1975-1976 kampioen

Ondanks dat Celeritas echt mijn club was verkaste ik op 21-jarige leeftijd naar V.I.O.S.; ik werd in die periode gevolgd door scouts van ADO Den Haag en Piet de Zoete adviseerde mij om als tussenstap op een hoger amateurniveau te gaan spelen; ik heb 2 mooie seizoenen bij V.I.O.S. mee mogen maken; heel ongelukkig hierbij was dat ik in mijn 1e seizoen een vrij ernstige liesblessure opliep waardoor ik behoorlijk wat wedstrijden noodgedwongen moest missen .

In die tijd was ik al druk bezig met mijn trainersdiploma’s en kreeg ik een aantrekkelijk aanbod van V.C.S.; ik kon trainer worden van de B-regionale jeugd en als ik daar zou gaan spelen werd dat financieel extra aantrekkelijk gemaakt.

Aangezien het voetballen op 4e klasse niveau mij toch wel behoorlijk tegenviel en ik nog vrij jong was (25) wilde ik toch de uitdaging aangaan om op hoofdklasse niveau bij V.U.C. te gaan spelen.
Ik volgde op dat moment de C-trainerscursus bij Aad de Mos en John van der Lubbe op het V.U.C. terrein, was inmiddels trainer van V.C.S zaterdag (senioren) en voetbalde bij V.U.C.; dit betekende cursus op maandag, dinsdag trainen bij V.U.C., woensdag training geven bij V.C.S. zaterdag, donderdag en vrijdag trainen bij V.U.C., zaterdagochtend cursus en in de middag wedstrijd bij V.C.S. en op zondag wedstrijd met V.U.C. (ik speelde toen in het centrum samen met Bob Rijpstra, Dick van der Meer als doelverdediger en Kees Mol als centrumspits).

In het 2e seizoen bij V.U.C. heb ik op uitnodiging van Manchester United in de winterstop een 10-daagse trainingsstage mee mogen maken; deze stageperiode was geregeld door een jeugdtrainer van een team uit Manchester die ik op een internationaal jeugdtoernooi in Frankrijk had leren kennen. Mede door deze geweldige ervaring bij Manchester United en het feit dat ik van mening was dat ik een keuze moest maken tussen het trainerschap of zelf blijven voetballen heb ik op 27-jarige leeftijd gekozen voor het trainerschap en ben ik zelf op een lager niveau bij V.C.S. zaterdag gaan spelen.

In het seizoen 1987-1988 ben ik – omdat ik als trainer stopte bij Vredenburch – nog een seizoen gaan voetballen bij R.V.C.; we hadden toen een geweldig team met Andre Wetzel als trainer. In het team speelden o.a. Cees Tempelaar, Mark Wotte, Harry van der Laan, Andre Lourens en Ricky Tsjin Asjoe; we wonnen dat seizoen ook de H.C. cup tegen Lens op het veld van Wilhelmus.

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Na de V.C.S. jeugd en V.C.S zaterdag senioren ben ik als trainer aan de slag gegaan bij Spoorwijk.
VCS A 1 in seizoen 1982-1983 o.l.v. trainer Frank Kuyl (staand geheel links)

Na twee seizoenen Spoorwijk ben ik naar R.K.S.V. Vredenburch in Rijswijk overgestapt. Dit is wel een heel apart verhaal geworden, want halverwege het seizoen heb ik door een verschil van mening over de instelling van de spelersgroep besloten om aan het eind van dat seizoen op te stappen. Als amateurvoetballer vind ik namelijk dat voor een selectiespeler een goede instelling op de eerste plaats komt en dan pas de gezelligheid; de toenmalige spelersgroep vond dat gezelligheid het belangrijkste was en daarom ben ik opgestapt en bij R.V.C gaan voetballen.
In november van dat seizoen stond het bestuur van Vredenburch weer op de stoep; de spelersgroep had ingezien dat mijn volgorde (eerst presteren, dan gezelligheid) de juiste was.
Na verschillende gesprekken met de spelersgroep ben ik toen weer bij Vredenburch aan de slag gegaan en heb ik nog 5 prima seizoenen mee mogen maken met als hoogtepunt de promotie naar de 3e klasse K.N.V.B.

Na Vredenburch ging ik als opvolger van Toon Brakus naar S.V. Voorburg; na twee prima seizoenen volgde twee seizoenen V.U.C.
In het seizoen 1997-1998 stapte ik over naar de Kon. H.V.V. (3 seizoenen), hierop volgden nog 2 prima seizoenen bij R.K.S.V.M. in Monster.

