01. Naam?
Joop Jochems

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Velox
Hsv ADO
DWS
RVC
NLS
Archipel

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Rechts op het middenveld met toen nog een 4-2-4 opstelling.

04. Wat was je voor een voetballer?
Een echte werkvoetballer met een hele goede conditie. Met andere woorden, ik had voor de volle negentig minuten lucht zat. Dat moest ook wel in mijn periode omdat we slechts met twee echte middenvelders speelde.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dan zijn er twee!
In seizoen 1958-1959 met Velox kampioen van 2e Divisie
In seizoen 1967-1968 met A.D.O. winnaar KNVB-beker

06. Dieptepunt?
Mijn blessure bij DWS. Door problemen met mijn knie heb ik daar 1,5 jaar niet kunnen voetballen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Johan Cruyff, de beste voetballer die ik ooit gezien heb.

08. Wie was jouw beste trainer?
Heel simpel, Ernst Happel bij ADO.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Dat is het nadeel van ouder worden want ik heb al zoveel goede vrienden uit de voetballerij verloren. Heb nog een aantal vrienden over uit mijn Velox periode en ook bij ADO natuurlijk zoals Rene Pas, Piet de Zoete en Theo van der Burch.

10. Was vroeger echt alles beter?
Wel het voetballen, het “spelletje” was toen veel leuker.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Uiteraard het rood-groene ADO-shirt.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude houten kantine van ADO in het Zuiderpark. Daar was je meer onder de mensen. Als speler gingen we na de wedstrijd altijd naar toe om een praatje met de supporters te maken. Dit kan je nu toch haast niet meer voorstellen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik woon in Nootdorp dus ik ga wel eens kijken bij sv Nootdorp of RKDEO. Ook bij Quick ga ik wel eens kijken. En uiteraard bij mijn kleinzoons die bij v.v. Nieuwekerk voetballen.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Als voetballer kies ik dan voor:
Ton Thie (keeper bij ADO)
Frits Flinkenvleugel (DWS)
Gerrie ter Horst
Aad Mansveld (ADO)
Piet de Zoete (ADO)
Frans Geurtse (Velox)
Wim van Hanegem (Velox)
Leen Morelisse (Velox)
Klaas Nunninga (DWS)
Tonnie v.d. Linde
Piet Keizer (mee samen gevoetbald in het Nederlands Militaire elftal)

Als trainer bij de amateurs kies ik voor:
Raymond Pondman (keeper bij Archipel)
Peter Struik (KSD)
Rinus Sprinkhuizen (De Postduiven)
Martin Hut (De Postduiven)
Jan Keus (Archipel)
Ton Zwennes (Archipel)
Guus Budel (Archipel)
Ron Pondman (Archipel)
Joop van Mosel (Archipel)
Harry van der Laan (die heb ik bij de jeugd van Olympia getraind)
Rieneke Ludwig (Hsv Kranenburg).

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Dankzij het voetballen heb ik zo’n mooie tijd gehad en hieraan zoveel kennissen aan over gehouden. Het is ieder jaar ook weer een mooi samenkomen van De ADO PensionADO’s, waarbij alle rasechte rood-groene ADO’ers weer bij elkaar komen. Echter ging het dit jaar door het coronavirus niet door.

Joop Jochems
12-04-2020