01. Naam?
Jack Orta
Heerlijk terug naar die ooit zo mooie jaren zeventig en tachtig van het Haagse voetbal. Na een uitermate spannende competitie eindigde zowel sv Voorburg als PDK in seizoen 1976-1977 op de eerste plaats zodat er een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld. Deze beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de 4e Klasse A werd voor maar liefst 3.000 toeschouwers op het terrein van VUC gespeeld en helaas door sv Voorburg met 1-0 verloren. Op de foto zien we Jack Orta (in het wit namens sv Voorburg) de spitsen van PDK moeilijk maken. Op de achtergrond rechts zien we Dick Sloos sr. voor volle tribunes.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
SV Voorburg
VCS
Een legendarisch eerste elftal van sv Voorburg in seizoen 1976-1977 met staand vanaf links: Ed Tersteege, trainer Jan Wessel, Peter de Haan, Jack Orta, Gerard Schultz, Ton Laponder, Jan Blom, leider Jan van de Gevel en zittend vanaf links: ?, Aad Eerhardt, Cees Seyntenhoorn, Rob van Elleswijk, René de Jel, Leo Heijnen, Dick Sloos sr.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Vrije verdediger.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was vrij snel, moeilijk te passeren en omdat ik lang ben ook sterk in de lucht. Dat was vooral in de VCS tijd heel nuttig omdat er zeer aanvallend werd gespeeld – met jonge spelers als Onno Sterk, John van den Hoogenband, Victor Tebbens, Gerald Sandel, Ronals Hes, Edward Kouwenhoven, Richard van der Vaart – en ik de counters op kon vangen. Een mannetje passeren was echter niet zo mijn ding.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
De kampioenschappen blijven je altijd bij maar de leukste wedstrijden waren zowel met Voorburg als met VCS toch wel tegen Tonegido
VCS 1 in seizoen 1983-1984 met het trainersduo Frank Kuyl en André Wetzel. Jack zien we staand 4e van rechts

06. Dieptepunt?
Geen echt dieptepunt. De hier eerder genoemde verloren beslissingswedstijd met SV Voorburg voor het kampioenschap in de derde klasse was natuurlijk wel jammer.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Gerald Sandel, een allround voetballer met uitschuifbare benen en een enorme longinhoud. Ook buiten het veld een prachtkerel.
Gerald Sandel (voorste rij 4e van rechts) en Jack Orta (staand 4e van rechts) in een zeer jeugdig en talentvol VCS 1

08. Wie was jouw beste trainer?
Andre Wetzel. Wetzel had de jeugd bij VCS getraind, speelde na zij profcarrière 1 seizoen mee en werd toe hoofdtrainer. Hij speelde altijd aanvallend en wist met al die jonge spelers een sterk team te maken dat de bijnaam kreeg “Ajax van Den Haag”.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Zeker. Onlangs zijn in deze rubriek Frank Dobbe, John Koole en Rob de Ruijter aan bod geweest. Die spreek ik nog wekelijks langs de lijn op sportpark Kastelenring.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Mijn eerste seizoen in de senioren speelde ik met Voorburg tegen titelkandidaat Tonegido. Zat als 18-jarige aanvoerder lekker in de wedstrijd en we wonnen met 4 – 0.
Sv Voorburg 1 met staand in het midden de 18-jarige aanvoerder Jack Orta

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het Quick-shirt

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het was bij VCS altijd erg druk gezellig ook op de trainingsavonden.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Sta nog steeds wekelijks bij SEV langs de lijn, ga ook graag bij mijn zoons kijken.
Sv Voorburg – RKAVV op 26-10-1980 met Jack in kopduel

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keepers:
Bij Voorburg Peter de Haan en bij VCS Alex Straaten.

Beste spelers bij Voorburg: Gerard Schultz en Rob van Elleswijk.

Bij VCS: Onno Sterk, John van den Hoogenband, Victor Tebbens, Gerald Sandel, Ronals Hes, Edward Kouwenhoven, Richard van der Vaart, Ben Bor en Hans Tork

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Nee, was een hele leuke tijd.
Op zondag 21 mei 1978 werd er afgetrapt met de viering van het 50-jarig bestaan van de sv Voorburg met de jubileumwedstrijd tussen sv Voorburg 1 en FC Volendam 1. Namens de jubilaris kwamen in het veld o.a; Peter den Haan, Rob van Lochem, Gerard Schultz, Jack Orta, Leo Heijnen, Marcel Westerduin, Berry Reinders, Kees Seijen ten Hoorn, Jan Blom, Ruud Blom, Paul Karelse, Bert Vrolijk, Ruud van de Hulst. Ton Laponder was op vakantie. Bij FC Volendam deden o.a. mee; Frans Hoek, Keje Molenaar, Frank Kramer en Pier Tol. Jack Orta zien we hier op de foto de bal wegkoppen voordat Frank Kramer gevaarlijk wordt.

Jack Orta
05 mei 2024