01. Naam?
Gerard Breugem
Scheidsrechter Gerard Breugen tijdens één van de vele prachtige derby’s die hij op het allerhoogste amateurniveau heeft mogen “fluiten”. Alle foto’s komen uit het privéarchief van Gerard.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
V.O.G.E.L.
R.C.D.H.
Duindorp SV
Gerard Breugem (voorste rij geheel rechts) in seizoen 1975-1976 bij de ooit zo roemruchte voetbalvereniging RCDH.

03. Wat was je voor een voetballer en wat was favoriete positie in het veld?
Een simpele maar wel harde verdediger, meestal op de rechtsback positie.

04. Wanneer begonnen als scheidsrechter en wat was de rede dat je wilde gaan fluiten?
Op een gegeven moment was ik jeugdleider bij Duindorp SV en in die tijd hadden we al een tekort aan jeugdscheidsrechters. Begin april 1981 besloot ik daarom om de cursus scheidsrechter veldvoetbal te gaan volgen en twee weken later had ik al mijn “papiertje”.
De aantekeningen bij mijn diploma als scheidsrechter waren mooi. Ik was topfit, had een neutrale wijze van optreden en veel respect voor regels en orde.

05. Zowel als voetballer als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als voetballer het kampioenschap met het 5e elftal van R.C.D.H. (Racing Club Den Haag) in seizoen 1975-1976. Een bijzonder verhaal want in april 1976 werd de club al opgeheven maar omdat wij met ons elftal (dat allemaal uit Scheveningse jongens bestond) meestreed om het kampioenschap mochten wij van de KNVB/HVB toch de competitie afmaken.
De allerlaatste wedstrijd van een RCDH-elftal (het 5e dus) was op 9 mei 1976 op het Laakkwartier-veld. Het was de tweede beslissingswedstrijd tegen Oranje Blauw 7 (uitslag 5-3, nadat een week eerder het resultaat 1-1 was geweest). Dat hebben we dan maar ook ruim gevierd door de geldpot op te maken.
R.C.D.H. 5 op 9 mei 1976 op het Laakkwartier-veld. Achterste rij v.l.n.r; Ton Oosterbaan, Mink Guijt, ??, ?van Rijswijk sr en ? van Rijswijk jr.Middelste rij Dirk de Roode, Dirk de Bruijn, ??, ??, ?Triep. Voorste rij  Teun Kuijt, Jan de Jong, Henk Batenburg, Puck de Jong en Gerard Breugem.

Als scheidsrechter wel heel veel hoogtepunten gekend zoals o.a:
In 1993 de Haagsche Courant Cup finale tussen Hsv ADO en RVC (1-3) voor maar liefst 4.500 toeschouwers.
In 1995 de finale om het zaterdagkampioenschap tussen IJsselmeervogels en Kozakken Boys.
In 1996 de finale tussen Hoek en Urk
In 1997 de finale tussen VVOG en GVVV
In 2000 de Haagsche Courant Cup finale tussen Svv Scheveningen en Wilhelmus (6-1)
En in 2003 de jeugdinterland (onder de 16 jaar) tussen Nederland en Schotland mogen fluiten.

06. Dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Als voetballer geen dieptepunten meegemaakt, was een mooie en super gezellige tijd.
Als scheidsrechter eigenlijk ook niet. Achteraf is misschien het enige minpuntje bij mij dat ik om een veel te late leeftijd ben gaan “fluiten”. Uiteraard was ook mijn doel om als scheidsrechter het betaalde voetbal te gaan halen maar door de toen ingestelde leeftijdgrens lukte dat niet meer.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Hans van Eijk en Cees van der Togt. Hans en Cees waren niet alleen scheidsrechters maar ook op iedere dinsdag en donderdag onze trainers bij de Haagse Scheidsrechters Vereniging (HSV).
Gerard in de kantine van de Haagse Scheidsrechters Vereniging samen met John Blankenstein, een van de beste Scheidsrechter die het Nederlandse voetbal heeft gekend.

