01. Naam?
Freek den Toom
Freek den Toom in mei 1977 tijdens de beslissingswedstrijd PDK – sv Voorburg om het kampioenschap van de zondag 4e Klasse KNVB. (redactie: letten we even op hoe druk het wel niet was op het neutrale terrein van VUC)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
ADS
PDK
JAC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Lastig te beantwoorden want ik heb door de jaren heen op de hele linkerkant en in het centrum van de verdediging gespeeld. In de eerste jaren van mijn “voetbalcarrière” was ik meestal linksbuiten.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik moest het vooral hebben van mijn snelheid en inzet.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er voor mij eigenlijk 3.
Mijn debuut als 17 jarige in het eerste elftal van ADS, 3 wedstrijden voor het einde, als speler van A2, werd ik erbij gehaald door Harry Navarro, leider van het 1e. ADS stond op degradatie in de 3e klasse KNVB, trainer was opgestapt. Een enorme gok van Harry die zich wel uitbetaalde want ik maakte in de eerste wedstrijd dat ik meedeed een doelpunt en de tweede wedstrijd zelfs 2 doelpunten. We degradeerden toen net niet.
Het kampioenschap in de 4e klasse KNVB van PDK onder trainer/speler Dick van der Toorn. Een beslissingswedstrijd op het VUC terrein tegen Voorburg was noodzakelijk en die wonnen we onder toeziend oog van een groot publiek en het kampioenschap in de zaterdag 4e klas KNVB met JAC onder leiding van Wim Sleijster waar we in de laatste wedstrijd wonnen van onze concurrent DSVP.

06. Dieptepunt?
Hier denk ik aan de verloren beslissingswedstrijd met PDK tegen Delft op het Wilhelmus terrein en de degradatie met ADS uit de 4e klasse KNVB.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden
Zoals al eerder vermeld denk ik dan aan Harry Navarro, hij riep altijd dat hij degene was die mij had “ontdekt” en Dick van der Toorn die mij als 19 jarige naar PDK haalde en waar ik erg veel van heb geleerd.

08. Wie was jouw beste trainer?
Echt slechte trainers heb ik niet gehad, Kees van der Kolk, Piet van der Maas, Theo Godschalk en natuurlijk Dick van der Toorn spraken mij het meest aan.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker, ik zie nog regelmatig, wat oude jongens van ADS o.a. Bob de Jong, Jan Krijger en Eddy de Rijk. Ook veel contact met de JACcers, Hans Polman, Cees de Jong, Jaap Lolkema en natuurlijk Ton van der Weele van PDK.

10. Was vroeger echt alles beter?
Durf ik niet zo te stellen. Een andere tijd met mindere uitdagingen. Ik denk wel dat de beleving van de voetballers toen groter was dan nu.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude VUC shirt met kraagje vond ik prachtig.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Alle kantines hadden in die tijd zijn charme vond ik, want na de wedstrijd bleef iedereen vaak lang hangen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik woon al bijna 25 jaar in Zeeland. Het enige dat ik nog volg zijn de uitslagen.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
In tegenstelling tot anderen in de rubriek heb ik hier wel een duidelijke voorkeur.
Beste keeper :
Hans Assendelft (PDK)

Beste voetballers :
Jos Knoester (JAC)
John de Bruijn (ADS)
Bert Blans (ADS)
Jan Krijger (ADS)
Frits de Jong (JAC)
Dick van der Toorn (PDK)
Mede Ruis (PDK)
Leo Kloor (PDK)
Jan Teske (PDK)
Hans Jung (PDK)
Hans Polman (JAC)
Jan Thoen (ADS)
Cock Jol (JAC)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een geweldige tijd gehad bij alle drie de clubs waar ik heb gespeeld vanaf mij 17e tot mijn 35e. Achteraf had ik misschien eens de stap moeten wagen om me aan te melden bij een 1e klasser om te kijken of ik dat niveau, ik denk dan meer als verdediger, aan had gekund.

Freek den Toom
26 juli 2020