01. Naam?
Hans Suiker
Hans Suiker als keeper bij het mooie en roemruchtige DHC van trainer Guus Haak.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Begonnen op mijn 10e jaar bij DHC.
Op mijn 15e jaar naar ADO
Op mijn 19e jaar naar FC Amsterdam
En weer op mijn 21e jaar terug naar DHC.
Ook nog bijna 7 jaar gespeeld voor het Nederlands Amateurelftal en een jaar of 15 bij “oud” Oranje.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Dat is niet zo moeilijk; Keeper! Terwijl ik ook aardig kon voetballen hoor maar mijn 1e trainer bij DHC, Rinus van de Brugge, zei; ga jij maar keepen want ik kon toen al bij de lat. Was toen nog een deklat oftewel pupillenlat!

04. Wat was je voor een keeper?
Vooral een betrouwbare keeper. Alle onderdelen van het keepersvak beheerste ik wel. Op de lijn, uit de goal en sterk met 1 tegen 1. Ik hield altijd van een goede organisatie voor mijn neus dus was ik ook sterk met coachen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er best wel veel!
Bij Hsv ADO Nederlands kampioen regionale jeugd.
Met ADO 3 Nederlands kampioen reserve amateurs.
Bij DHC alleen maar kampioenschappen, 2e klas, 1e klas en 3 keer kampioen Hoofdklasse en ook nog 2 keer kampioen van de zondagamateurs. Helaas beide finales verloren van IJsselmeervogels en Spakenburg.

Ik heb ook de hele wereld gezien met het Nederlands Amateurelftal met diverse trips naar o.a. China, Australië, Nederlandse Antillen, Costa Rica en diverse malen naar Spanje, Schotland, Griekenland, Turkije, Oostenrijk op en in de sneeuw en nog veel meer landen.

Ook een echt hoogtepunt was de wedstrijd DHC-Ajax met een vol stadion ( 18.000 toeschouwers). En natuurlijk niet vergeten mijn debuut in de Eredivisie tegen PSV want dat mag ik ook wel als een hoogtepunt beschouwen.

06. Dieptepunt?
Heb ik eigenlijk niet meegemaakt. Uiteraard ook wel eens mindere tijden meegemaakt maar die waren altijd van korte duur.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Piet Gelauf sr en Sjef de Poorter, allebei zeer goede voetballers en daar heb ik heel veel leuke voetbal/stapervaringen bij meegemaakt. Zowel in Delft als in Den Haag.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan moet ik beginnen bij mijn ADO tijd, dat was ongetwijfeld Rob Baan. Vind het jammer dat ik hem maar één jaar bij ADO heb meegemaakt anders….???

Chris Kronshorst, helemaal gek van voetbal en een super goede trainer en een fijn mens.

Maar de beste voor mijn tijd was ongetwijfeld Guus Haak, voor velen misschien arrogant, maar voor mij super belangrijk. Zowel sportief als maatschappelijk heeft hij mij aardig gevormd. Ik heb Guus 14 jaar bij DHC meegemaakt en wist precies hoe hij ons moest benaderen. Soms kon ik hem wel schieten maar en dan stond ik wel weer op scherp. Hij heeft natuurlijk wel het een en ander bij DHC neergezet.  Sportief en ook privé heb ik veel aan hem te danken.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Heel veel kennissen/vrienden uit het Haagse maar uiteraard ook uit het Delftse voetbal. In Delft zijn dit vooral Sjef de Poorter, Hans de Ruijter, Leo en Bram Rontberg, Eric Wolf en eigenlijk alle DHC-ers van mijn tijd. We zien elkaar helaas niet zo veel meer maar als we elkaar weer eens zien, dan is het gelijk één groot feest.

10. Wie vond je de beste spits (van welke club) die tegen jou scoorde?
Cees Mol van VUC, maar volgens mij heeft hij tegen mij nooit gescoord! HAHA. Waren altijd gave wedstrijden, veel publiek en altijd respect voor elkaar.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ongetwijfeld het originele Hsv ADO Shirt.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
In het Haagse vond ik altijd de kantine van VUC het gezelligste. Na de wedstrijd ook met de VUC spelers en supporters evalueren en een klein biertje drinken.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Eigenlijk niet zo veel meer. Grote clubs zoals bijvoorbeeld RVC bestaan niet meer en VUC en Wilhelmus spelen niet meer op top niveau. Bij ADO kom ik alleen nog op de Pensionado dag.

14A. Wie waren volgens jou de drie beste amateurkeepers in de historie van ons Haagse amateurvoetbal?
De drie beste keepers van Den Haag vind ik:
Arie Bakker
Ton Bakhuis
Dick van der Meer.

14B. De tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Sjef de Poorter
Piet Gelauf Sr
Wim van der Enden (DHC)
Hans Verhage
Hans de Ruijter ( DHC)
John Dusbaba
Peter Lander
Martin Jol
Leo Rontberg
Rob Eckhardt Sr ( DHC)
Eric Wolf (DHC)
Philip van Tienhoven
Wim van Laar
Bram Rontberg
Peter Menheere
Chris Willemsen (moet alleen een biertje lusten)

En nog veel meer!!!

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Jazeker, wat mij de laatste jaren opvalt is dat de sfeer op het veld, in de vereniging of waar dan ook steeds minder wordt. Terwijl de sport je alles kan geven voor nu en in de toekomst.

Ik hoop dat wij als ouderen de jeugd van nu nog kunnen meegeven wat het allemaal oplevert. Denk aan normen en waarden, afspraken nakomen, het sociale van de sport met alle culturen die er zijn en gewoon respect naar iedereen toe.  Van belang zijn dan de trainers, leiders, besturen, scheidsrechters, ouders en vrijwilligers. Ik kan stellen dat de voetbalsport mij maatschappelijk heeft gevormd en door de sport zeker als mens ben geworden die ik nu ben.

Iedereen plezier in het leven.

Hans Suiker
03-07-2022