01. Naam?
Gilbert Taument
Excelsior tegen FC Den Haag oftewel de spijkerharde verdediger Gilbert Taument tegen zijn latere ploeggenoot bij TONEGIDO Dick Boereboom. 

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
BTC
RVC
VUC
SVV Schiedam
Excelsior Rotterdam
Sparta Rotterdam
TONEGIDO
FC Lisse
Neptunus Rotterdam
Waar het allemaal voor de kleine Gilbert (zittend 3e van links) mee begon, bij de ooit zo mooie Haagse voetbalvereniging BTC. De club die in 1997 werd opgeheven.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Voorstopper
Gilbert namens Sparta tegen Overmars van Ajax

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was redelijk technisch en sterk in de lucht en over de grond. Ik speelde altijd vol overgave en op het randje en er af en toe ook overheen. Dit heeft me ver en veel gebracht, maar zeker ook veel gekost. Ik zal ook zeker niet meer passen in deze tijd.
Gilbert aan de bal tijdens zijn periode in het betaalde voetbal bij Excelsior

Ik klink misschien als een ouwe lul maar ik kom gewoon uit de tijd dat alles duidelijk was, hiërarchie in de kleedkamer en niet verzaken op het veld. Iedereen wist wat er van hem werd verwacht.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik werd als 16 jarige bij het eerste elftal van RVC gehaald. Ik kwam in het elftal met Harry van der Laan, Mark Wotte , Cees Tempelaar, Ricky Tjin Asjoe. Andre Wetzel was de trainer, vanaf daar is het wel allemaal begonnen.
Gilbert in de jeugd bij RVC met o.a. Bert Dusaba en keeper Dave Kraaijenbrink

06. Dieptepunt?
In de jeugd bij RVC stond ik op het punt om naar Feyenoord te gaan, maar raakte zwaar geblesseerd. De dag dat Feyenoord kwam kijken speelde ik dus niet, maar mijn broertje Gaston wel. De rest is geschiedenis…
Gilbert samen met zijn broer Gaston in stadion De Kuip na de wedstrijd Feijenoord tegen Excelsior

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
In het betaalde voetbal Japans International Takafumi Ogura. Ik heb 1 jaar met hem mogen spelen bij Excelsior. Was geweldig om hem te zien spelen tijdens wedstrijden en trainingen (zeker de moeite waard om hem op YouTube te checken!). Ik was aanvoerder bij Excelsior en er werd van mij verwacht dat ik Takafumi op sleeptouw nam en een naar hem om keek aangezien hij geen woord Nederlands sprak. Ik kwam toen nog wel geregeld in de stad en nam dus mijn Japanse vriend veel mee zoals me was opgedragen door de club. Iedereen was dan zeer verbaast dat hij binnen 4 weken “een beetje verliefd” van Andre Hazes vloeiend en foutloos zong hahaha.
Gilbert samen met de Japans International Takafumi Ogura, die hij regelmatig mee nam in het Rotterdamse nachtleven

Bij de amateurs was dit Lemmy Stevens een geweldige meevoetballende keeper met uitstraling, er stond echt iemand in de goal. Als het balletje er tussen viel in de 5 meter, waren dan ook weinig spitsen die nog voor de bal gingen of doorliepen. Het maakte ook niet uit hoe je een bal op hem terugspeelde. Ik speelde nog wel eens expres (om te kijken of hij wakker was)een balletje strak en hoog op hem terug. Geen probleem voor hem want hij nam deze net zo makkelijk op de borst aan en door. Hij was ook onze vaste penaltynemer, en in al die jaren dat ik met hem speelde heb hem er nog nooit één zien missen. Naast een topkeeper ook een vriend voor het leven.
VSV TONEGIDO selectie met o.a. keeper en vriend Lemmy Stevens

