01. Naam?
Hannes de Pauw

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Mijn hele jeugd bij BTC gevoetbald, daarna 1 jaar bij Texas DHB (zat) en 2 jaar bij VVP in de selectie gespeeld de rest (18 jaar selectie) altijd BTC trouw gebleven. Na het opheffen van BTC ben ik lid geworden van Gona. Ook heb ik nog een aantal jaren bij de veteranen van Loosduinen gevoetbald. De laatste jaren bij ODB gevoetbald en na 50 jaar te hebben gevoetbald daar ook gestopt. Hoewel ik er over nadenk om volgend seizoen weer te gaan voetballen mis nog elke dag het plezier er omheen.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Altijd wel centraal gespeeld als jeugdspeler laatste man, toen ik over ging naar de selectie eerst als rechtermiddenvelder en uiteindelijk centraal op het middenveld beland. Na het selectievoetbal in de spits gespeeld puur alleen maar omdat ik daar niet zo veel meer hoefde te rennen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Mentaal en fysiek zeer sterk ook was ik aardig balverliefd zeiden me medespelers ik zelf vond van dat wel meevallen. Later bij ODB kreeg in de bijnaam ‘stiftmeister ‘ haha waarom weet ik nog steeds niet.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het absolute hoogtepunt zijn toch wel de twee finale wedstrijden tegen Laakkwartier geweest in 1988. In 2 wedstrijden met een toeschouwers aantal van rond de 3500 moest er worden uitgemaakt wie kampioen werd in de 4e klasse. Wat uitdraaide voor Laakkwartier op een fiasco want niet de best voetballend ploeg van de afdeling werd kampioen. Maar de ploeg met de meeste wilskracht en doorzettingsvermogen.

06. Dieptepunt?
Het dieptepunt is het opheffen van onze club BTC in 1997 de beleving voor het voetbal is daarna nooit meer hetzelfde geweest. Vaak vertel ik tegen mijn zoons die nu voetballen bij ODB dat ze moeten genieten van alles wat ze nu meemaken want voordat je het weet is het voorbij.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt
Dat zijn er een heleboel en ik zal spelers/vrienden tekort doen als ik een naam ga noemen waardoor er dan weer een vergeet. Maar vooral de jongens van BTC waar ik mee ben opgegroeid en het grootste gedeelte van mijn sociale leven mee hebt door gebracht daar denk ik nog heel vaak aan terug.

08. Wie was jouw beste trainer?
Van elke trainer heb ik wel wat meegekregen, toen ik vanuit de jeugd doorstoomde was Toon Brakus de trainer van de selectie. Absoluut een van de betere trainers waaronder ik heb mogen trainen. Daarna kwam Peter Hoet, Puck Hofland, Rob Blankenstein, Wim Boere en ik zal er nog wel een paar vergeten zijn.
Maar de meest geweldige trainer blijft voor mij toch John Rietveld. Ik heb in mijn actieve voetbal periode niet een andere trainer meegemaakt die zoveel passie en bezieling als trainer overbracht naar spelers.
Buiten dat was het een geweldige man met veel humor en een waarvoor je als speler en extra stapje deed.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Eigenlijk met iedereen waar ik mee hebt gevoetbald kijk ik terug op een geweldig periode. Uiteindelijk verwaterd alles wel als je stopt met voetballen iedereen zoekt zo zijn eigen weg.
Maar diegene waar ik mee heb gevoetbald zijn en blijven altijd mijn voetbalvrienden als ik ze tegenkom. Dat betekent dan toch ook dat je het sociaal toch niet zo slecht hebt gedaan.

10. Was vroeger echt alles beter?
Of alles echt beter was wil ik niet zeggen de tijd is anders spelers zijn sneller en sterker geworden.
Ik persoonlijk denk dat je in die tijd meer tijd had om na te denken en er daardoor betere voetballers rondliepen. Tegenwoordig gaat het om snelheid kracht en minder om het voetbal. Wat absoluut wel beter was vroeger de mentaliteit spelers waren altijd aanwezig. Nu zie je vaak dat spelers het laten afweten, zelfs als ze om een periode of nacompetitie spelen dan blijven ze gewoon weg.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Uiteraard die van BTC zonder enige twijfel. Op een goede tweede plaats het blauw/wit van ODB.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ook hier zonder enige twijfel die van BTC, dit omdat het je club was en het voelde als je tweede huis. Maar ook in die periode speelde ik graag tegen ODB dat was absoluut na BTC de gezelligste club uit Den Haag.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee na mijn periode als speler ben ik lang verbonden geweest bij ODB als jeugdtrainer/HJO. Nu kijk ik graag bij mijn kinderen die voetballen alle twee in de selectie van ODB.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Ja dat denk ik wel maar als ik nu kijk bij ODB en ik zie jongens als Albert de Hilster, Kenneth Wieser en Maurice Boevink. ODBérs die er alles aan doen om de club in leven te houden dan is er absoluut nog echte clubliefde. Ik denk wel dat dit een uitstervend ras is. Veel clubs kampen met een tekort aan vrijwilligers en uiteindelijk zullen alleen de grotere clubs overblijven. Simpelweg omdat de structuur en het verplichten van vrijwilligerswerk de basis is om een club draaiende te houden. Maar clubliefde zoals het vroeger was komt bijna niet meer voor.

15. Wil je nog ergens op terug komen?
Nee ik hoop dat het laatste Haags voetbal historie toernooi net zo leuk gaat worden als de jaren ervoor. Wij als BTC zullen hieraan ook weer deelnemen. Jullie bedankt dat ik weer even mocht teruggaan naar de tijd die zo leuk is geweest.

Hannes de Pauw
26 mei 2019