01. Naam?
Koos Vellekoop.
Sedert een aantal jaren maakt hij al  prachtige tekeningen voor onze website maar bescheiden zoals hij is vertelde cartoonist Koos Vellekoop nooit iets over zijn voetbalverleden. Echter in ons archief dook in de jaren tachtig steeds maar de naam Koos Vellekoop op. Was het niet op de jaarlijkse topscorerslijsten dan wel bij wedstrijd verslagen, voor bij sv KMD. Een reden dus voor ons om ditmaal met “De 15 vragen aan” Koos Vellekoop (op de foto in het prachtige ‘Admiral’ shirt van KMD  in duel met Mari Veldman van s.v. ‘s Gravenzande tijdens de kwartfinale van de Westland Cup) in de schijnwerpers te zetten.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
KMD
R.v.v. Rijswijk
Semper Altius
v.v. ‘s Gravenzande (Rood-wit).
Acht jaar was kleine Koos toen zijn vader vroeg of “op KMD zou willen”. Ja natuurlijk wilde hij dat want voetbal was hem alles!

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linksbuiten.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was snel, technisch vaardig en had vooral links een aardige trap, dus alles wat bij die positie hoort. Aan de andere kant was ik ook een luie voetballer en met een betere mentaliteit had ik er wel meer uit kunnen halen als ik dat gewild had. Het gekke was dat ik altijd lachend het veld af kon lopen als ik lekker gevoetbald had, zelfs al we 4-1 hadden verloren en ik die ene gemaakt had.. Dit werd niet door elke trainer gewaardeerd en zo stuiterde ik regelmatig heen en weer tussen het eerste en het tweede elftal.
Overigens heb ik in het tweede, met Otto Elgersma als leider, het meeste gelachen bij KMD, wat een leuk elftal was dat, met Kees Zonneveld alias “De Schaar” op rechts en ik op links. Toptijd!

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was het hele seizoen 83/84, met “dreamteam” KMD1 werden we dat jaar 3e in de competitie, 2e in de Westland Cup en 2e in de HC-cup.
“Dreamteam KMD1 met v.l.n.r. Aad van der Gaag, Wim van de Wetering, trainer Jan Goedendorp, Ruud Wieringa, Koos Vellekoop, Jan Kardol, verzorger Jeffrey Mullenders, leider Engel van Zanten.
Zittend: Rob Ripson, Teun Kardol, Wim van de Berg, Theo van de Wetering, Hans van de Wetering, grensrechter en “elftalvader” Jan Moerkerk, Cees Uitbeyerse.”

Bovendien eindigde ik vrij hoog in het westlands topscordersklassement dat jaar. Dit was voor KMD begrippen een topseizoen en zo hebben we dat ook gevierd, want na de verloren HC-cupfinale tegen HMSH liepen wij voorop in de polonaise, dus dat zegt genoeg en werden we tegen middernacht verzocht het pand te verlaten. HMSH won overigens een trainingsweekend in Zeist, dus dat was nog meer reden voor ons om de tweede plek te vieren.

06. Dieptepunt?
Eigenlijk niet, behoudens wat lichte blessures, maar dat hoort bij het spelletje.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Maarten Vellekoop, mijn vader. Hij was er altijd, elke zaterdag samen met m’n moeder langs de lijn, altijd kritisch maar eerlijk.. Als tuinder moest hij keihard werken voor de kost, maar ‘s’ avonds altijd nog effe een balletje trappen na het eten als ik het vroeg..
“vader Maarten”

Maar ook leider Piet Telle bij de A1 van r.v.v. Rijswijk heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Altijd eerlijk en positief en vooral sfeermaker binnen het team.. We waren nog eens uitgenodigd voor een vrij prestigieus jeugdtoernooi in Frankrijk, waar alle ploegen op het stadhuis werden ontvangen en waar voor de wedstrijd de volksliederen gespeeld werden. Maar ook waar we alles dik verloren. ‘s Avonds was het natuurlijk feest met het gevolg dat we een paar dagen later om de 11e en 12e plaats moesten spelen. ”Vanavond om 10 uur slaapt iedereen, want het zal toch niet gebeuren dat we 12e worden” riep Piet na het eten. Wij weer allemaal stappen die avond en om twee uur moesten wij Piet meenemen naar het hotel.. wat een man! en toch nog elfde geworden!
“r.v.v. Rijswijk A1 met v.l.n.r. Donar van der Vaart, Rinus Bosman, John Kok, Jan Eekhof, Ron van Brandwijk, Koos Vellekoop, Hans Palm en leider Piet Telle. Zittend: Larry de Keizer, Nick van Dijk, Ben van Rijn, Chris Clarholz, Alfred Lugtenburg.”

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat was Theo Godschalk, van r.v.v. Rijswijk, hij haalde me vanuit de A1 halverwege het seizoen naar het eerste als 17-jarig ventje en kon mij met twee woorden motiveren, omdat hij wist dat ik het niet van de tactische instructies moest hebben. Als ik in mocht vallen zei Theo alleen: “Lekker voetballen” en meer moet je tegen een spits niet zeggen.. Ben blij dat ik nu niet meer hoef, want als je nu invalt staat de keeperstrainer met een hele waslijst instructies naast je en mag je er pas in als hij klaar is met die onzin… Ik was echter op die leeftijd nog niet toe aan spelen op dit niveau tussen al die gelouterde namen als Ron te Slaa, Wim Boere, Ben Reijgersberg, Willem Staargaard etc.. en ben toen naar Semper Altius gegaan, omdat daar veel schoolvrienden van speelden, ook een mooie tijd geweest.

