01 Naam?
Hajo Vis
Prachtige foto uit de jaren tachtig met Hajo Vis als scheidsrechter tijdens een wedstrijd van sv Juventas in de toenmalige Haagse Voetbal Bond (HVB). Hajo Vis heeft zoveel betekend voor het Haagse (en Voorburgse) voetbal en daarom is het voor ons een hele eer om hem als voetbalicoon bij deze nog eens “in ther spotlights” te zetten.

02 Bij welke club(s) gevoetbald?
Alleen maar bij de VSV TONEGIDO

03.Wat was je voor een type voetballer en wat was je favoriete positie in het veld?
In het begin rechtsbuiten en aan het einde van mijn voetbalcarrière laatste man
Hajo Vis (staand 2e van links) voor aanvang van een wedstrijd van zijn TONEGIDO

04. Wanneer begon je als scheidsrechter, wat was de reden dat je ging fluiten en wat voor een type scheidsrechter was je?
In 1978 heb ik mijn scheidsrechters-diploma behaald omdat ik door een blessure niet goed meer kon voetballen en het leiden van een wedstrijd mij wel aan stond. Hierdoor kon ik toch betrokken blijven bij het voetballen. Bij het leiden van een wedstrijd kwam ik vaak laconiek over, maar wel consequent.

05. Wat is zowel als voetballer en als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Mijn hoogtepunt als voetballer beleefde ik tijdens mijn tijd in de jeugd door het winnen van het Jan Havenaar toernooi dat door Tonegido werd georganiseerd en waaraan gerenommeerde clubs uit Nederland deelnamen.
Voor veel oud TONEGIDO leden moet het Jan Havenaar toernooi nog steeds mooie herinneringen oproepen.

Als scheidsrechter heb ik meerdere hoogtepunten gekend. Een daarvan was het leiden van de beslissingswedstrijd om promotie naar de KNVB tussen TEDO en Oranjeplein op het terrein van VUC.

Ook heb ik tijdens mijn vakanties in Oostenrijk daar vaak wedstrijden gefloten dankzij een Oostenrijkse kennis, die ook scheidrechter was.

Ook heb ik toen wij met Tonegido in Wales waren een wedstrijd van de A-jeugd tussen Aberystwyth en Knighton geleid omdat de aangewezen Engelse scheidsrechter niet kwam opdagen.

06. Je dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Een dieptepunt als voetballer was de knieblessure, die ik opliep waardoor ik niet meer goed kon voetballen.

Als scheidsrechter was mijn dieptepunt wel dat ik in de rust van de wedstrijd die ik leidde tussen LFC en Vredenburch een hartstilstand kreeg.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbal- en scheidsrechters verleden denkt?
Als voetballer komt bij mij naar boven de trainer, die ik bij de Tonegido senioren had en dat was Laslo Szalay. Een goede en aimabele man die wist waar hij mee bezig was. Tijdens gesprekken met hem bleek dat hij in Oostenrijk had gewoond en mijn Oostenrijkse schoonmoeder kende.
Links zien we scheidsrechter Bert van Kuijk met naast hem Hajo Vis. De namen van de andere twee scheidsrechters horen wij graag van u.

Als ik aan mijn scheidsrechters verleden denk komt de naam van Charles Corver (ook Tonegido-lid) bij mij naar boven. Niet alleen dat hij een vriend van mij was; hij was tevens mijn voorbeeld als scheidsrechter.

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige Haagse Voetbal Bond?
Het fluiten in de HVB was voor mij vaak een genot. Alhoewel ik heel vaak de risicowedstrijden moest leiden was het een genot om tussen de spelers te lopen en hun leiding te geven. Na afloop was het ook vaak gezellig met de spelers en bestuursleden.
De HVB was voor scheidsrechters een goede leerschool. De moeilijkheidsgraad lag vaak hoog en daar moest je doorheen komen.
Hajo Vis als scheidsrechter in een wedstrijd van (volgens ons) TEDO

09. Heeft u buiten het voetballen en scheidsrechter nog meer betekend voor het voetbal in de Haagse regio?
Naast dat ik voetballer en scheidsrechter ben geweest, ben ik jeugdsecretaris en jeugd voorzitter en secretaris (2x) van Tonegido geweest.

Ook heb ik in de HVB en daarna West 3 scheidsrechters in het zaterdag senioren voetbal, alsmede de Haagse Courant Cup aangesteld.

Eveneens ben ik namens de HVB, District West 3 en later West 2 Afgevaardigde naar de Algemene Vergadering Amateurvoetbal en Bondsvergadering van de KNVB geweest, waarvan de laatste 13 jaar als Districtsdelegatie leider.
Niets was Hajo te veel bij zijn club TONEGIDO. Hier zien we hem, samen met o.a. Joop Kragt, Theo Bolleboom en Slappendel in de oude kantine voetbalkrantjes vouwen.

En verder heb ik namens Tonegido het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi van Voorburg georganiseerd.

Redactie Haagse Voetbalhistorie: Ook is Hajo Vis Lid in de Orde van Oranje Nassau, lid van Verdienste van Tonegido, lid van Verdienste van de KNVB en Goodwill Ambassadeur van Aruba

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het mooiste shirt vond ik het oude shirt van Tonegido: wit met het embleem van de gemeente Voorburg erop.
Het oude katoenen witte shirt van TONEGIDO met het Voorburgse logo er op.

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Uiteraard de kantine (“Het landhuis”) van Tonegido.

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Tegenwoordig doe ik gezien mijn leeftijd niets meer in de voetbalsport, maar ik volg nog wel de gebeurtenissen in het Haagse.

Wel ben ik momenteel secretaris/penningmeester van de Vereniging van Gedecoreerden. Een vereniging van Goudenspeld dragers en hogere KNVB onderscheidingen, die elkaar een aantal malen per jaar ontmoeten om bij te praten over het heden en vroeger.

13. Wie waren volgens jou de 11 beste ‘Haagse’ scheidsrechters uit jouw tijd?
1. Gerard van Breugem
2. Charles Corver
3. Freek Brant
4. Henk Holtkamp
5. Huib Taal
6. Simon Taal
7. Henk Martin
8. Louis Wagner
9. Lau van Ravens
10. Hans Krouwel
11. Peter Oskam

14. Kun je een elftal samenstellen met Haagse amateurvoetballers waar je het als scheidsrechter moeilijk mee had (A) en een elftal met de beste Haagse amateurvoetballers die je ooit floot (B)?
Het samenstellen van een elftal is voor mij moeilijk. Ik weet niet alle namen meer. Echt moeilijk heb ik het nooit gehad met voetballers. Namen die mij te binnen schieten zijn die van Gerard Durand, Rinus v.d. Mark, Regie Blinker en Eki Korte.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je Haagse voetbal- en scheidsrechters-verleden?
Ik heb een heel leuke tijd gehad in mijn voetbal en scheidsrechtersverleden. Een tijd die ik niet had willen missen en waar ik met trots op terug kijk.
Hajo Vis
31-03-2024