01. Naam?
John Kleijn
De datum 14 mei 1992 staat bij oud VCS aanvoerder John Kleijn voor altijd in zijn geheugen gegrift want op die dag won zijn VCS de tweede beslissingswedstrijd tegen Hsv ADO en werd zodoende kampioen van de zondag 2e Klasse A KNVB.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
V.C.S. van mijn 5e jaar t/m mijn 29e
Scheveningen (za) 1 seizoen 1992-1993
Hekelingen seizoen 1993 t/m 1998

Daarna trainer geworden van achtereenvolgens;
Hekelingen 7 seizoenen
DBGC (Oude Tonge) 5 jaar
’s Gravendeel 2 jaar
Nu DVV’09 (Dirksland) maar liefst 8 seizoenen
Vanaf komend seizoen Botlek (Spijkenisse)
Seizoen 2012-2013

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Laatste man was altijd mijn favoriete positie met Mario de Boer voor me als voorstopper. In onze nadagen verhuisden we samen naar voren en kwam ik op 10 te spelen en Mario in de spits. Dat was best apart.
John Kleijn in seizoen 1991-1992 uitkomend voor de zaterdag 1 van Svv Scheveningen

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik moest het altijd van mijn balbehandeling en techniek hebben. Ik beschikte ook over een prima lange bal. Ondanks dat ik altijd laatste man stond was verdedigen niet mijn sterkste punt. Daarnaast was ik misschien wel de slechtste kopper die er rondliep in Den Haag. Toen mijn zoon geboren werd zei Eus Vink (VCS en later Scheveningen-za en VUC) “ik leer je zoon wel koppen want dat kan jij hem nooit leren”
De nog piepjonge John Kleijn (links naast man met stropdas) met VCS 1 kampioen van de zondag 4e Klasse D o.l.v. trainer  Andre Wetzel

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
De twee kampioenswedstrijden met V.C.S. tegen ADO voor het kampioenschap op het complex van TONEGIDO voor 3500 toeschouwers.
Om in de beslissingswedstrijd in de krant als uitblinker genoemd te worden is dan wel heel gaaf. Twee prachtige wedstrijden met veel namen bij beide partijen die veel in en voor het Haagse amateurvoetbal hebben betekend.
(redactie; van onze website bij de historie van VCS seizoen 1991-1992…. In een zeer spannend seizoen eindigde VCS, samen met het Haagse ADO, op de eerste plaatst van de zondag 2e Klasse A. Uit de 22 competitiewedstrijden behaalde ADO 34 punten en kende men een doelsaldo van 59 voor en 28 tegen. Er moest dus een beslissingswedstrijd komen tussen ADO en VCS om het kampioenschap van de 2e Klasse A KNVB.

De eerste beslissingswedstrijd tussen VCS en ADO eindigde in 0-0 waardoor er op 14 mei 1992 een tweede beslissingswedstrijd nodig was. Zo’n 2500 toeschouwers waren aanwezig op het complex van TONEGIDO, aan de Rodelaan te Voorburg, om de kraker tussen VCS en ADO te aanschouwen. VCS liep in de eerste helft tegen een 0-1 achterstand aan maar in de tweede helft boog Dennis Louwe hoogstpersoonlijk de achterstand in een 2-1 voorsprong om. In de 56e minuut maakte hij zelf, met een half-volley fraai de 1-1 en amper een minuut later stelde hij Jeroen Peeters in staat om de tweede VCS-treffer aan te tekenen. Het team van trainer Jan de Jong hield stand en stapte zodoende, na 210 minuten beslissingsvoetbal tegen ADO, in polonaise de eerste klasse binnen).

06. Dieptepunt?
Om eerlijk te zijn heb ik in het voetbal niet echte dieptepunten meegemaakt. We hadden een geweldige lichting met jeugdspelers waarmee we doorgegroeid zijn naar de senioren.
Als 15-jarige mocht ik mijn debuut maken in V.C.S. 1 wat toendertijd in de 4e klasse speelde met mannen als Onno Sterk, Victor Tebbens, Gerald Sandel, Ben Bor, Bennie Wiggeraad en ga zo maar door. Als jeugdspeler kwam je bij de grote mannen binnen en “mocht” je meedoen. Dat seizoen werden we kampioen in de 4e klasse en is het eigenlijk alleen maar steeds betere gegaan en zijn we doorgepromoveerd naar de Hoofdklasse zondag. Altijd met eigen leden en dus met een groep van een man of 6 a 7 waar ik ook mee in de A1 had gespeeld. Hoe mooi is dat?

