01. Naam?
Henk van Dorp
Hsv VUC speelde in de jaren zeventig in de top van het Nederlandse voetbal en Henk van Dorp behoorde een gedeelte van deze periode tot die gouden generatie voetballers op Het Kleine Loo.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
RKAVV
Hsv VUC
Vsv TONEGIDO
De A-selectie van Hsv VUC in het glorieuze seizoen 1978-1979 met Henk van Dorp op de achterste rij 2e van rechts

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
VELO
Rksv Vredenburch
Sv Den Hoorn
v.v. Schipluiden

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Links- of centraal op het middenveld

04. Wat was je voor een voetballer?
Speler met inzicht met een goede, vaste trap (wreef, binnen- en buitenkant), een hard schot. Bijnaam: het Kanon.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als voetballer:
De laatste beslissende wedstrijd met VUC voor het kampioenschap van Hoofdklasse A (1978-1979). Het jaar daarvoor waar we ook kampioen geworden van de Hoofdklasse A, uit bij XERXES.
We stonden 1 punt achter op RVC, met trainer Aad de Mos en in de laatste competitieronde stond de wedstrijd Hsv VUC tegen RVC op het programma. Bij deze wedstrijd waren meer dan 4000 mensen aanwezig.
RVC ging er al vanuit dat zij kampioen zouden worden. Einduitslag; 1- 0 voor Hsv VUC!
Een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Het enige doelpunt die maakte ik, alleen het werd toegeschreven aan Wim Alkemade, die nog net voordat de bal over de doellijn ging, de bal nog een tikje meegaf. Maar goed, het kampioenschap, twee keer achter elkaar in de zondag Hoofdklasse A (op dat moment de hoogste amateurklasse) was binnen.

Als trainer:
Dat waren toch wel de leuke en spannende derby’s tussen Den Hoorn en Schipluiden en de na-competitiewedstrijd voor promotie naar de 2e klas, met Vredenburch tegen HBS. Ook de thuiswedstrijd met Den Hoorn tegen Kranenburg, was er een om niet meer te vergeten. Ook door de dubieuze rol van de scheidsrechter.

06. Dieptepunt?
Mijn rol als Technisch Coördinator bij RKAVV.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er een aantal. De trainers Jan Hoos en Theo Cremers en de voetballers Wim, Rob en Peter Alkemade, Joop Quelhorst, Kees Mol en Leo de Jager.

08. Wie was jouw beste trainer?
Theo Cremers bij RKAVV, hij was zijn tijd ver vooruit.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker, zoals o.a. Leo de Jager, John Kerkhof en Bart Engles.

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Als voetballer:
De jubileumwedstrijd VUC, 75 jaar tegenstander PSV, op 15 augustus 1984, trainer Jan Hoos. Een warme zomeravond, volle tribunes. Alle PSV, coryfeeën waren aanwezig, o.a. Willy van de Kerkhof, Hans van Breukelen, Michel Valcke.
We verloren deze memorabele wedstrijd met 9 – 1 maar dat was ingecalculeerd. We speelden vrijuit, niet verdedigend. Het publiek was de grote winnaar en daar ging het ons om. En ja, de ene goal, die maakte ik. Fantastisch moment, vanaf links rand strafschotgebied een diagonaal, strak schot, binnenkant zijnet. Pim Doesburg heeft het schot alleen maar gehoord. Ten minste dat zei hij na afloop tegen me. De film die van deze wedstrijd is gemaakt heb ik als aandenken. Bijzonder om nu 39 jaar na dato de wedstrijd nog eens te zien. Kortom, een bijzondere, memorabele wedstrijd voor mij.

Als trainer:
De derby’s sv Den Hoorn (de Bokken) tegen vv Schipluiden (de Belgen). Mooie wedstrijden met een gezonde en sportieve rivaliteit. Vooraf aan de wedstrijden was er altijd wel van beide kanten een ludieke actie, o.a. in de nacht voor de wedstrijd Den Hoorn – Schipluiden, deel van de tribune in de clubkleuren van Schipluiden, geef/blauw geverfd. Na afloop kon iedereen er wel om lachen. Nou ja, bijna iedereen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Hoe kan het ook anders, het VUC-shirt die wij droegen, gelijk aan het Italiaanse Juventas. Het shirt heb ik nog steeds, nummer 10. Prachtig!

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Geen kantine maar clubgebouw, VUC en HVV. Daar hangt altijd een warme en gezellige sfeer.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Zelf kijk ik geen wedstrijden van clubs uit de Haagse regio meer. Ik train nog wel elke dinsdagavond op VUC, met oude voetbalmaten uit mijn VUC-periode. Heel gezellig en na afloop drinken we een biertje. In de kleedkamer gaan de verhalen toch juist vaak over de Haagse clubs en wat er gebeurt. Zo blijf ik dan toch een beetje op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt in de Haagse regio.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
De beste keepers: Dick v.d. Meer (VUC) en Peter v.d. Laan (Tonegido)
De beste spelers bij VUC:
Rob Alkemade
Wim Alkemade
Peter Alkemade
Kees Mol
Floor Klein
Peter Sprenkels
Leo de Jager
Jelle Veenstra
Ed Mientjes
John Lorie
Cor Buytelaar
John Lopez Cruz (Tonegido)
Joost Timmer (Tonegido).

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Beste keeper: Jeroen Haring (Schipluiden).
Beste spelers:
Mike de Blij (Schipluiden)
Rob van Mierlo (Schipluiden)
Theo Adegeest (Vredenburch)
Fred Jansen (Vredenburch)
Mario Ooyendijk (Vredenburch)
Ruud Moor (sv Den Hoorn)
Erik ELfrich (sv Den Hoorn)
Dave van Lier (sv Den Hoorn)
Erik Bos (sv Den Hoorn)
Erik Treling (sv Den Hoorn)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb gewoon een hele mooie tijd meegemaakt. Ben begonnen als 16 jarige in het 1e elftal van RKAVV, daarna bij VUC, op het hoogste amateurniveau gespeeld en mijn periode bij Tonegido de promoties van de 2e naar de 1e en van de 1e naar de Hoofdklasse meegemaakt.
Verder als trainer stage gelopen bij Feijenoord, een gesprek gehad bij Sparta met de legendarische Barry Hughes. En niet te vergeten ben ik in de jeugd ook nog uitgekomen voor de Haagse Jeugd en het districtsteam.

Henk van Dorp
30-07-2023