01. Naam?
Johan Keus
Jarenlang was Johan Keus bij HMSH een stabiele factoor / keeper. Ook Johan beseft nu ineens met deze 15 vragen wat voor mooie en unieke tijd hij heeft meegemaakt. Een tijd die helaas nooit meet terug komt. Gelukkig hebben we de foto’s nog, en de herinneringen ….. 

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
VVOG’62 (jeugd)
Scheveningen
HMSH

De zondag 1 van Svv Scheveningen kampioen in seizoen 1982-1983 van de 4e Klasse A. Staand v.l.n.r; Wim Stok, Henk Bax, Sjaak de Bruijn, Karel Oosterbaan, Ben de Roode, Aad Veldhuizen, Joop van Toor, Peter Roos, Bert Hagenbeek, Jan Nolten sr, Johan Keus en trainer Jan Eversdijk. Zittend v.l.n.r: Jerry van Toor, Ruud Knoester, Cor Schaap, Dirk den Heyer, John Zoutenbier, Andre Roeleveld en Rene Zoutenbier.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
In de tijd dat ik in het 1e speelde natuurlijk onder de lat. Toen ik lager ging spelen vond iedereen het beste dat ik op de back plaats ging staan. Keihard voor de tegenstander en te weinig techniek voor een andere positie.Keeper Johan Keus na het seizoen 1987-1988 gekozen tot beste keeper in de Haagse regio

04. Wat was je voor een keeper?
Toen ik uit de jeugd kwam van Scheveningen naar de senioren was ik een echte lijnkeeper. De eerste paar jaar speelde ik met o.a. Sjaak de Bruin, Karel Oosterbaan, Benny de Roode en later ook nog met Joop van Toor. Geweldige voetballers maar zij waren keihard voor mij (met name Joop). Dat was ik niet gewend in de jeugd.
Achteraf heb ik heel veel geleerd van deze periode en hebben zij de basis gelegd voor de groei die ik daarna heb doorgemaakt (al voelde dat toen niet zo haha). Bij HMSH heb ik me verder ontwikkeld tot een allround keeper.
Johan (staand in het midden) kampioen met HMSH 1 in seizoen 1985-1986

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het jaar 1994 was wel het hoogtepunt. We werden dat jaar kampioen en we wonnen voor zo’n 4000 toeschouwers de Haagsche Courant Cup op het terrein van Scheveningen. De HC-cup is toch jarenlang een toernooi geweest dat niet was weg te denken uit de Haagse voetballerij.

06. Dieptepunt?
Ik heb geen echte dieptepunten meegemaakt vind ik. Slechts 1x gedegradeerd. En toen ik mijn 1e wedstrijd speelde op een lager niveau (3e van HMSH) scheurde ik mijn achillespees af.
Seizoen 1988-1989

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn toch wel twee belangrijke mensen.
Jan van Leeuwen heb ik een groot deel van mijn jeugd meegemaakt als trainer en begin van de senioren bij Scheveningen. Hij stond aan de basis.
En uiteraard mijn vader, die nooit een wedstrijd van mij oversloeg.

08. Wie was jouw beste trainer?
De beste trainers die ik heb gehad waren Leen de Graaf en Simon van Vliet. Geweldige mensen zowel binnen als buiten het veld. Veel van geleerd.
Ook kijk ik nog steeds met veel plezier terug op Theo Godschalk. Ik keepte toen regelmatig bij het Schevenings-elftal en ben speciaal voor Theo, samen met Patrick Fieret, naar HMSH gegaan.
HMSH 1 met trainer Leen de Graaf

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jarenlang was HMSH een deel van mijn leven en beschouwde ik de meeste met wie ik speelde als mijn vrienden. Ook buiten het voetbal deden we veel dingen samen (wedstrijden Ajax, carnaval, uit eten met elkaar etc.). Een gevoel van vriendschap gaat nooit weg ook al zie je elkaar niet veel meer. Bij het weerzien voelt het altijd goed. Met Ben Stijnman heb ik altijd wel een speciale band gehad.

10. Wat is jouw meest memorabele wedstrijd ooit?
Dat is toch wel de Haagsche Courant Cup finale van 1994. Spanning, sfeer, hoop toeschouwers, gezelligheid en de beker….wat wil je nog meer….

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik vond vroeger het shirt van Scheveningen altijd het mooist….dus laat ik die maar aanhouden…komen ook de roots vandaan.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Natuurlijk de kantine van HMSH. We zaten daar altijd tot diep in de nacht te ouwehoeren of te kaarten. Ook Laakkwartier, ODB en het oude barretje van Quick waren gezellig.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee niet echt meer. Ga nog maar weinig naar wedstrijden. Reünie bij HMSH vind ik nog leuk. Oude verhalen ophalen.

14 A. Wie waren volgens jou de drie beste amateurkeepers uit jouw tijd in het Haagse amateurvoetbal?
Ik ga het niet bij drie houden. Toen ik net begon had je periode van Ton Bakhuis, Dick van der Meer en Hans Suiker (3 toppers).

Tijdens mijn actieve periode had je een groep van goede keepers zoals: Peter Grotzinger, Wim Zuurmond, Alex Straten, Lemmy Stevens, Carlo L’ami. En iets na mij vond ik Patrick Puister een hele complete keeper. Als je zo de namen leest denk ik waar is die tijd gebleven.

14 B. De tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Uit mijn HMSH tijd:
Nol Thomassen
Ron van Aalst
Leen van der Knoop
Martin van der Knoop
Dennis Schroevers
Peter van Oostrom
Ronald Hoogenraad
Bram Rog
Ton Emmerik
Ben Stijnman
Wieteke Gunther Mohr
Marcel van Galen
Ron van Bentvelsen
Herman Thomassen
Marco Lange
Ferry Janse

Uit mijn Svv Scheveningen tijd:
Sjaak de Bruin
Karel Oosterbaan
Ben de Roode
Joop van Toor
Jan Nolte
Cor Schaap
De broertjes Zoutenbier
Leen Roeleveld

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een super leuke tijd gehad die ik nooit had willen missen. De gezelligheid van toen zie ik nu niet meer.

Johan Keus
17-09-2023