De 15 vragen wordt mogelijk gemaakt door

 


01. Naam?

Karel Oosterbaan
Zaterdag 8 oktober 1988; Karel Oosterbaan (links) passeert zijn tegenstander Freek den Toom in de derby JAC – Scheveningen (zat.). Karel Oosterbaan was in die tijd de routinier van het toen jeugdige Svv Scheveningen zaterdag 1 met o.a. de talenten John Blok, Ron Cramer, Jerry de Rijk en Kees van der Berg.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
JAC
RCDH
Texas DHB
Svv Scheveningen zondag
Svv Scheveningen zaterdag
HS Texas DHB

In de zaal bij:
RCDH
DKS
Phoenix Rijswijk
Alter Boys
Snoekie

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Bij RCDH was ik aanvaller maar bij Texas DHB werd ik omgeturnd tot zeg maar aanvallende rechtsback. Ik voetbalde in die tijd zeg maar zeven dagen in de week dus had sowieso een geweldige conditie. Samen met Ben de Roode (laatste man) en Leen de Graaf (midden-mid) vormde we zo een perfecte combinatie.
Later bij Scheveningen zette trainer Jan van Leeuwen me weer in de spits maar bij trainer Jan Eversdijk kreeg ik dan weer een vrije rol in het veld. Dat beviel mij ook wel.

04. Wat was je voor een voetballer?
Zoals gezegd, ik was bijna overal inzetbaar. Door het zaalvoetbal had ik best wel veel techniek gekregen. Voor een echte afmaker was ik dan net weer iets te speels. Ik wilde het altijd te mooi doen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Pooh dat zijn er nog al wat. Uiteraard dat wij met Texas DHB de allereerste Haagsche Courant Cup wonnen, wat een happening was dat. Als prijs kregen we daarvoor met Texas DHB een trainingsweekend bij de KNVB in Zeist. Dat weekend behoort toch ook wel tot één van de hoogtepunten. Maar ook de kampioenschappen met Scheveningen zondag en de drie kampioenschappen met Scheveningen zaterdag wil ik hierbij wel vermelden..

06. Dieptepunt?
Op m’n 31e besloot ik te stoppen met prestatievoetbal en startte we bij HS Texas DHB een vriendenteam met veel oud Texas DHB eerste elftalspelers. Het seizoen was nog maar net begonnen en toen bezorgde iemand van Verburch mij een gebroken been. Dit was meteen mijn laatste wedstrijd.

Wat me ook wel is bij gebleven is dat wij met het Haagse zaalvoetbalteam o.l.v. trainer Wout Pronk kampioen van Nederland werden. Alle spelers uit dit team konden vervolgens overal in het land, of zelfs in het buitenland, als zaalvoetballer flink wat geld gaan verdienen en ik als aanvoerder van dit team moest na dit toernooi meteen stoppen met zaalvoetbal i.v.m. een flinke knieblessure.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Maarten Blok van RCDH. Maarten regelde werkelijk van alles. Voetbaltoernooien, wildvoetbal maar ook feestavonden, klaverjasavonden en ga zo maar door.

08. Wie was jouw beste trainer?
Qua oefenstof Theo Godschalk, een mooie man. Ik zat “eens” op een zaterdagavond met Leen de Graaf in café Pompidou op Scheveningen toen kwam Theo ineens binnen lopen. Kwam hij naast ons aan de bar zitten en hebben we daar tot zeg maar 03.30 uur gezeten. Theo dronk net zo hard mee en bleef ook maar rondjes weggeven. Op zondag moesten we dus uiteraard voetballen en bij de bespreking vertelde hij dan doodleuk dat Leen en ik reserve stonden omdat we op stap waren geweest.
Maar als beste trainer wil ik ook Ruud van der Linden bij Scheveningen noemen. Een prachtige man ook, maar wel streng. Maar ik kon het wel altijd goed met Ruud vinden.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Alleen maar, teveel om op te noemen.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Nou dan moet ik goed nadenken zeg. Wat ik me nog wel herinner is dat de zoon van onze trainer Herbert Zuma (bij Texas DHB) als linksbuiten bij LFC speelde. Was een hele goede voetballer maar ik kreeg dus van zijn vader instructies hoe ik hem moest bespelen. Als rechtsback had ik het zwaar tegen hem dus besloot ik na een kwartiertje maar een aardige schop te geven. Dat vond onze trainer (en dus zijn vader) niet zo heel erg leuk.
Maar meestal zijn linksbuiten spelers altijd wel goed, ik herinner me bijvoorbeeld ook Karel Waanders bij VIOS.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-wit-blauw gestreepte shirt van HS Texas DHB

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Bij deze vraag moet ik dan gelijk aan het barretje van vroeger van Hsv DUNO beneden denken. Eigenlijk mocht daar pas na de wedstrijd van het eerste elftal alcohol geschonken worden maar wij wisten die vrouw voor de bar altijd wel te bespelen. En verder heb ik het overal wel naar mijn zin hoor, als er maar een biertje wordt geschonken.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Met onze vaste vriendengroep zoeken we in het weekend altijd wel een wedstrijd uit. Vaak zijn we te vinden bij Duindorp SV, maar ook bij Quick, HBS, SVC’08 en ODB.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper noem ik Aadje Buitendijk bij Texas DHB. Erg goed maar ook een beetje gek haha..

Spelers:
Willem Prosman (Texas DHB)
Fred Prosman sr. (Texas DHB
Leen de Graaf (Texas DHB)
Sjaak de Bruin (Scheveningen)
Bennie de Roode (Texas DHB en Scheveningen)
Rob Ouwenhand (“wildvoetbal”)
Henk Dijkhuizen (Scheveningen)
John Blok (Scheveningen)
Ron Cramer (Scheveningen)
Raymond Buis (Scheveningen)
Joop van Toor (Scheveningen)
Willem Steenwijk (Texas DHB)
Pablo Plak (Texas DHB)
Ton van der Veer (“wildvoetbal”)
Bert Blans (“wildvoetbal”)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Als ik serieus was geweest dan had ik misschien wel het betaalde voetbal kunnen halen maar aan de andere kant, dan had ik deze mooie en gezellige periode nooit meegemaakt. Zo was er ooit voor mij en Leen de Graaf interesse van Sparta. We moesten ons om 11 uur in Rotterdam voor een proeftraining melden. Echter Leen en ik kwamen die bewuste dag pas ’s-ochtends vroeg uit de kroeg rollen, dus zijn we maar niet gegaan.

Ook in de zaal heb ik met RCH, DKS, Phoenix Rijswijk, Alter Boys en Snoekie een geweldige tijd meegemaakt. Zes / zeven dagen in de week voetballen was voor ons geen uitzondering. We hadden hierdoor wel een ijzeren conditie van gekregen.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat Dick Snoek Leen de Graaf, Bennie de Roode en mij naar FV Snoekie haalde. Hij vroeg toen of we per wedstrijd uitbetaald wilde krijgen of dat we na iedere wedstrijd gratis wilden drinken. We kozen unaniem voor de laatste optie maar na enkele weken smeekte Dick ons of hij aub toch maar gewoon puntengeld mocht geven.

Nogmaals, deze tijd had ik voor geen goud willen missen. Ik zou het zo weer over doen alleen leven we nu wel in een hele andere tijd. Die mooie en gezellige tijd die ik heb mogen meemaken komt helaas nooit meer terug.

Karel Oosterbaan
11-09-2022