01. Naam?
Johan van Wijngaarden
Karakteristieke houding van Johan in het Duindorp SV shirt met (de ooit op Scheveningen bekende) sponsor de firma C & A Verheij. De familie Verheij pronkte vele jaren op het Duindorp SV shirt.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Uitsluitend bij Duindorp SV waar ik 24 jaar in het eerste heb gespeeld.
Duindorp SV A 1 in 1975 op Houtrust. Staand v.l.n.r: Nico Keus, Henk vd Toorn, Wim Roeleveld, Ben de Jong, Cok Pronk, Tonnie de Jager en Leen van Bemmel. Zittend v.l.n.r: Peter Razenberg, Johan van Bemmel, Maarten Oosterbaan, Wout Bruin, Johan van Wijngaarden en Bart Jongejan.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal of rechts op het middenveld. De laatste jaren, toen ik het wat minder kon belopen, centraal achterin naast Bas Boelhouwer. Mooie positie , goed overzicht, en je momenten kiezen om in te schuiven. Tot afgrijzen van Bas deed ik dat vanaf het eerste fluitsignaal haha.
Het Duindorp SV duo Johan van Wijngaarden (aan de bal) met achter hem Bas Boelhouwer

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik moest het wel hebben van mijn techniek. Zowel aanvallend als verdedigend kopsterk. Helaas niet gezegend met een goed schot. Slidings maakte ik vrijwel nooit. Mijn kleding kon na de wedstrijd meestal zo weer de kast in.

Duindorp SV 1 promoveert naar de zondag KNVB. Staand v.l.n.r. Hanny Peeters, Jaap Advocaat, Wout Bruin, Krijn Turfboer, Leen Spaans, Willem de Graaf, Ricardo Piek, Dennis v.d. Toorn, Mario Piek, Sjaak den Dulk, Daan Verbaan, Gijs de Jong, Jaap Spaans, Bert Verhey en Martin van Bemmel. Zittend v.l.r; Johan van Wijngaarden, Henkie Bautz, Wim Kuyt, Piet Jol, Hans Hageman, Ben Pronk, Theo Vuyk, Peter Spaans en Rene van Loon.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat waren de verschillende kampioenschappen en promoties, maar zeker ook het jaarlijkse Sterrenslag op Bevrijdingsdag in de jaren 80. Na een dag vol activiteiten voor de jeugd werd een wedstrijd gespeeld tussen Duindorp en bijvoorbeeld Holland Sport met Sjaak Roggeveen.
Johan tijdensDuindorp SV tegen Oud Nederlands elftal op 5 mei 1985 tijdens het grote evenement Sterrenslag 5. Op zaterdag 24 augustus 2024 willen wij met ons Haagse Voetbalhistorie Toernooi bij Duindorp SV deze oude tijden laten herleven!

Ook de wedstrijden tegen oud Oranje met Rob Rensenbrink en Sparta met Danny Blind, Dick Advocaat en Louis van Gaal en Utrecht met Jan Wouters en Rob de Wit waren geweldig.
Petje af voor organisator Krijn Turfboer die het toch ieder jaar met kunst en vliegwerk voor elkaar kreeg dit evenement, waar duizenden toeschouwers op af kwamen, te organiseren.
Johan passeert Dick Advocaat tijdens de wedstrijd van het Schevenings elftal tegen FC Utrecht. Rechts op de achtergrond zien we Karel Oosterbaan

06. Dieptepunt?
Naast de degradaties staat de wedstrijd tegen De Postduiven mij nog bij. In 1992 stonden wij het hele seizoen bovenaan en volgde De Postduiven op 1 punt. Uitgerekend de laatste wedstrijd was uit tegen De Postduiven. Voor ongeveer 1000 toeschouwers bleek een 2 0 voorsprong niet voldoende. In blessuretijd gingen wij met 4-3 onderuit. Daar was ik goed ziek van.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is toch wel Advocaat. Jaap die een jaar of 8 trainer was en Dick die via Jaap, voordat hij bekend werd als trainer, een seizoen bij Duindorp speelde. Dat was leuk om mee te maken. Goed inzicht en geweldige trap.
Duindorp SV 1 seizoen 1984-1985 met zowel trainer Jaap Advocaat en speler Dick Advocaat. Johan staat hier rechts naast Jaap Advocaat. Wij als redactie zien op deze foto ook zittend geheel rechts vaste wissel Sjaak de Bruin (hahaha)