Coos Hübscher van Semper was een trainer die ik ook hoog had zitten, hij snapte hoe je met eigenwijze mannetjes om moest gaan en Coos rookte steevast twee pijpen tijdens de wedstrijd dus als je wissel zat rook je de rest van de week naar de toffee-tabak! De trainingsopkomst was dat jaar dan ook hoger dan ooit om maar niet op de bank terecht te komen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Een paar goeie vrienden, die ik overigens te weinig zie. Maar als we elkaar dan tegenkomen gaat het gesprek min of meer verder waar het de laatste keer stopte, zulke gasten hebben dan aan een half woord genoeg, hè?

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat was uit bij DSO met KMD, in die wedstrijd scoorde ik drie keer. Twee minuten voor tijd maakte DSO gelijk en twee seconden voor tijd schoot ik de 4-3 van 25 meter in de bovenhoek. Dat was zo’n wedstrijd dat alles lukte, die hebben we allemaal wel eens meegemaakt.
Bij dat doelpunt stonden mijn vader en Willem van de Wetering sr. achter het doel van DSO en ze zagen die bal zo aankomen.. Willem (een gelovige man) mompelde: “g#dverd#mme..wat een streep..” en mijn pa stond wel te genieten, heeft ie me later toevertrouwd…
Illustere namen op deze Haagse topscorerslijst waaronder die van Koos Vellekoop

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het groen-zwart gestreepte Rijswijk-shirt staat bovenaan bij mij. Daaronder witte broek en zwarte kousen met groene band. Witte kousen had ik wel mooier gevonden, dan kwamen die zwarte schoenen mooier uit.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Die van Rijswijk op het Irenepark had een goeie sfeer en niet alleen de bar, maar ook de bestuurskamer. Daar zat zo’n harmonica-wand voor en lag een meter hoger dan de kantinevloer, als een soort toneel, met links en rechts een trappetje. Ik werd daar ontvangen zoals alle nieuwe leden door een soort ballotage-commissie en er hingen enkele imposante en volle prijzenkasten aan de wand. Dries Nieuwland, een geweldige vent, had een lijstje met vragen en op de vraag wat mijn vader deed voor de kost antwoordde ik met gepaste trots: “Die is Tuinder”. “O, dat is een mooi vak”, zei Dries. Sommige teksten en beelden zijn na 46 jaar nog haarscherp..

Een schilderij op canvasdoek van de kantine van Rvv Rijswijk met daarop als voetballer Loek van Driel. Het is één van de prachtige tekeningen die Koos heeft gemaakt en nog altijd de bestellen zijn via ons emailadres: haagse.voetbalhistorie@gmail.com

In de oude kantine van Semper Altius naast de Hoornbrug was het trouwens ook altijd gezellig en op de “Hoonaert” aan de Noordweg in Wateringen hebben we het ook altijd goed gehad.
“De Hoonaert, het voormalige thuishonk van KMD.”

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee, niks meer. Zelf voetballen was fantastisch, maar ik vind nu de meeste potjes te saai om naar te kijken. Te veel tactisch geneuzel, hoedjes, looplijnen en zone’s en te weinig voetbal op intuïtie:
Als jong ventje heb ik Cruijff die lob zien maken tegen Ton Thie in het Zuiderpark en jaren later heb ik in datzelfde stadion Tjeu La Ling zien debuteren, dát was wat! Die liep op rechts lekker in het zonnetje te wandelen langs de lijn en je hoorde om je heen: “Wat doet-hè nâh?” Totdat hij de bal kreeg en met een dubbele schaar z’n tegenstander passeerde en nog één en nog één, om vervolgens de keeper met drie schijntrappen van links naar rechts en weer naar links te laten duiken en als kers op de taart de bal bij de verbouwereerde doelman in te leveren..(het stond al 4-0..) Publiek op de banken en het begin van een glansrijke carrière voor Tjeu! Zulke acties zie je dus niet meer.
KMD A-selectie voor aanvang van het seizoen 1980-1981

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?

Beste keepers: Hans Palm van R.v.v. Rijswijk en Patrick But van KMD.

Beste spelers:
Teun Kardol (KMD)
Theo van de Wetering (KMD)
Hans van de Wetering (KMD)
John Lorié (Rvv Rijswijk)
Cees van der Heijden (Rvv Rijswijk)
Ton Key (Rvv Rijswijk)
Alfred Lugtenburgh (Rvv Rijswijk)
Chris Clarholz (Rvv Rijswijk)
Coen ‘t Hart (Rvv Rijswijk)
Ton van Hoogdalem (Semper Altius)
Jan Siersema (Semper Altius)
Jaap-Jan Links (Semper Altius)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Het belang van vrijwilligers bij een club vind ik groter dan bijvoorbeeld de prestaties van de selectie, zonder al die handjes is er sowieso geen koffie, geen broodje, geen onderhoud, geen scheidsrechter, geen wedstrijd, wees dus zuinig op vrijwilligers en vlag zelf ook eens een wedstrijdje.
Toen ik vroeger in de selectie mocht voetballen, was alles geregeld, bij Rijswijk hingen de gesponsorde shirts al in de kleedkamer (1975!), trainingspak opgevouwen op de bank, alles verzorgd! Buitenlandse toernooien? Alles was betaald door sponsoren en je hoefde alleen maar in de bus te stappen, de rest was gedaan door mensen die dat deden voor de club en voor ons.

Dit heeft mij ertoe aangezet om -samen met andere vaders- het team van onze zoon te gaan trainen en leiden bij KMD in de effies t/m de B, dus als iedereen dit soort leuke klusjes zou doen is de toekomst van het amateurvoetbal vruchtbaar, anders houdt het op een zeker moment op..

Koos Vellekoop
04-02-2024