01. Naam?
Hans Polman (1953)
Toen wij op 15 mei 2022 met de 15 vragen aan Mark van den Berg hem aankondigden als de beste spits ooit van JAC kregen wij vele reacties van oud JAC-leden dat dit Hans Polman was. Hoe goed was Hans dan wel niet? Daar konden wij maar op één manier achter komen! Op zoek naar Hans Polman en aan hem “De 15 vragen” stellen. Mooi dat dit weer is gelukt en bij deze ook Hans na vele jaren weer “in the picture” kunnen zetten. Hans zien we hier links op de foto tijdens de wedstrijd JAC tegen sv Die Haghe.

 

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Alleen maar bij de voetbalvereniging JAC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik heb in de voorhoede op alle posities gespeeld maar mijn favoriete positie was toch wel centrumspits

04. Wat was je voor een voetballer?
Sterk aan de bal, redelijke techniek en een redelijk zuiver en keihard schot.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er eigenlijk twee. Om te beginnen een vriendschappelijke wedstrijd tegen het net Nederlands kampioen geworden jeugdelftal van ADO, met daarin spelers als Johnny Dusbaba, Martin Jol en Tjeu La Ling. Wij wonnen met JAC met maar liefst 4-1, waarin ik als 19 jarige wee keer scoorde.

En mijn deelname met de Haagse jeugd van 16/17 jaar aan de finale van het kampioenschap van Nederland voor district teams. We verloren, na een 2-2 gelijkspel, met strafschoppen van district Twente. Maar in die wedstrijd scoorde ik wel tweemaal.

06. Dieptepunt?
Een langdurige blessure aan de voet nadat ik keihard op de onderkant van de voet van een gestrekt been had getrapt en enkele maanden uit roulatie was.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is de naam van Wim Sleijster die, toen ik 16 jaar was, bij mijn vader kwam om te vragen of ik bij de selectie mocht komen om als spits in het eerste elftal te spelen. Jaap van der Zwan was toen de trainer.
JAC 1 in seizoen 1977-1978 met Hans voorste rij 4e van links met bal.

08. Wie was jouw beste trainer?
Lastig te beantwoorden want je maakt tijdens je ‘voetbalcarrière’ diverse fases door. Toen ik 18 jaar was kon Wim de Zwart mij als trainer enorm prikkelen waardoor ik optimaal functioneerde. Wim Sleijster en Piet van der Maas waren twee andere goede trainers.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker. Freek den Toom, Kees de Jong, Robert van der Maas, Tim de Jong en Jaap Lolkema zijn vrienden met wie ik regelmatig op de golfbaan tijd doorbreng, daarnaast heb ik ook nog goede banden met andere oud medespelers die ik nog regelmatig tref.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat was de beslissing voor ons kampioenschap in 1979 toen we in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen DSVP (nummer 2 van de ranglijst) moesten spelen met 1 punt voorsprong en deze wedstrijd met 1-0 wonnen. Die overwinning was voor een belangrijk deel te danken aan het uitstekende keeperswerk van mijn broer Rijk die de in die periode minder presterende keeper Dick van der Mark moest vervangen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het shirt dat VUC droeg toen ze op het hoogste amateurniveau speelden met de dunne zwart-witte strepen (zoals Juventus).

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat was voor mij gewoon de kantine van JAC aan de Buurtweg want daarin bleven we altijd heel lang hangen. Deze kantine had altijd een gemoedelijke sfeer.
JAC 1 in 1981 met Hans gehurkt in het midden

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Neen niet echt, incidenteel ga ik nog wel eens bij SVC’08 kijken, de club die uit de fusie tussen SV’35 en JAC ontstaan is. Ik volg wel de uitslagen nog.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?

Beste keeper: Sjoerd van der Vaart

Beste voetballers:
Jos Knoester (JAC)
Frits de Jong (JAC)
Cock Jol (JAC)
Martin Jol (JAC)
Eric van Doeselaar (JAC)
Aad Kila (Haagse jeugd)
Rob Monnee (Haagse jeugd)
Chris Linders (Haagse jeugd)
Piet van der Maas (JAC)
Wim Sleijster (JAC)
Cees Mol (Haagse jeugd)
Gerrit Bal (JAC)
Marien de Haan (JAC)
Freek den Toom op basis van zijn multi-inzetbaarheid (JAC)
Anton de Lang (JAC)
Hans Polman – Rohda’76 3-1 !

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een geweldige tijd gehad bij JAC. Soms heb ik er wel spijt van dat ik in sportief opzicht mijzelf niet op een hoger niveau getest heb, hoewel ik daar wel de mogelijkheden voor heb gehad (Quick Boys, Katwijk). Uiteindelijk was mijn band met JAC en de vriendschap met veel spelers groter dan de sportieve ambitie.

Hans Polman
21-01-2024