01. Naam?
John de Pauw

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Paraat
TEDO
HS Texas DHB

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik speelde in de spits of soms ook wel daar achter. Later werd ik omgeturnd tot laatste man omdat ik dan het spel beter kon overzien en verdelen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een veel scorende speler met een goed schot alleen was ik ook wel lui (zei men hahaha). Verder was ik soms ook wel eens te fanatiek in het veld want ik haatte verliezen. Hierdoor was ik bij vele tegenstanders niet erg geliefd om maar op z’n zachtjes te zeggen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Hoogtepunten waren voor mij o.a. de promotiewedstrijd tussen Paraat en Duindorp SV. Er stonden zeker 1.500 mensen langs de lijn en mijn oom (Carel Zuidema) maakte toen als invaller op 43-jarige leeftijd het winnende doelpunt. Daarna ontstond er nog een klein vechtpartijtje in de kantine maar in die tijd hoorde dat er nog bij.
Verder ben ik tot twee keer toe topscorer van de KNVB in de Haagse regio geworden.

06. Dieptepunt?
Dieptepunten heb ik ook genoeg meegemaakt maar laten we die maar niet noemen. Er is al ellende zat.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Pfff, ik kan er wel honderd noemen. Iedereen die bij een “volkscluppie” voetbalde had wel één of meerdere goede voetballers in zijn elftal. Een grootheid waarmee ik heb samen gevoetbald is natuurlijk Edwin Grünholz maar er waren er meerdere, zoals mijn beste vriend Bouk Scholten. Geen mooie voetballer maar wel een topper voor je elftal. Hij was een winnaar die over lijken ging.

08. Wie was jouw beste trainer?
De mooiste en liefste man die ik als trainer heb meegemaakt is Henna Grünholz. Henna was altijd gezellig maar wilde wel iedere wedstrijd winnen. Na de training of wedstrijd ging hij dan regelmatig zingen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker, met mijn vele vrienden van HS texas DHB voetballen we tegenwoordig bij Semper Altius. En als je dan ergens moet voetballen kom ik nog regelmatig oude bekenden tegen. Dus ondanks dat ik vroeger een klerelijer in het veld ben geweest mag ik over het algemeen niet klagen met zoveel vrienden en kennissen (haha).

10. Was vroeger echt alles beter?
Ja natuurlijk. Vroeger kon je bijvoorbeeld bij bijna iedere tegenstander wel al die Haagse jongens. In de koffieshops werden de derby’s van het aanstaande weekend dan al volop besproken en vooruit gespeeld. Het vuurtje werd toen al aardig opgestookt en hierdoor leek het voetballen in de Haagse regio wel op een oorlog. Of het nu een goede vriend of kennis was, je wilde echt niet van hem verliezen. Er werden soms dus wel aardige beuken en schoppen uitgedeeld maar eenmaal na de wedstrijd was iedereen dit weer vergeten en dronken beide teams in de kantine tot in de kleine uurtjes gezamenlijk een biertje. Dit kan je nu toch niet meer voorstellen? Bovendien herken ik van mijn huidige tegenstanders bijna nooit iemand meer.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het shirt van Hvv Paraat. Hierin ben ik opgegroeid en die club was mijn familie.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De Paraat-kantine die door mijn familie en vele Paraat-leden zelf is opgebouwd. Deze kantine was zo knus en gezellig en bovendien hebben we in deze kantine heel veel onvergetelijke feesten meegemaakt.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Alleen nog met mijn huidige vriendenteam bij Semper Altius. Verder leeft het voetbal in de Haagse regio voor mij niet meer en dat komt voornamelijk omdat al die oude en gezellige volksclubs verdwenen zijn.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
01. Albert Kanters (keeper)
02. Bouk Scholten
03. Edwin Grunholz
04. Ricky van de Bergh
05. Nol Thomassen
06. Jack Doorschodt
07. John Vermolen
08. Aschwin Buis
09. Carel Zuidema
10. Goof Metaal
11. Peter van Kesteren

Kan er nog velen noemen maar dat mag hier niet he?

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Nee joh, het was een toptijd en mooi om mee te maken. Ik heb gelachen maar ook gehuild. Eén ding is wel zeker; ik heb die mooie voetbalperiode voor geen goud willen missen, vooral die periodes in de HVB.

John de Pauw
28-06-2020