01. Naam?
Hans Schellevis
Hsv ADO 1 op 25 september 1977. Staand v.l.n.r; Cees Hage (trainer), René van de Roest, Pieter Molenveld, Hans Schellevis, Peter van der Laan (reserve doelman), Wim Fial, Ruud Vermeer, Henk Baggerman, Ab Groenewold, Hans Fial en Rob van Dullemen (leider). Gehurkt v.l.n.r; John de Bruin, Jan van Delft, Dick Bakker, keeper Herman Dahlberg, Koos van Dullemen en Ren van Ooyen (grensrechter)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
ADO
VUC
weer ADO
FC Vlaardingen
wéér ADO
weer VUC
SVO Buytenpark

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Laatste man, een fijne plek.

Ik ben op mijn tiende bij ADO als rechtsbuiten begonnen, was heel snel. Maar toen ik vanaf mijn veertiende in een paar jaar tijd van 1.55 naar 1.86 groeide, zakte ik naar het middenveld, daarna voorstopper en uiteindelijk laatste man.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik denk een technische speler met een goed inzicht. Ik maakte niet snel een sliding, zeg maar. Probeerde het altijd voetballend op te lossen. Ik kon ook aardig koppen. Bij de regionale jeugd van VUC met Rob Haasjes als trainer moesten René van Elleswijk en ik altijd de kopoefeningen voordoen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was de 1-0 met ADO tegen Vredenburch. Een voorzet van Henk Baggerman en ik kopte ‘m in. Het was het winnende doelpunt, maar wat het nog meer bijzonder maakte, was dat mijn vader achter het doel stond en van blijdschap door de mensen opgetild werd. Het ging dat seizoen tussen ADO en Vredenburch . Dat was in de vierde klasse. Op dat niveau moest ADO beginnen na de splitsing tussen de profs en amateurs.
Het hoogtepunt van Hans, hier kopt hij namens ADO de 1-0 in tegen Vredenburch

06. Dieptepunt?
Een blessure bij FC Vlaardingen. Ik speelde daar in het C-elftal, maar zou mijn debuut in het eerste elftal in de Eerste Divisie gaan maken. FC Den Bosch-uit. Hans Dorjee was trainer geworden als vervanger van Theo Laseroms, die bij een club in de woestijn ging werken. Hij zag het in mij wel zitten en had verteld dat ik mocht debuteren. Maar de woensdag ervoor haalde Rudolfo Gardeslen op de training door en liep ik een zware knieblessure op. Dag debuut.
Dat was flink balen. FC Vlaardingen won die wedstrijd tegen Den Bosch met 6-0, dus mogelijk zou ik er in zijn gebleven en was dat mogelijk een sprong voor me zijn geweest in het betaald voetbal. Daarna was ik acht weken uit de running en toen ik terugkwam, kreeg ik geen kans meer. Want Hans Dorjee was daar ook weer snel weg.
Hans tijdens zijn betaalde voetbalperiode bij FC Vlaardingen

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn mijn ouders. Zij hebben me altijd gesteund en zijn altijd komen kijken. Zelfs toen ik na acht jaar in het eerste elftal bij VUC lager ging spelen, waren ze er nog bij. Mijn vader is zowel bij ADO als bij VUC elftalleider geweest. Bij VUC was dat onder Rob Jansen als trainer. Mijn vader is in 2014 overleden, mijn moeder leeft nog.
(redactie: Mooi deze aandacht van Hans aan zijn ouders. Zo herkenbaar ook want wie herinnert zijn ouders of vader nou niet langs de lijn)

