01. Naam?
Henk Moreels (83 jaar)
ODB 1 op 18 mei 1964, toen men als nummer 2 van de 1e klasse A naar de KNVB promoveerde na een 3-0 overwinning tegen Flamingo’s. Staand v.l.n.r. Jan de Bruin, Louis Doorschodt, Wim de Graaf, Rudi de Graaf, Jan Leiendekker, Daan Regeer en Jan Doorschodt (masseur). Zittend Theo Heskes, Geer Hansler, Bas Koegler, Henk Moreels en Wim Lensink.

Het item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben begonnen in de jeugd van SVH dat toen nog op de Houtweg voetbalde.
Vervolgens bij Hsv Celeritas in de jeugd en in het eerste elftal.
Op 24-jarige leeftijd ben ik naar ODB gegaan. Echter omdat ik in de horeca werkte heb ik het voetballen in het eerste elftal van ODB niet lang kunnen volhouden.
Heel wat jaren later ben ik nog voor mijn plezier bij de veteranen van Quick Steps gaan voetballen.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
In vroegere termen te spreken; links-binnen!

04. Wat was je voor een voetballer?
Met deze vraag moet ik dan gelijk aan Ome Jan Doorschodt denken. Hij vond mij namelijk een betere voetballer dan mijn broer Eddy, die wel bij Scheveningen Holland Sport (SHS) het betaalde voetbal heeft gered. Maar op de vraag terug te komen, ik was een echte spelverdeler en best wel een technische voetballer.
Broer Eddy Moreels scorend namens ODB tegen Laakkwartier

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het winnen met ODB van de HVB-beker waarbij ik in de finale twee keer scoorde. Ook de promotie met ODB naar de zondag 4e Klasse KNVB was een hoogtepunt. We eindigde in het seizoen 1963-1964 op de tweede plaats achter kampioen De Ooievaars. Op deze positie promoveerde je toen rechtstreeks naar de 4e Klasse.
ODB 1 op 18 mei 1964, toen men als nummer 2 van de 1e klasse A naar de KNVB promoveerde na een 3-0 overwinning tegen Flamingo’s.

06. Dieptepunt?
Dat is dan toch wel dat ik door mijn werk moest stoppen met voetballen. Zoals eerder aangegeven werkte ik in de horeca. Zo was ik o.a. kelder bij Petit Panis op het Wagenplein en later in het Spaanse restaurant La Rana.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Abe Lenstra was vroeger mijn grote idool. Je moet eens weten hoe vaak ik vroeger naar de Cineac bioscoop ben geweest om via het polygram nieuws wedstrijdbeelden van hem te kunnen zien.
Als ik aan het Haagse voetbal moet denken dan schieten gelijk de namen van Ome Jan Doorschodt, Cees Zegeling, Bas Koegler en John Bolman mij te binnen.
ODB  winnaar HVB-beker op 5 juli 1964 na een 2-1 overwinning op den Hoorn. Het spannende scoreverloop : Henk Moreels(88) 1-0, Bentvelzen(90) 1-1 en Henk Moreels(94) 2-1. De goalgetter zit links van Jan Doorschodt, die de beker in zijn handen heeft.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ton Schrurs bij ODB

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Heel veel zoals o.a. mijn vroegere stapmaatje Geer Hansler maar ook Pop Koegler en Hans Lamens. Er zijn ondertussen ook al veel echte voetbalvrienden van mij overleden.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Echte namen kan ik niet meer noemen. Wat me wel is bij gebleven is dat ik het altijd moeilijk had tegen De Ooievaars en tegen Oranjeplein. Geweldige wedstrijden waren dat.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het Cromvliet shirt daar was ik vroeger altijd wel gecharmeerd van en uiteraard het ODB tenue. Bij ODB hadden wij sowieso altijd wel mooie tenues. We hebben zelfs een periode in een geheel wit tenue gevoetbald. Wij waren in de jaren zestig ook volgens mij de allereerste club in Nederland die op ons witte shirt met rugnummers voetbalden.
ODB 1 in de jaren zestig in geheel wit tenue. Rechts van keeper Gerard van der Mark zien we Henk

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Die van ODB natuurlijk. Al in mijn tijd hadden we na de wedstrijd al regelmatig een “zangertje”.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ga nog altijd bij het eerste elftal van ODB kijken maar ben wel geschrokken van de overgang van de zondag- naar het zaterdagvoetbal. Is toch wel heel anders.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper Rudi de Graaf van ODB. Later ging hij naar RVC.
Beste spelers, uiteraard allemaal ODB-ers zoals:
Theo Dusbaba
Cees Zegeling
Daan Regeer
Geertje Hansler
Aad van Rooijen
Willem van der Graaf
Frans de Vos van Steenwijk
Theo Heskes
Hannie van Ginkel
Eddy Moreels
Freek Jansen
Bas Koegler
Jan Koegler
Pop Koegler
En ik zal er nu ongetwijfeld een aantal vergeten zijn. Sorry hier voor.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Als ik vroeger wat serieuzer was geweest had ik misschien net als mijn broer Eddy hoger kunnen voetballen. Maar, zoals eerder aangegeven, ging ik samen met Geer Hansler alleen maar op stap tot in de vroege uurtjes. Via Eddy had Scheveningen Holland Sport mij wel eens willen overhalen om daar te komen voetballen maar daar had ik geen zin in.

Henk Moreels
22-01-2023