08. Wie was jouw beste trainer?
In het betaalde voetbal waren dit Dick Advocaat (SVV Schiedam) en Han Berger (Sparta Rotterdam), en bij de amateurs (TONEGIDO) waren dit Wim Schaap en Wim van Laar en natuurlijk de vorig jaar veel te vroeg overleden Melbi Raboen. Met die laatste drie trainers hebben wij velen successen behaald met TONEGIDO.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik heb veel vrienden overgehouden aan en uit het voetbal, zowel in het Haagse als in het Rotterdamse. Ik kan wel zeggen dat zowel bij TONEGIDO als bij Neptunus ik alleen maar in vriendenelftallen heb gespeeld. Buiten dat we elkaar jaarlijks zien tijdens het Haagse Voetbalhistorie toernooi, hebben we laatst in de kroeg van Harry de Haas nog een reünie gehad met het hele setje. Maar daarnaast zijn Ed Roos, Patrick Puister en Patrick Heijmans ook goede vrienden van me.
Prachtige foto geschoten door fotograaf Bert Tielemans van de gouden generatie van TONEGIDO die ieder jaar trouw aanwezig zijn op on HVH Toernooi

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat waren een serie wedstrijden. Neem alle Amstel Cup en Districtsbekerwedstrijden en finales die we vaak speelden tegen de top zaterdagamateurs en die wij als zondagamateur toch altijd wonnen. Ik ben dan nog steeds van mening dat het niveau van voetbal toen beter was bij de zondag dan bij de zaterdag.
Aanvoerder Gilbert Taument wint met VSV TONEGIDO in 2002 de Amstel Cup 

En daarnaast natuurlijk de altijd beladen wedstrijden tegen Kranenburg, dat waren wedstrijden waar iedereen naar uitkeek en het al weken van te voren over had. Met aan de kant van Kranenburg spelers als Patrick Puister, Bert Dusbaba, Edwin en John Grûnholz, Wesley van Veen, Ricky van den Bergh, Albert en Rene van Oosten en Maurice Steijn. En aan de kant van TONEGIDO Harry de Haas, Mark en Brian Moen, Kees Thies, Dick Boereboom en Arie van der Padt. Hoe Haags wil je het hebben? Al hoewel TONEGIDO een Voorburgse club was, was dit gewoon De Derby in de regio waar je naar uitkeek en heel Den Haag voor uitliep. Het was dan ook altijd druk langs de lijn, zowel uit als thuis. En helemaal tijdens de 3e helft, met een zangertje erbij. Ja dat waren mooie tijden!

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Allereerst natuurlijk het tenue van TONEGIDO, en daarnaast het tenue van BTC, het shirt met de zwart witte vertikalen banen, zwarte broek, en zwart wit geblokte sokken.
Het BTC welpen 1 team waarmee Gilbert in seizoen 1978-1979 kampioen mee werd.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Natuurlijk die kantine van TONEGIDO, Was toch één van de mooiste uit de regio. Die hoge kantine met de velden er omheen. Daarnaast vind ik de kantine van HBS één van de gezelligste uit de regio (vooral tijdens de Thé Dansant)

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee niet echt, met het verdwijnen van TONEGIDO en meerdere clubs in de Haagse regio is het leuke er wel vanaf. Des te meer kijk ik dan ook uit naar het jaarlijkse voetbaltoernooi van de Haagse Voetbal Historie. Natuurlijk mooi om elkaar daar weer te zien, maar aan de andere kant triest om te zien dat er steeds meer roemruchte clubs verdwijnen uit de Haagse regio.
Het moment waar veel oud spelers van VSV TONEGIDO ieder jaar naar uitkijken, het Haagse Voetbalhistorie Toernooi

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Qua keepers komen er twee bij me op, natuurlijk Lemmy Stevens, maar ook Oscar Moens. Met Oscar speelde ik bij SVV en Excelsior.

Spelers, dan noem ik;
Daniel Rijaard (Excelsior)
Patrick Heijmans (TONEGIDO)
Kees Thies (TONEGIDO)
Bert Dusbaba (RVC en TONEGIDO)
Mark Moen (TONEGIDO)
Edwin Grünholz (RVC en TONEGIDO)
Takafumi Ogura (EXCELSIOR)
Harry de Haas (TONEGIDO en Neptunus)
Ik kan er nog wel 20 opnoemen, maar deze spelers kwamen als eerste in me op.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik wil bij deze mijn welgemeende excuses maken aan al mijn directe tegenstanders, scheidsrechters, grensrechters en aan alle vrijwilligers die verantwoordelijk waren voor het onderhoud van de grasmat bij hun club haha

Gilbert Taument
03-12-2023