01. Naam?
Jan de Jong sr. (24-02-1947)
Jan de Jong sr is één van de succesvolste voetbaltrainers in ons Haagse amateurwereldje. Als voetballer beschikte Jan ook over de nodige kwaliteiten gezien zijn prachtige jeugdopleiding bij Hsv ADO. Op de foto zien we Jan de Jong sr staand 3e van rechts naast Aad de Mos, de trainer die hij later bij Wilhelmus nog zou tegen komen.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Van 1956 t/m 1973 spelend bij Hsv ADO en FC Den Haag
Alle hoogste jeugd elftallen doorlopen en vervolgens semie prof in tweede elftal o.l.v. trainer Rinus Loof
Wilhelmus (3 seizoenen)
VVSB (1 seizoen)
Toen ik nog bij Wilhelmus voetbalde raadde trainer Aad de Mos mij aan om mijn trainersdiploma’s te gaan halen. In 1975 slaagde ik voor zowel D- als C-diploma, samen met Dick Advocaat. Tevens was ik toen al trainer van de C-jeugd van Wilhelmus. Op 30-jarige leeftijd ben ik gestopt met voetballen want ik wilde mij volledig gaan richten op het trainerschap.
FC Den Haag 2 dat in seizoen 1972-1973 kampioen werd. Staand van links naar rechts : Hugo Lochtenbergh, Chris Willemsen, Hennie Ardesch, Thor Fuglset, Aad Kila, Jan de Jong, Theo van der Burch, Wim Looije, Frans Evers (masseur) en Rinus Loof (trainer). Zittend van links naar rechts : Woody Louwerens, Wim van Laar, Joop Korevaar, Dick van der Wulp, René Pas, Rob Ouwehand, Cees Jansen, Paul Roodnat, Rob Monnee en Barend van Hijkoop.

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Wilhelmus jeugd (3 seizoenen)
VVSB jeugd (1 seizoen)
VSV TONEGIDO (9 seizoenen)
VELO (5 seizoenen)
VCS (3 seizoenen)
Blauw-Zwart (6 seizoenen)
RVC/Rijswijk (2 seizoenen)
Forum Sport jeugd (3 seizoenen)
VELO (3 seizoenen)
Forum Sport jeugd (2 seizoenen)
Hsv VUC Hoofd opleidingen (8 seizoenen)
Graaf Willem II VAC jeugd (vanaf 2019 t/m heden)
Seizoen 1979-1980 Jan de Jong sr als succesvol trainer van Vsv TONEGIDO

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Zeg maar de “nummer 4” positie
Hsv ADO jeugd met Jan de Jong staand 3e van rechts. Voorste rij met bal zien we Dick Advocaat

04. Wat was je voor een voetballer?
Tactisch goed, snel handelend en een echte bal afpakker

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer:
Dan kies ik voor dat we met Hsv ADO in 1966 voor het eerst het eigen Internationale jeugdtoernooi wonnen. Ook de Internationale jeugdtoernooien met ADO in Cannes zijn mij altijd wel bijgebleven.
TONEGIDO 1 kampioen in seizoen 1984-1985 van de zondag 3e Klasse A van de KNVB. Staand 2e van rechts met blauw-rode jas zien we trainer Jan de Jong

Als trainer:
Dat is zo moeilijk want bij bijna iedere club waar ik trainer ben geweest ben ik wel kampioen mee geworden of gepromoveerd. Dat zijn voor mij dus allemaal hoogtepunten.

En de wedstrijd Blauw-Zwart – Kranenburg. Kranenburg was toen de gedoodverfde favoriet voor het kampioenschap maar wij wonnen deze wedstrijd en zodoende werd Blauw-Zwart kampioen.
Het zoveelste kampioenschap van trainer De Jong, ditmaal met VELO

06. Dieptepunt?
Als voetballer:
Dat ik mij niet verder heb kunnen ontwikkelen in het profvoetbal omdat ik de pech had dat ‘ene’ Aad Mansveld op dezelfde positie speelde. Op het moment dat ik eindelijk zou doorbreken brak ik mijn been in een wedstrijd tegen HVV.

Als trainer:
Dat was toch wel mijn periode bij RVC/Rijswijk. Bij deze fusieclub was er een tweespan tussen de leden van RVC en RVV Rijswijk. Het ene gedeelte wilde puur prestatiegericht spelen, van het andere gedeelte hoefde dit nou niet echt speciaal.
Vlak voor mijn periode bij RVC/Rijswijk kreeg ik ook nog eens een hartinfarct en onderging ik een hartoperatie, maar dat is achteraf gelukkig allemaal weer goed gekomen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is Leen de Graaf. We trokken als voetballer vaak met elkaar op, Leen kwam ook regelmatig bij ons thuis. Omdat zijn vader visserman was bracht hij dan ook altijd een visje voor ons mee.

