01. Naam?
Fred Pilk
Fred Pilk legt aan voor een schot tijdens de wedstrijd GDA-RAVA in seizoen 1986-1987. Achter Fred RAVA-speler Ronald Oosterveer en links de gebroeders Ben en Nico van Lieshout. (foto uit privécollectie van Fred Pilk).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Vanaf ongeveer mijn 6e bij RKSV GDA, dus ergens in 1964 lid geworden.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linker- rechter- of centrumspits. Het maakte voor mij op zich niet zo’n verschil. We wisselde vaak van positie tijdens de wedstrijden maar als ik een keuze moet maken is dat dan centrumspits.

04. Wat was je voor een voetballer?
Volgens de kenners was ik een rappe en best wel fysiek harde speler die de duels aanging. Ik had dacht ik wel diepgang, een neusje voor de goal en was doelgericht. Hierdoor “vergat” ik ook soms de bal over te spelen naar medespelers die er misschien wel beter voor stonden.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Pff moeilijk. De wedstrijden tegen BTC, VVP en DWO waren toch wel topwedstrijden met veel publiek en ook tegen het Rotterdamse SMW loog het er niet om. Heerlijke wedstrijden met veel spanning die niet altijd het gewenste resultaat hadden helaas. Maar als ik er echt één uit het verre verleden moet noemen dan was het eigenlijk wel de thuiswedstrijd tegen SEP uit Delft waarin ik 5x het net vond. Overigens het kampioenschap in dat zelfde seizoen uiteraard ook.

06. Dieptepunt?
Ja dat was thuis tegen BTC op 17 mei 1981. In dat jaar hebben we een ruime voorsprong verspeeld en hadden we aan een punt voldoende om te promoveren. In de 5e minuut scoorde Vreeswijk al en ondanks alle aanvallen van ons bleef het bij 0-1.Voor ruim 2.000 bezoekers op een snikheet Madestein, promoveerde BTC en dropen wij af. Ik heb nog nooit zoveel volwassen mannen met tranen in hun ogen gezien.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Theo Kleindijk en de onlangs aan COVID overleden Hans Hillebregt. Geweldige sympathieke mensen en allebei gek van het spelletje. Tactisch was Kleindijk een kei en Hillebregt meer een liefhebber van tikkietakkie voetbal.

08. Wie was jouw beste trainer?
Theo Kleindijk. Hij maakte je als individu beter en bracht automatismen in het elftal. Hij maakte een team met het geloof dat we onoverwinnelijk waren. En dat waren we natuurlijk niet, hahaha.
Hij had heerlijke oefenstof en gaandeweg het seizoen stonden we, na 2 verplichte trainingen, gewoon 4x per week op het trainingsveld te ballen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja, en we gaan nog steeds, met zo’n 8 à 10 man, jaarlijks een weekend op “trainingskamp”. Al zien we dan geen bal en van slapen komt ook weinig.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Teveel om op te noemen. Jan Keus van Cromvliet was een taaie, wat te denken van Puck Hofland van BTC en Kenneth Monkou van VVP.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik ken er eigenlijk maar een! Het mooie rood van GDA.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Naast die van ons natuurlijk, de kantine van ODB denk ik. ODB maakte volgens mij overal een feestje na 90 minuten.
Bijzonder vind ik HVV qua uitstraling/sfeer wel wat hebben.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet veel. Ik lees wel de stukken maar ben zelf niet meer actief. Ik ben wel te vinden bij Voorschoten ’97 waar mijn 2 oudste kleinzoons, Tim en Cas van Emmerik spelen. Verder probeer ik mijn jongste kleinzoon Djenzy enthousiast te maken voor het spelletje. Hij vindt alleen héél veel leuk, niet alleen voetbal.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Omdat ik alleen bij GDA heb gespeeld is de keuze best simpel.
De beste keeper was Hielke Zuidwijk.
De 10 beste spelers;
Ron van Dijk
Arnold van de Helm
Ron van der Klugt
Henk Oosterwijk
Maarten van der Kolk
Jan Thoen
Piet Peters
Theo Peters
Bonnie van Gaalen
Cor Peeters

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Het waren mooie tijden waarin we na de trainingen lekker bleven hangen bij de club om tot diep in de nacht over voetbal te ouwehoeren. Ik denk daar met veel plezier aan terug. En sorry (ex)trainers (met name Jaap Advocaat) die ik soms het leven zuur heb gemaakt.

Fred Pilk
28 maart 2021