01. Naam?
Jan Linkerhof
Jan Linkerhof als speler van De Valkeniers met op de achtergrond in de dugout trainer Aad de Mos. (foto uit privécollectie Jan Linkerhof).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben bij Laakkwartier begonnen als jeugdspeler en ben op 17 jarige leeftijd naar Wilhelmus gegaan, waar ik als 18 jarige mijn debuut maakte in het eerste elftal. Vervolgens heb ik bij de Valkeniers, Rijswijk, RVC, BTC, SV Voorburg, VUC en Graaf Willem 2 Vac in het eerste elftal gespeeld.

Als trainer werkzaam geweest bij Duinoord, JAC, VCS, DSO, DUNO, Houtwijk, RAS en laatstelijk Laakkwartier.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Mijn favoriete positie was linksbuiten, maar speelde ook wel op het middenveld als linkshalf en zelfs wel eens als opkomende linkervleugelverdediger

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een echte ,ouderwetse linkerspits met veel snelheid ,hard schot een behoorlijke voorzet

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als speler de kampioenschappen met de Valkeniers en tweemaal met SV Voorburg. Ook apart was de reguliere competitiewedstrijd met Rijswijk tegen Oranjeplein op een zaterdagavond met zo een 3500 mensen langs de lijn.
(foto uit privécollectie Jan Linkerhof).

Als trainer waren dit toch wel de kampioenschappen met Duinoord , JAC, VCS en DUNO ,alsmede de promoties via de nacompetitie met DUNO, DSO en Houtwijk. En de finale met VCS tegen Kranenburg om de Haagsche Courant Cup op het veld van Voorburg met 3300 toeschouwers.
Echter mijn verkiezing als beste speler op het internationale voetbaltoernooi bij VIOS staat toch nog steeds in mijn geheugen met dikke letters geschreven, dat was eigenlijk het moment dat mijn voetbalcarrière echt begon ,want de volgende dag stond Aad de Mos voor mijn huis om mij naar Wilhelmus te halen .
Maar het feit dat ik voor de Nederlandse Sportboeken Club twee boeken mocht schrijven is natuurlijk ook een hoogtepunt en niet te vergeten de optredens als voetbalsjeik in het tv programma van Jeroen Smits is ook een fantastische herinnering, evenals de interviews met Henk Ruijl voor DUNO tv waren veelal mooie stukjes om aan terug te denken.

06. Dieptepunt?
Ik heb ook een aantal degradaties meegemaakt, zowel als speler en als trainer. Maar dit verdwijnt in het niets met het overlijden van mijn speler Bilal Aydin bij Laakkwartier jongstleden december. Dit is bij mij een tragisch dieptepunt in mijn carrière als voetbaltrainer, zo zinloos.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Aad de Mos, want door hem ben ik nog meer besmet geraakt met het voetbalvirus. Ik kwam als 17 jarige speler onder zijn hoede en heb dit vijf jaar volgemaakt en leuke dingen meegemaakt ,maar vooral de liefde voor het voetbal heeft hij er bij mij er nog meer ingebracht dan dat het er al inzat.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ja, dat is een open deur; Aad de Mos. Ik moet echter eerlijk zeggen dat ik wel meer goede trainers heb meegemaakt en van hen heb ik toch ook veel geleerd en opgestoken, hetgeen ik later in mijn carrière als trainer zeker kon gebruiken. Dit waren o.a. John Karelse, Toon Brakus, Frits de Lange, Rob Jansen, Wim Andriessen, Simon van Vliet en mijn vriend Peter Meefout.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Het leuke is dat je uit die tijd enorm veel kennissen en vrienden overhoudt, het is teveel om op te noem en ik wil ook niemand tekort doen. Ik kan wel zeggen dat het voetbal mij heeft verrijkt.

10. Was vroeger echt alles beter?
Het was niet beter, maar de voetbalbeleving was compleet anders als in de tijd van nu . We hadden ook niet veel anders dan het voetballen ,maar de gezelligheid uit die periode keert nooit meer terug.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik vond het shirt van VUC toch altijd wel wat hebben . Die zwart gestreepte shirts, erg traditioneel

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik heb bij negentien clubs gespeeld of getraind en eigenlijk waren alle kantines heel gezellig, het is wat je er zelf van maakt.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja, natuurlijk. Ik ben net gestopt als hoofdtrainer bij Laakkwartier en ga daar verder als technisch manager, ook weer een nieuwe dimensie in mijn voetballoopbaan.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Michel Lorsheid bij SV Voorburg was veruit de beste keeper waar ik mee heb samen gespeeld, al waren er wel meer die een aardig balletje konden tegenhouden, zoals Ton Bakhuis, Peter Meefout, Martin van Domburg en nog veel meer.
Ik heb bij tien clubs gespeeld en bij elke club speelden goede en minder goede voetballers. De lijst goede spelers wordt gewoon te lang om op te noemen en je gaat er altijd wel een paar vergeten en dat is niet handig. Ik kan gelukkig zeggen dat ik met heel veel goede voetballers heb gespeeld en de herinneringen daar aan zijn gewoon prachtig .

De beste keeper die ik als trainer heb meegemaakt is Raymon Muiselaar bij VCS. Hij maakte echt het verschil in het kampioensjaar, maar bij alle clubs liepen lekkere keepers rond. En wat de spelers betreft is dat ook lastig ,want ik heb zeven maal een kampioenschap of promotie mogen meemaken als trainer en dan lopen in elk elftal goede en bepalende spelers en ook die lijst is dan weer lang en ik wil er niet een vergeten ,want zij waren mij allemaal even dierbaar.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb enorm veel te danken aan de voetballerij en nog steeds zit ik middenin dat wereldje. Ik kan alleen maar aangeven dat ik al een leven lang rondloop in dat voetbalwereldje en er nog steeds van geniet, al ga je met de jaren wel steeds meer relativeren. Opvallend is wel als je ouder wordt je steeds meer op jouw site gaat neuzen naar feiten en gebeurtenissen uit het verleden, prachtig !!!

Jan Linkerhof
07-06-2020