Als ik nog een andere naam mag noemen: ik heb altijd een goede band met Henk Baggerman gehad. We hebben samen bij ADO en FC Vlaardingen gespeeld. Nu speel ik nog af en toe met hem walking football bij de ADO Pensionado’s. We doen af en toe mee met toernooitjes.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat is een moeilijke. Maar Rob Baan heeft mij in de jeugd bij ADO het meeste geleerd. Ik sprak Cees Tempelaar en Kees Mol laatst in het stadion en zij hadden het ook over hem. Baan liet je het heel gedetailleerd zien wat je in bepaalde situaties moest doen. Daar heb ik veel aan gehad. Bij de senioren had Jan Hoos bij VUC fijne oefenstof, gevarieerd en altijd met de bal. Ik had een bloedhekel aan duurlopen. Kees Hage bij ADO was een heel aardige trainer.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Vrienden is een groot woord. Bij de ADO Pensionado’s zie ik vaak dezelfde mensen, zoals Hans Verhagen, Cees Tempelaar, Karel Bouwens, Ron van Baaren, Rik Musch, Ron Houterman, Dick van der Meer. Met hen heb ik veel lol. Noem het voetbalvrienden.
Hans (4e van links) anno 2024 bij ADO Old Stars Walking Football die op zaterdag 24 augustus ook meedoen aan ons toernooi bij Duindorp SV

Ik voetbal zelf nog bij SVO Buytenpark in Zoetermeer en bij die groep zitten mannen die ik wel als echte vrienden beschouw..

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat is dus die ADO-Vredenburch geweest.

Leuk was zeker ook de wedstrijd op Nieuwjaarsdag in het stadion in het Zuiderpark tussen de profs en amateurs van ADO. Daar wilden ze een traditie van maken, maar hij is helaas maar één keer gespeeld. Ik kreeg onder anderen te maken met Henk van Leeuwen als tegenstander. Én ik heb in 1984 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van VUC tegen PSV met alle grote namen gespeeld. Het werd 1-9, Henk van Dorp scoorde uit een vrije trap.
Teamfoto voor aanvang van de Nieuwjaarswedstrijd tussen Hsv ADO en FC Den Haag

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat is niet zo moeilijk, natuurlijk het rood-groene ADO-shirt. En dan eronder moet dan een witte broek en witte kousen.
Hsv ADO 1 seizoen 1981-1982 met Hans staand 3e van rechts

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het is voor mij niet de kantine die het gezellig maakt, maar de mensen die er zijn. Maar als ik iets moet noemen, is dat het kleine barretje bij ADO. Jan Linkerhof had het altijd over de enige bar met twee voetbalvelden eromheen: de kantine van Duinoord.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik voetbal dus niet meer in competitieverband, maar wel de vrijdagavonden onderling bij SVO Buytenpark. Acht tegen acht, negen tegen negen. Ik ben er terechtgekomen toen mijn oudste zoon Vincent daar ging spelen. Is heel gezellig. En dus af en toe een walking football-toernooi met de ADO Pensionado’s.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper:
Peter van der Laan (ADO)

Spelers:
René van Elleswijk (FC Vlaardingen, VUC)
Bert Blans (ADO)
Pieter Moleveld (ADO)
Wout Pronk (ADO)
Cor Buijtelaar (VUC)
Henk Baggerman (ADO, FC Vlaardingen)
Dick Bakker (ADO)
Ed Greuter (VUC)
Karel Bouwens (VUC)
Ruud Staas (ADO)

Tot mijn selectie horen ook nog: keeper Herman Dahlberg (ADO), Joop Quellhorst (VUC), Ton van der Veer (ADO, VUC), John Lorie (FC Vlaardingen, VUC) Peter Sprenkels (VUC), Jelle Veenstra (VUC).

Hans (staand 7e van rechts) tijdens Erewedstrijd VUC – PSV (1-9) in 1984 i.v.m. het 75-jarig bestaan van Hsv VUC

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik ben dankbaar dat ik al die jaren heb mogen voetballen en dat ik zo veel mooie dingen heb meegemaakt. Dat klinkt sentimenteel, maar dat heb je als je 66 jaar bent.

Hans Schellevis
28-04-2024
(met dank aan Hans Klippus)