01. Naam?
Jan Vink
Typische aktiefoto van Jan Vink tijdens zijn periode bij Hsv ADO, ondanks dat hij niet groot was was hij kopsterk en balvast. Jan Vink is misschien wel te vroeg geboren, een uitstervende goede spits die vandaag de dag waarschijnlijk wel het profvoetbal had gehaald.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Mijn eerste training was ooit bij ODB met Arie Grotekop
Oranjeplein met o.a. Henkie Nieuwenburg
ADO jeugd
TEDO (debuut op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal)
NLS
GSC
De Zwarte Schapen
ADO
RVC
BTC
sv Voorburg
HMSH
DHC (prachtige tijd meegemaakt met Coen Moulijn, de vriend van Guus Haak)
RVC (zaterdag) met Bert Blans
RVC/Rijswijk zondag 1 op 40-jarige leeftijd.
Wat een geweldig elftal van Hsv ADO met Lex Schoenmaker als trainer en Jan staand geheel links

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Spits

04. Wat was je voor een voetballer?
Een erg beweeglijke spits dus veel lopen. Ik had altijd een ijzeren conditie, was niet moe te krijgen. Een echte topscorer was ik niet, ik lag de ballen meer klaar voor mijn medespelers.
Verder kon ik wel ouwehoeren in het veld hoor, vooral tegen scheidsrechters.
Eindstand topscorerslijst seizoen 1988-1989 met Jan Vink op de 24e positie

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik heb vele kampioenschappen meegemaakt en de Haagse Courant Cup gewonnen dus dat zijn sowieso hoogtepunten.
En verder mijn gehele periode bij zowel sv Voorburg als bij DHC. Bij beide clubs een uitstekende selectie en daardoor speelde ik misschien wel ook de beste wedstrijden uit mijn voetbalcarrière.
Bij DHC speelde ik o.a. met Wim van Zinnen, Eric de Wolf, Peter Sprenkels, Hans Suiker, Rob de Lange en Marcel Haak.
1990 Jan (liggend op de voorgrond) met sv Voorburg winnaar van de Haagsche Courant Cup na een 2-0 zege op Hsv ADO

06. Dieptepunt?
In de tijd dat ik bij DHC voetbalde kwam mijn vader te overlijden. Hij was niet alleen mijn vader maar ook mijn grootste vriend en trouwste supporter. Dat hij dan ineens bij een wedstrijd niet meer langs de kant stond daar kon ik maar niet aan wennen.
Jan (voorste rij geheel links) tijdens zijn succesvolle periode bij sv Voorburg

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Johan Cruijff, mijn allergrootste voorbeeld.

08. Wie was jouw beste trainer?
Aan het aantal clubs te zien waar ik allemaal heb gevoetbald heb ik dus ook heel wat trainers meegemaakt. Ik vind het dan rot om specifiek één naam te noemen want van vele trainers heb ik wel wat geleerd.
Overigens het echte voetballen leerde ik op straat samen met Johnny Nieuwenburg. Hij woonde bij mij in de Gortmolen (Schilderswijk).

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Héél veel vrienden, dat is nou juist het mooie uit de Haagse voetbalhistorie. Eén wil ik er wel noemen en dat is Goof Metaal.
Of het nu na het voetballen of trainen was, regelmatig deed men vroeger in de kantine pas erg laat het licht uit. Het blijven hangen in de kantine met je ploeggenoten zie je nu ook zelden meer.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Met sv Voorburg speelde we eens bij Roodenburg en in die wedstrijd scoorde ik vanaf mijn eigen helft. Dat doelpunt was zo mooi dat ik na afloop van Roodenburg-trainer Wim Rijsbergen de complimenten kreeg.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Sentimenteel kies ik dan voor het v.v. Oranjeplein tenue omdat mijn vader ook een echte Oranjepleiner was.
Jan (staand 5e van rechts) bij het ooit zo mooie en goede v.v. Oranjeplein van trainer Bertus van Spronsen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik heb sowieso genoten in de kantines van Hsv ADO, sv Voorburg en RVC. Maar waar Jantje ook speelde, ik kwam overal wel een bekende tegen en dan bleef ik na de wedstrijd wel hangen in de kantine.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Op de zondag, en nu dus de zaterdag, ga ik regelmatig bij WIK of HDV kijken en soms bezoek ik ook nog wel eens het veteranenteam van HMSH met al die bekende oer HMSH-ers erin.
Jan (middelste rij 4e van rechts) op 40-jarige leeftijd nog in de selectie van RVC/Rijswijk van trainer Bert Blans

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Deze vraag is erg lastig voor mij want ik heb met zoveel goede voetballers samengespeeld dat ik misschien wel drie of vier elftallen kan samenstellen. Dus als je het niet erg vindt sla ik deze vraag over.
Een elftal met allemaal oer-Oranjepleiners met Jan staand 2e van rechts

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Iedere voetballer heeft natuurlijk de droom om ooit profvoetballer te worden. Een delegatie van FC Den Haag is ooit twee keer een wedstrijd van mij komen bekijken, toevallig was dit dan ook twee keer tegen HS Tezas DHB. In beide wedstrijden raakte ik geen pepernoot en dus weg droom voor Jantje. Maar ik moet zeggen dat ik nergens spijt van heb gehad, heb bij veel mooie clubs gevoetbald en veel mooie mensen ontmoet.
Jan Vink anno 2023 in ons Haagse Voetbalhistorie Museum

Jan Vink
09 juli 2023