In het seizoen 2002 – 2003 werd ik tot verbazing van menig Haagse voetbalkenner aangesteld als hoofdtrainer bij F.C. Kranenburg; aangezien ik heel graag als hooftrainer op het hoogste amateurniveau wilde werken vond ik dat een enorme uitdaging, maar in het Haagse voetbalwereldje werd er met de nodige verbazing op gereageerd.
Ik werd toentertijd namelijk bestempeld als “gentleman-trainer” en “de kenners” vonden dat ik niet paste bij Kranenburg; ik heb toen een mooie en leerzame periode mee mogen maken; de titel “gentle-man trainer” was ik in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Tonegido al kwijt, omdat ik in die wedstrijd de rode kaart kreeg vanwege het beledigen van de (neutrale) grensrechter (ik noemde hem slechts “tuinkabouter”).

Na een seizoen DUNO ben ik weer voor 3 seizoenen bij H.V.V. teruggekeerd als Hoofd jeugdopleiding; daarna Concordia en ook nog 2 seizoenen F.C. ’s-Gravenzande waarbij ik de 1e trainer van deze geweldige fusieclub mocht zijn.

Hierna heb ik nog bij G.D.A. als Hoofd jeugdopleiding gewerkt en uiteindelijk nog bij K.M.D. als Technisch Coördinator van de seniorenselectie.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Mijn favoriete positie was vrije verdediger.
Toen het in de jaren zeventig sportief enorm goed ging met de Hsv Celeritas. Wedstrijdbeeld van Celeritas tegen VIOS in de zondag 2e Klasse KNVB. De keeper van Celeritas (Cees Drewes) onderschept de bal voordat Peter Koers van VIOS gevaarlijk kan worden. De nr. 5 van Celeritas is Simon Branse en geheel rechts zien we natuurlijk Frank Kuyl

04. Wat was je voor een voetballer?
Het is lastig om jezelf te beoordelen, maar ik durf te stellen dat ik als vrije verdediger een goed inzicht had en een goede trap; door mijn lengte was ik ook kopsterk en vanuit mijn positie was het organiseren van de verdediging ook een belangrijke taak.
Frank (staand 5e van rechts) als voetballer met VIOS in de top van het zondagamateurvoetbal

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Mijn hoogtepunt als speler was het kampioenschap met Celeritas waar ik als 19-jarig jonkie ook de rol van aanvoerder mocht vertolken.

Als trainer was dit toch wel de promotie met Vredenburch (1992) naar de 3e klasse.; op het veld van Lugdunum wonnen wij in een beslissende nacompetitiewedstrijd van Kickers ’69 uit Leimuiden.
Na verlenging was de stand 2-2 en moesten strafschoppen de beslissing brengen. De beslissende strafschop werd genomen door mijn aanvoerder Theo Adegeest; na een zeer korte aanloop kwam de bal op de onderkant van de lat, stoot op de doellijn en eindigde vervolgens in het doel.

06. Dieptepunt?
Ik durf te mogen stellen dat ik als speler en trainer hele mooie jaren mee heb mogen maken en ik zou niet echt kunnen stellen dat er dieptepunten waren. Ik vind het nog wel steeds jammer dat ik als speler niet de kans heb gehad om het betaalde voetbal te halen, maar ik kan terugkijken op een hele mooie voetbalperiode waarin het voetbal meer leefde als nu; ik kan me vaak dan ook behoorlijk ergeren aan de huidige mentaliteit en zeker aan de toenemende agressie in en buiten het voetbalveld.
Frank Kuyl in seizoen 1984-1985 als trainer van Hvv Spoorwijk

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
In mijn lange periode als speler en trainer zijn er natuurlijk heel veel bekenden/kennissen vanuit de voetballerij. Als ik dan toch een naam mag noemen is dat Ton Boevink, die helaas in maart van dit jaar is overleden. Ton was een hele prettige collega en vooral als mens een topper. Hij beschikte over heel veel humor, had vaak het hoogste woord maar hij stond altijd voor iedereen klaar. De Haagse amateurwereld heeft met het overlijden van Ton een zeer groot en gevoelig verlies geleden.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik vind het lastig om een beste trainer aan te geven, maar je bent spekkoper als je Jan Villerius, Theo Cremers, John van der Lubbe en Andre Wetzel als trainer mee heb mogen maken.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
In al die jaren heb je natuurlijk heel veel goede bekenden en kennissen, als ik dan toch een vriend mag noemen is dat Joop Bruers waar ik nog steeds een goed contact mee heb; Joop was in mijn R.K.S.V.M.-periode de leider van het 1e elftal en is echt een heel prettig persoon en een echte voetbalman; de eerdergenoemde Ton Boevink was naast een fantastische collega-trainer ook een echte vriend.