08. Wie was jouw beste trainer?
Rinus Loof, een geweldige trainer en ook heel erg sociaal. Rinus was dan ook de tegenpool van trainer Ernst Happel.
Trainer Jan de Jong sr in seizoen 1991-1992 met VCS kampioen van de zondag 2e klasse A van de KNVB

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Niet echt. Bij elke club paste ik mij moeiteloos aan en word ook bij iedere club waar ik getraind heb nog steeds met veel liefde ontvangen.
Bovendien kom ik met o.a. Harry, John, Kees, Max, Jan jr, Harry de Jong jr en schoonzoon Leo de Boer uit een echte voetbalfamilie. Dus genoeg aandacht en altijd prachtige verhalen over ons voetbalverleden.

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Als voetballer:
De wedstrijd Hsv ADO tegen Feyenoord die wij met maar liefst 5-1 wonnen en ik volledig mijn tegenstander Coen Moulijn uitschakelde. De complimenten waren niet aan te slepen.

Als trainer:
In seizoen 1991-1992 de beslissingswedstrijd tussen VCS en Hsv ADO van trainer Martin Jol. Ik besloot in die wedstrijd een A-speler (Dennis Louwe) op te stellen. Dit pakte enorm goed uit want de razendsnelle Dennis scoorde 1x voor VCS en gaf vervolgens de voorzet op de winnende 2-1 eindstand zodat VCS in polonaise de eerste klasse binnen liep.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-groene Hsv ADO shirt

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik dronk zelden alcohol, sterker nog ze noemde mij regelmatig Jantje Appelsap! Toch bleef ik altijd wel lang hangen in een kantine en dan puur met de toeschouwers te praten. De kantines van VELO en Blauw-Zwart sprongen er voor mij wel bovenuit. Al moet ik ook zeggen dat ik de nieuwe kantine van Graaf Willem II VAC ook prachtig vind.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Zoals gezegd met ik nu al een aantal jaren als trainer actief bij de jeugd van Graaf Willem II VAC. Vooral het trainen van getalenteerde jeugdspelers en hun klaarstomen voor eventueel een eerste elftal vind ik nog steeds geweldig.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Deze vraag sla ik even over want heb zowel bij Hsv ADO als bij FC Den Haag, Wilhelmus en VVSB met zoveel goede voetballers mogen spelen dat ik hier wel 4 teams kan samenstellen.

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Eigenlijk het zelfde antwoord als bij vraag 14 A. maar ik zal sportief blijven.

Bij iedere club waar ik trainer van ben geweest liepen uitstekende voetballers rond. Zo had ik o.a. bij:
TONEGIDO o.a. Paul van Bentveld, Leo Caluwé, Cees de Jong, Ton Bekkering, John Koole en Barend van Hijkoop.

Bij VELO: Nol Halverhout, Frank van Zijl, Gurby Bulo, Hans Kraan, Ton van de Berg en Arno Gerritsen en in mijn tweede termijn bij VELO; R. Loos, M. Stap, M. Meeuwisse, Y. van Beek en S. van Beek.

Bij VCS: Max Tjaden, Onno Sterk, Victor Tebbens, Raymond Flaton, Jan de Jong en Richard van der Vaart.

Bij Blauw-Zwart: Leo de Boer, Harry de Jong, Marcel L’Ami, M. Lagenberg, Beltman en Lubbe.

Mijn beste elftal als trainer kies ik uit deze selectie:
Keeper: Leo de Boer
(Ik kon altijd op Leo rekenen, bij welke club we ook samen zaten).

Achterhoede:
Leo Caluwé
Raymond Flaton
John Koole
Nol Halverhout

Middenveld:
Jan de Jong jr.
Richard van de Vaart
Cees de Jong

Voorhoede:
Onno Sterk
Beltman
Ton Bekkering

Wissels:
Paul van Bentveld (keeper)
Frank van Zijl
Max Tjaden
Harry de Jong

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb alles aan het voetbal te danken. Ik heb een geweldige tijd meegemaakt en overal naar mijn zin gehad, nu nog steeds overigens bij Graaf Willem II VAC. Ik ben momenteel 77 jaar en zolang het nog steeds gaat en ik er plezier in heb ga ik hiermee (tot mijn dood) mee door.
Uit het jubileumboek van Blauw-Zwart

Jan de Jong sr.
30 juni 2024