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik had niet zo’n uitgesproken voorkeur. Van iedere trainer pikte ik wel wat op. Jaap Advocaat, helaas onlangs overleden, was echt een people manager. Hij kon echt zorgen voor een goede sfeer binnen de groep. Ger Oosterveen deed het ook heel goed en lag goed bij de jongere spelers. Zijn wegsturen , ondanks promotie bij Kijkduin, en het terughalen van Jaap Advocaat pakte niet goed uit en leidde tot het opstappen van Jaap. Daan Verbaan nam het over.
Feest in de kantine van Duindorp SV nadat Duindorp SV, achter kampioen De Flamingo’s op de tweede positie was geëindigd en hiermee automatisch promoveerde naar de zondag 4e Klasse KNVB. Op de foto zien we op de achterste rij v.l.n.r; Peter Spaans, trainer Jaap Advocaat, Leen Spaans en Johan van Wijngaarden.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Niet veel echte vrienden, wel kennissen en bekenden die ik regelmatig op de velden tegen kom.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
De verschillende kampioenschappen en de eerder genoemde wedstrijd tegen De Postduiven.
Prachtige foto met vele bekende voetballers bij zowel Duindorp SV en Hsv SOA. Voor aanvang van deze wedstrijd werd Johan gehuldigd voor meer dan 500 wedstrijden in Duindorp SV 1

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Lastig, maar ik vond het shirt van Cromvliet altijd wel mooi.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine met de bar bij Duindorp SV is nog steeds top, maar ook de kantines van ODB en De Zwarte Schapen waren gezellig. Overigens ging wij na elke uitwedstrijd weer terug naar de club dus bleven nooit ergens anders lang hangen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja hoor, ik ga nog regelmatig kijken bij DUNO, sv Houtwijk, GDA en sv Loosduinen waar ik getraind heb. Ook bij sv Erasmus, waar mijn zoon speelt en uiteraard bij Duindorp SV.
Duindorp SV 1 in seizoen 1986-1987 met staand 2e van links Johan van Wijngaarden. Martin van Bemmel (zittend geheel links) komen wij ook op iedere elftalfoto van Duindorp SV tegen.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keepers? Pfff …. dan denk ik aan Arie Taal, Koos Brochard, Jan Heskes en Rene van Loon.
Spelers:
Martin van Bemmel
Bas Boelhouwer
Daan Verbaan
Dick Advocaat
Mario Piek
Theo Vuyk
Sjaak de Bruijn
Dick Finklenberg
Fred Bodmann
Rob Bodmann
Ben Pronk
Piet Groen
Jan Kuyt
Herman Pot

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb ook nog een jaar of vijf in het Haags afdelingsteam (HVB) gespeeld onder leiding van Ton Beije. Dat was ook een hele leuke tijd. Met de bus door het land tegen andere regio-teams en zelfs een keer Nederlands kampioen geworden. Ik vond het opvallend hoeveel goede voetballers er toen in de Haagse Voetbalbond speelden.
Waarschijnlijk zijn zij, net als ik, bij hun cluppie blijven hangen. Ik heb wel een paar keer getwijfeld, overschrijving naar HMSH lag voor mijn neus en SV ‘35 en Scheveningen hadden gebeld, maar ben toch Duindorp trouw gebleven. Nooit spijt van gehad.

En verder vind ik het erg leuk dat jullie volgend jaar in augustus het jaarlijkse Haagse Voetbalhistorie toernooi ditmaal eens bij Duindorp SV organiseert. Ik ben zeker aanwezig. Veel succes met de organisatie mannen.
De twee Duindorp SV iconen Johan van Wijngaarden (links) en Martin van Bemmel (rechts) in 2022. Gezamenlijk hebben de voetballers meer dan 1200 wedstrijden in het eerste elftal van Duindorp SV gespeeld.

Johan van Wijngaarden
24-12-2023