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Als voetballer is dat toch wel de thuiswedstrijd van V.I.O.S. tegen directe concurrent D.B.G.C.; dit was de voorlaatste wedstrijd van het seizoen en werd verspeeld op een donderdagavond. Het was enorm druk op Escamp en wij hadden voor directe promotie naar de hoofdklasse genoeg aan een gelijkspel; het was enorm zuur om vlak voor tijd een hele ongelukkige en onnodige tegengoal te moeten incasseren. Op een paar minuten na misten we daardoor de directe promotie naar de Hoofdklasse.
In seizoen 1977-1978 waren DHS en DBGC, met een punt achterstand, de enige concurrenten van VIOS om het kampioenschap in de zondag 1e Klasse B. En laat nou juist op de laatste wedstrijddag de wedstrijd VIOS-DHS op het programma staan! Maar liefst 3.500 toeschouwers hadden de weg naar Sportpark Escamp II gevonden om de topper VIOS-DHS te aanschouwen. Iedereen had verwacht dat VIOS wel even kampioen zou gaan worden maar het werd een totale deceptie. Een hypernerveus VIOS was vier minuten van de titel verwijderd totdat het Schiedamse DHS het Haagse promotiefeest in duigen schoot (0-1). Met 33 punten uit 26 wedstrijden eindigde nu zowel DHS, DBGC als VIOS op een gedeelde eerste plaats en volgde er een extra nacompetitie om het kampioenschap. VIOS had echter zo’n enorme mentale klap gekregen na de 0-1 nederlaag tegen DHS en het hiermee gemiste kampioenschap dat men deze in de nacompetitie niet meer te boven kwam. De eerste nacompetitiewedstrijd VIOS-DBGC eindigde in 0-2 en dit betekende gelijk dat het kampioenschap voor VIOS definitief tot de verleden tijd behoorde. DHS werd uiteindelijk de lachende derde en werd kampioen van de 1e Klasse B.

Als trainer was dat een thuiswedstrijd van FC ’s-Gravenzande tegen G.H.C. uit Leiden; vlak voor tijd met een 1-3 achterstand wisten we in de slotfase nog 3 keer te scoren en dus met 4-3 te winnen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-gele shirt van Celeritas.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine (of ook wel clubgebouw) van V.U.C. en van H.V.V.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ga af en toe kijken bij een amateurwedstrijd in de Haagse of Westlandse regio.
Dat kon toen nog gewoon! Hsv Celeritas met aanvoerder Frank Kuyl speelde in seizoen 1979-1980 in de competitie gewoon in het nationale tenue van Argentinie. Waarom? Omdat men dit tenue gewoon prachtig vond!

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keepers:
Cees Drewes (Celeritas)
Ton Beije (VIOS)
Dick van der Meer (VUC)

Spelers:
Wim Smink, Simon Brandse en Charles Struijck (Celeritas)
Wim van Laar, Karel Waanders en Loek Willemse (VIOS); Mark Wotte, Cees Tempelaar en Harry van der Laan (RVC)
Bobby Rijpstra, Cees Mol (VUC)
Seizoen 1986-1987

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Keepers:
Ricardo Darsan (FC Kranenburg)
Danny Koning (FC ’s-Gravenzande)
Leon Nolten (R.K.S.V.M.)

Spelers: Dick van der Wulp {Spoorwijk), Dick Sloos (Voorburg), Maurice Steijn, Michel van Deene (FC Kranenburg); Roy Kappenburg (FC ’s-Gravenzande)
Theo Adegeest, Marc Breuer, Ronald van Wijk, Cindy van Teunenbroek (allen Vredenburch)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik durf te stellen dat ik terug kan kijken op een fraaie periode als voetballer en als trainer; als voetballer heb ik fraaie herinneringen aan Celeritas (tegenwoordig RVC/Celeritas), V.I.O.S, V.C.S., V.U.C en R.V.C.
Als trainer heb ik in de jeugd en in de senioren op H.V.B.-niveau en alle K.N.V.B.-niveaus mogen werken. Ik ben van mening dat je je als trainer altijd aan moet passen aan de club en ik denk dat dat mij altijd goed is gelukt zodat ik het bij alle verenigingen goed naar mijn zin heb gehad.

Daarnaast heb ik vele jaren als docent van de TCIII-trainerscursus bij de K.N.V.B. mogen fungeren en ben ik vanuit het toenmalige Masterplan van de K.N.V.B. ook nog enkele jaren regiocoach geweest.

De vele jaren als bestuurslid van de Oude Haagse Glorie en het Haags Voetbal Gala waren ook onvergetelijk; persoonlijk vind ik het erg jammer dat de geweldige voetbal – en feestactiviteiten van de Oude Haagse Glorie en het Haags Voetbal Gala zijn verdwenen. Gelukkig is er nog het jaarlijks terugkerende Haagse Voetbalhistorietoernooi bij V.U.C., waarbij vele oud-voetballers elkaar weer kunnen ontmoeten.

Ik hoop dan ook – en met mij vele oud-voetballers – dat dit voetbalfeest nog vele jaren zal worden voortgezet; uit ervaring weet ik hoeveel tijd en energie er in de organisatie van zo’n evenement gaat zitten en wil hierbij dan ook de organisatoren een groot compliment geven!
Frank Kuyl
10-09-2023