A-selectie VCS in seizoen 1986-1987

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Mario de Boer!
Ik denk dat veel Haagse voetballers zijn naam noemen. Los van dat het een prachtige kerel was en zeker nog steeds is, was hij voor mij ook altijd de rots in de branding. Zoals ik al zei was niet zo van het verdedigen dus dat werk knapte Mario als voorstopper altijd voor mij op waardoor ik me kon focussen op het opbouwen en mijn technische vaardigheden.
De zondag 1 van VCS in seizoen 1989-1990 kampioen van de 3e Klasse B. Staand v.l.n.r: Eugene Vink, heer Kouwenhoven senior (trouwe supporter), Wim Nuijten (verzorger), Ben Bor (leider), Alex Straten, Martin Scholten, Leen de Graaf (trainer), Jeffrey van Driel, Leo de Jong, Mark Rog, George Vogel (penningmeester), John Kleyn, Aart Fransen, Sander Koeleman en Ivo Doesburg. Zittend v.l.n.r: Joop Sterk (bestuur Technische zaken), Mario de Boer, Harold Tjaden, (Cor Buitenhuis, liggend grensrechter), Peter Baptiste (met Kevin Baptiste), Koos Lubach, Ricardo de Jong en Iwan Jansen.

08. Wie was jouw beste trainer?
Voor mij waren dat Andre Wetzel en Cees Tempelaar waar het gaat om voetbalvisie en het overbrengen op het team. Daarnaast Leen de Graaf als je hebt over het bouwen van een collectief en de mix van gezelligheid met presteren. Van deze 3 mannen heb ik veel bagage meegenomen in mijn eigen trainerscarrière tot op heden.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker. We hebben nog steeds een groepsapp met een groot aantal jongens van VCS. Jongens als Max en Harold Tjaden, Mario de Boer, Marco Fens, Eus Vink, Jeroen Peters, Jimmy Charite, Martin Scholten, Ivo Doesburg, Richard Pijl, Zo’n 2 á 3 keer per jaar gaan we nog steeds met een groep uiteten en halen we alle verhalen weer op.
Daarnaast is Raymond Flaton mijn zwager dus wij praten ook nog vaak over de mooie tijd bij VCS die we samen in het 1e hebben beleeft. Raymond is na zijn VCS tijd wel een hele belangrijke speler bij Quick Boys geworden, als je 4 seizoenen achtereen speler van het jaar wordt daar. Dus bij ons thuis op verjaardagen gaat het altijd wel over voetballen.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat is dan toch weer die beslissende kampioenswedstrijd tegen ADO.
John (rechts) met sliding op ADO speler Cees le Duc

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het ouderwetse hele witte shirt van VCS. En ik moet zeggen dat het shirt waar ik bij Scheveningen in speelde ook wel heel gaaf was. Wit met een groene en zwarte diagonale streep.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Uiteraard die van VCS. Een paar weken terug was er voor het eerst een reünie in de VCS kantine. Prachtig om er na al die jaren weer terug te zijn en dan komen de herinneringen van de donderdagavonden en zondagen weer helemaal terug.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet zoveel meer omdat ik zo’n 27 jaar geleden verhuisd ben naar Spijkenisse. Ik heb daar nog van mijn 30e t/m mijn 35e in Hekelingen 1 gespeeld en ben daarna daar trainer geworden en nu inmiddels bij een aantal clubs daar in de regio trainer geweest, Dus je bouwt daar weer een nieuw netwerk op en dan volg je het Haagse voetbal toch wat minder.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper zijn er voor mij eigenlijk twee!
Alex van Straten en Edward Annokkee. Edward alleen bij VCS en Alex heb ik ook nog een jaartje bij Scheveningen achter me gehad.

Beste spelers:
Raymond Flaton
Max en Harold Tjaden (in 1 regel dan kan ik er 1 extra toevoegen haha)
Mario de Boer
Eus Vink
Jeroen Peter
Onno Sterk
Richard van der Vaart
Gerald Sandel
Victor Tebbens
John Blok (Scheveningen)
Ron Kramer (Scheveningen)
Svv Scheveningen selectie seizoen 1992-1993 met John Kleijn middelste rij 4e van links met rechts naast hem zijn twee VCS maatjes Eus Vink en Harold Tjaden

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ondanks dat VCS zowel prestatief en als club wel flink in verval is geraakt, hoop ik dat het nog jarenlang blijft bestaan en dat het mooiste complex in de Haagse regio (denk aan één van de meest memorabele HC-Cup finales ooit VCS-VVM) blijft behouden voor het Haagse amateurvoetbal.
Ook als trainer / coach in John Kleijn in de Rotterdamse regio erg succesvol. Hier bijvoorbeeld met DVV’09 kampioen in seizoen 2021-2022

John Kleijn
26 mei 2024