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige HVB Klasse
De Haagse Voetbal Bond was een erg goede leerschool voor een beginnend scheidsrechter. Mijn allereerste wedstrijd was Ornas 9 tegen Postalia 8 met begeleider Leen van Velsen, moet je nagaan!
Het waren ook vaak niet de makkelijkste wedstrijden die je moest fluiten in de HVB maar daar leerde je wel heel veel van.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Als je eenmaal bent gestopt als scheidsrechter dan gaat een ieder zijn eigen weg. Maar net als bij oud voetballers, als je eenmaal bij een voetbalwedstrijd gaat kijken kom je altijd wel weer een bekende van vroeger tegen en heb je meteen weer een praatje.
Westlands Elftal -tegen Sparta op 27-07-2002

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het tenue van R.C.D.H. Een paars shirt, witte broek en paarse kousen.

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van Duindorp SV ademt (gelukkig) nog steeds sfeer uit.

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik bezoek nog vrij geregeld een wedstrijdje in de Haagse regio. Automatisch kijk ik dan toch naar het functioneren van de scheidsrechter of eventuele trio.

13. Wie waren volgens jou de 10 beste Haagse scheidsrechters?
Ik wil bij deze vraag geen onderscheid maken door namen te gaan noemen. Natuurlijk is de ene scheidsrechter beter dan de andere maar ik heb voor iedere scheidsrechter, op welk niveau ook, respect. Ze staan er toch weer ieder weekend. En je weet het he? Zonder scheidsrechter kan je niet voetballen!

14 A. Stel een elftal samen met Haagse amateurvoetballers waarmee je je als scheidsrechter het niet gemakkelijk mee had.
Het klinkt misschien als grootspraak van mij maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik weinig problemen heb gehad met zogenaamde moeilijke voetballers. Natuurlijk ben je het in een wedstrijd niet altijd eens met mijn beslissingen maar in mijn tijd werd dit dan met woord en gebaar weer snel opgelost.

14 B. Stel een elftal samen met de beste Haagse amateurvoetballers die je gefloten hebt.
Ik heb als scheidsrechter veel wedstrijden buiten de Haagse regio begeleid maar denk dat het geen zin heeft om hier als die landelijke voetballers op te gaan noemen. Ik houd het dus dichter bij huis en daarom in mijn rijtje wel heel veel Scheveningse voetballers.

Keeper: Dave Kraaijenbrink

Spelers:
Sjaak de Bruin
Leen de Graaf
Ron Cramer
Bennie de Roode
Karel Oosterbaan
John Blok
Danny Voskuil
Jeffrey Voskuil
Jimmy Charité
Ron de Jager.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Rob ten eerste wil ik jou en je team bedanken voor deze uitnodiging. Erg leuk dat jullie nu ook scheidsrechters bij dit item gaan betrekken. Hoop dat veel oud scheidsrechter ook hun medewerking hieraan gaan verlenen.
Gerard voor aanvang van de finale van het Internationale jeugdtoernooi van Hsv ADO tussen FC Den Haag en Anderlecht

Zoals je weet ben ik niet alleen als scheidsrechter maar ook als voetballiefhebber bijna jaarlijks aanwezig op jullie Haagse Voetbalhistorie Toernooi bij VUC. Op die dag kom je dan zoveel bekenden van vroeger tegen, echt geweldig. Helaas moet ik constateren dat vorig jaar veel oud scheidsrechters ineens niet meer aanwezig waren. Bij deze dus van mijn kant een oproep naar al die oud scheidsrechters; Kom op zaterdag 1 juli weer gezellig naar het Haagse Voetbalhistorie Toernooi toe. Kan je niet meer fluiten kom dan gewoon gezellig een drankje drinken.

Tot slot wil ik toch nog iets over ons scheidsrechters vak zeggen.
Vergeet niet dat je als scheidsrechter een wedstrijd twee- tot drie keer speelt. Als ik in het land een wedstrijd moest fluiten dan zit die op de terugweg in de auto nog vers in je geheugen. Ik liet toen tal van wedstrijdsituaties op me inwerken en zodoende beleefde ik veel spelmomenten als het ware opnieuw. Mijn genomen beslissingen in een wedstrijd ging ik dan vanuit mijn kant nogmaals kritisch analyseren. Wanneer je dan ’s avonds of de volgende dag door de pers werd gebeld en je mening werd gevraagd over sommige situaties dan speelde die wedstrijd wederom door je hoofd. Als scheidsrechter moest je dus wel sterk in je schoenen staan. Al met al heb ik van alles genoten en kijk ik met veel liefde hierop terug.

Gerard Breugem
26-02-2023