01. Naam?
Jerry van Toor

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Scheveningen zaterdag
Scheveningen zondag
De Zwarte Schapen

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Favoriete positie in het veld had ik niet. Ik speelde waar de trainer me nodig had en in mijn periode bij Scheveningen zaterdag en zondag was dat veelal een positie in de voorhoede. Ik geloof dat ik wel een neusje voor het doel had en daarmee regelmatig beslissend was voor het team. Sjaak de Bruin noemde mij in de periode onder Jan Eversdijk “vogelboer, vogeltje met zanggarantie” topscorer invaller. Toen ik in mijn nadagen bij De Zwarte Schapen ging voetballen speelde ik, onder mijn broer Joop van Toor als trainer, op meerdere posities in het veld.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een voetballer die het niet had van zijn technisch vermogen, ik had het meer van mijn inzicht en als het moest in dienst speelde van het elftal. Als een trainer mij om wat voor reden dan ook op de bank zette dan trainde ik de week erop de kantjes er vanaf zodat hij gewoon niet om mij heen kon.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
In mijn periode als voetballer heb ik gelukkig meerdere hoogtepunten beleefd. Dat waren de kampioenschappen die ik heb meegemaakt met Scheveningen zaterdag en zondag en de kampioenschappen met De Zwarte Schapen. Eén van deze kampioenschappen springt er natuurlijk bovenuit en dat waren de twee beslissingswedstrijden tegen SV’35 op het terrein van v.v. Naaldwijk.

06. Dieptepunt?
Naast hoogtepunten heb je natuurlijk ook dieptepunten. Eén daarvan was de degradatie van Scheveningen zondag naar de 4e klasse en het verliezen van het beslissingsduel, kampioenschap 4e klasse, Scheveningen zaterdag tegen Maasdijk. Maar het grootste dieptepunt in mijn voetbalcarrière was toch wel de gemiste promotie naar de landelijk jeugd divisie toen ik bij Scheveningen in de A1 speelde. We speelden toen een nacompetitie tegen Rijswijk en Quick. Vergeet dan ook nooit de laatste wedstrijd tegen Quick die bij winst op ons, (Scheveningen) zou promoveren. Alles was bij Quick al geregeld tot disjockey en al. Quick ging er dus al vanuit dat, voor de wedstrijd nog gespeeld was, al wel even van ons zouden winnen. Voor ruim 1500 toeschouwers (bij A1 jeugd dus) speelden wij de pannen van het dak en wonnen deze wedstrijd met 3-2 van Quick. Nu had Scheveningen de beste papieren om te promoveren maar totaal onverwacht verloor Quick ook van Rvv Rijswijk waardoor deze club ineens promoveerden naar de landelijke jeugd divisie.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik denk dat ik wel meerdere namen kan noemen. Maar ik begin bij mijn ouders die ons wekelijks met een volgeladen auto spelertjes naar het voetbalveld brachten. Mijn broer Joop speelde bij de pupillen en ik in de welpen. Hierdoor moesten mijn ouders regelmatig rennen en vliegen om ons te zien spelen. O ja en op zondag ging ik dan met mijn ome Piet de Roode mee om op Duinhorst naar het veteranenelftal te kijken. Niets was teveel in die tijd en o zo mooi.
George Meere. Deze man was jarenlang mijn leider bij het 1e zondagelftal van Scheveningen en later terreinmeester. Hij had altijd een uitgesproken mening over voetbal en als je niet goed speelde zei hij dat ook. Maar eenmaal in de kantine dan was het een moppentapper en feestbeest.

08. Wie was jouw beste trainer?
Mijn beste trainer (en verzorger) was Jan van Leeuwen. Heerlijke man en goudeerlijk. Deze man was zoals ze het tegenwoordig noemen een echte motivator voor hem ging ik door het vuur.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Vrienden? Laten we zeggen kennissen. Als ik mensen tegenkom uit die periode groet ik ze en/of maak ik een praatje. Het is niet zo dat ik bij iemand de deur plat loopt of regelmatig op visite gaat. Vrienden op Facebook daar heb ik er heel veel van.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Ik zou niet weten wie mijn beste tegenspeler was. Wat ik wel mijn leukste tegenspeler vond was Nico de Graaf van SV’35. Met hem heb ik op de MAVO gezeten en wij kwamen elkaar weer tegen op het veld. Hij als voorstopper ik als spits. Ik weet me nog goed te herinneren en daar plaag ik hem weleens mee een wedstrijd om de Haagse Courant Cup. Door een individuele fout van Nico, ik liep vanuit zijn rug, scoorde ik de 1-0 en daar bleef het dan ook bij. Leuke duels mee uitgevochten.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het Scheveningen shirt met de groen/zwarte schuin verticale banen. Het moet toch mogelijk zijn om dit shirt te herintroduceren bij het 1e zaterdagelftal van Scheveningen?

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Op 1: De Zwarte Schapen
Op 2: WIK
Op 3: de oude kantine Scheveningen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja, me kleinzoon Brent voetbalt momenteel bij Duindorp SV en als ik kan ga ik naar hem kijken. Natuurlijk hoop ik ook dat mijn andere kleinzoons en kleindochters gaan voetballen zodat ik toch nog regelmatig langs de lijn sta. En is het geen voetbal dan maar een andere sport ook dan juich ik ze toe.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper:
Johan Keus

Beste spelers:
Joop van Toor
Dick Jol
Cor Schaap
Peter Roos
Sjaak de Bruin
Karel Oosterbaan
Bennie de Roode
Fred van Dokkum
Werner Toet
Arie Roeleveld

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Natuurlijk begrijp ik dat je tegenwoordig alles door een andere bril moet bekijken dan vroeger. De kinderen van nu zitten vaker thuis achter een laptop of spelen met hun mobieltje. Dat was vroeger ondenkbaar want dan was je buiten op straat aan het spelen. Voetballen met je vrienden in de speeltuin of op straat. Tegenwoordig zijn er zoveel meer dingen waar kinderen en volwassenen uit kunnen kiezen.
Voetbal daar draaide alles om in ons gezin zo ook later in mijn eigen gezin. Mijn vrouw ging op zondag voetballen in het damesteam van Scheveningen en mijn 3 dochters hebben ook een balletje getrapt zowel op het veld bij Scheveningen als in de zaal bij SC Noordzee. Moet zeggen ik heb in het verleden wel eens mee gedaan met een veteranen wedstrijdje maar als ik dan zie hoe en op welke manier er duels worden aangegaan dan ben ik blij dat ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen heb gehangen. Per slot van rekening mijn werkgever zit er ook niet op te wachten dat ik me op maandag wéér ziek meld!

Jerry van Toor
23-01-2022

(Als ik door m’n enorme Svv Scheveningen fotoarchief spit kom ik Jerry bijna overal tegen. Als voetballer in de jeugd, de zondag 1, de zaterdag 1, vriendenelftallen, bij de veteranen, als trainer van de dames- en meisjesvoetbal en ook als leider bij de jeugd (zowel jongens als meisjesvoetbal). Een echte clubman dus en daarom zo mooi dat we Jerry hiermee weer even in de spotlights kunnen zetten. Mvg, Rob Pronk)