01. Naam?
Jan Post (1946)
Uit de tijd nog van de zwart-wit foto’s, de zwarte voetbalschoenen en nog geen shirtreclame! Jan Post (links) als rechtsbuiten tijdens de wedstrijd Celeritas- Westlandia met op de achtergrond Ton van Es.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
VCS (van 1956 t/m 1970)
GONA (van 1970 t/m 1972)
Daarna wederom VCS (1972 t/m 1974)
Celeritas van 1974 tot 1985 (einde voetbal carrière)

Als 10 jarige begonnen op het tweede gedeelte Zuiderpark, waar we speelden en trainden op het veld in de hoek, Moerweg / Melis Stokelaan.
VCS had toen nog geen eigen accommodatie en kantine, na de wedstrijd van het eerste elftal was er op de Apeldoornselaan bij café (volgens mij) Regina de samenkomst van spelers en supporters. Daar werd volgens mij ook de Toto van VCS gecontroleerd op de prijswinnaars.
De eerste voetbaltoto van Jan Post bij VCS, genomen op Sportpark Ockenburgh. Achteraan Trainer Hartwijk, Hans Roozendaal en leider De Lange. Op de tweede rij v.l.n.r; Renee Roozendaal, Fred Stil, Hans Sork, Hans Strik en Jan Post. Voorste rij ?,  ? Hofland Ton van Oldemark, de Lange en Crooi.

Als ADO uitspeelde, speelde het eerste elftal van VCS op het hoofdveld van ADO. Echter in 1956 verhuisde VCS naar de huidige accommodatie op de Dedemsvaartweg.
Ik heb daar een geweldige jeugd gehad. Op mijn 16e jaar werd ik door Koos Krassenburg (de vader van Frans van de Golden Earrings) in het 2e elftal van VCS opgesteld waarbij toen bij Archipel door tweede elftallen om de “Zilveren Bal” werd gespeeld.

Ik was nou niet bepaald het grootste talent en vooral niet de makkelijkste (ik kon nooit mijn mond houden tegen de scheidsrechter) maar door mijn inzet heb ik het toch tot het eerste gehaald.
Daarna overgehaald door mijn ex zwager Jan Eversdijk om bij GONA te gaan spelen, samen met Ton van der Voorn, Jan Advocaat, Charles Boom.
Leuk was dat Jan de broer van Dick Advocaat was. Als Dick dan op een zondag niet hoefde te spelen stond hij altijd samen met zijn vriend Harry Vos langs de lijn. Trouwens die Jan Advocaat was de beste voetballer van de Advocaten, maar hij was te lui om te trainen.

Daarna wederom 2 jaar VCS. Toen ik op een gegeven moment met een grote groep van Celeritas op vakantie ging naar Spanje, heb ik daarna gelijk gekozen om bij die club te gaan voetballen. Trouwens niet alleen voetballen maar ook honk- en softballen bij Celeritas.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Rechtsbuiten en spits.
Jan koppend als spits in de wedstrijd VCS tegen Texas DHB

04. Wat was je voor een voetballer?
Als rechtsbuiten snel met een goede voorzet, en nooit te egoïstisch om de bal niet af te geven om zelf te scoren. En als spits een goede kopper.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Eigenlijk niets bijzonders! Ben nooit kampioen geworden of gepromoveerd. Het voetballen op zich was voor mij al één groot feest.

06. Dieptepunt?
Heb ook helemaal geen dieptepunten gekend, nooit gedegradeerd en ben gelukkig ook nooit zwaar geblesseerd geweest.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Hans Strik mijn rechtsbinnen bij de jeugd van VCS. Hij was volgens mij en ook volgens zijn vader, een groter talent dan zijn beroemde broer Pleun. Hans heeft echter andere keuzes in zijn leven gemaakt, en ook dat kan ik wel respecteren.
VCS 2 achterste rij v.l.n.r. ?, Jan Post, Wim de Lange (vader van Rob), Henk Ughes, Rinus Sterke, Aad Bos, Wim Kramer, Koos Huizer en leider Vo Vente. Voorste rij; ?, Chris Voerman, Huub Hoogman, Herbert Schaap, Hans Koens, Chiel Bertina en de legendarische Hans Kattenburg.

08. Wie was jouw beste trainer?
Jan Villerius bij Hsv Celeritas

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik heb heel veel vrienden uit de voetballerij overgehouden. In het veld was ik altijd rot vervelend, maar buiten het veld zagen ze bij mij een heel ander persoon. Mijn moeder zei altijd dat ik grasdol was 🤣
Een aantal van die vrienden zijn Hans Strik, Rene Roozendaal, Rob Blankenstein, Ron Bronsgeest, Frank Kuijl enz enz.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Een oefenwedstrijd met VCS tegen Feijenoord 2. We speelden op het tweede veld bij VCS en Koos van Dullemen nam de corner en ik kopte die erin.

Ook gedenkwaardig was dat we met VCS 2, in de reserve hoofdklasse, tegen Feijenoord 3 op het veld naast de Kuip moesten voetballen. We moesten ons omkleden in de Kuip, dus dat vergeet je nooit meer. En geloof het of niet, wie speelde er bij Feyenoord?? Jawel mister ADO en de onlangs overleden Harry Suiker.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan kies ik het Laakkwartier shirt

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude Celeritas kantine aan de Leyweg. Vooral zomers na het honkballen toen de barbecues werden verzorgd door de legendarische Jos Teunissen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Tegenwoordig ga ik altijd op zaterdag naar PGS Vogel (pas nog genoemd door Martin van Zaanen als de parel van Ockenburgh) kijken. Altijd heerlijk met een biertje langs de lijn, en tegenwoordig een leuk elftal dat vorig jaar zelfs kampioen is geworden. Maar ik kom vooral voor de gezelligheid.
VCS 1 met staand v.l.n.r; Verzorger Kees Polak, grensrechter Wout Smit, Job Pronk, leider Jaap v.d. Berg, Henk Ram, Jan Post , de Zwart, Ron Blankenstein, John Vente, Hannie Houwaart en trainer Huub Scherpenisse. Zittend v.l.n.r; Nico Lens, Jan de Jong, Eble, Ron v.d. Burg, Koos van Dullemen en Chris Croes.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keepers;
Wim Doesburg, Karel Stoker (heeft ooit één helft in ADO 1 gekeept maar eigenlijk nooit in VCS 1), Kees Drewes, en bij de veteranen van Celeritas Peter Latman.

Beste spelers:
Hans Koens
Chris Croes
Jaap v.d. Berg
Aad v.d. Berg
John Rietveld
André Wetzel
Ton van der Voorn
Herbert Schaap
Aad van Katwijk
Koos van Dullemen

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb aan mijn voetbaltijd heel veel mooie herinneringen en veel vrienden en kennissen over gehouden.

Jan Post
19-11-2023