01. Naam?
Leo Toet

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Bij WIK (Willen Is Kunnen), daar ben ik geboren.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Spelverdeler, maar ik ben als opkomende back begonnen in WIK 1.

04. Wat was je voor een voetballer?
Snel, met een goede techniek, uitstekende pass met rechts en spelinzicht.
Altijd aan het coachen in het veld en daarom ook jarenlang aanvoerder geweest van WIK 1.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Promotie met WIK 1 naar de vierde klasse van de KNVB, zal rond 1990 geweest zijn.

We zijn er jaren mee bezig geweest om uit de onderafdeling te komen, maar dat was toen heel lastig met goede ploegen zoals Kranenburg, Paraat, ESDO, Naaldwijk, Oranjeplein, SOA, Concordia, VVM, VVP, Duindorp en vele andere clubs in de hoofdklasse HVB. Vergeet niet dat je toen nog in de onderafdeling een hoofdklasse, 2 eerste klassen en 2 tweede klassen had! Waar zijn al die clubs gebleven.

06. Dieptepunt?
Halve finale Haagse Courant CUP verloren in verlenging van KMD. Het werd verlenging doordat pas in de 93ste minuut van de officiële speeltijd KMD de gelijkmaker scoorde.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Henk Heemskerk van RAVA. Ik was 16 jaar en speelde toen in het Zuiderparkelftal. Henk Heemskerk die vond ik heel slim in het spelletje en daar heb ik goed naar gekeken. Heb daardoor een hoop van hem geleerd.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat was toen ik nog in de jeugd bij WIK voetbalde, Martin Hielkema. Verder heb ik niet zoveel met trainers, ik ben altijd iemand die als liefhebber van het spelletje voor zijn plezier gevoetbald heeft, op alle trainingen aanwezig was waar het mij niet uitmaakte wie daar training aan het geven was.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Veel vrienden bij WIK, een club waar sprake is van grote saamhorigheid. Verder kom ik nog wel eens wat oude bekenden tegen uit de voetballerij, laatst Rinus van der Mark van TEDO nog en dan kletsen we even bij.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Dan wil ik er twee noemen;

Johnny Nieuwenburg van Oranjeplein. Uitstekende voetballer.
Johnny Schermer van SOA, razendsnelle buitenspeler.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat zijn er zoveel. Laatst hadden we bij WIK het jaarlijkse veteranen toernooi en toen viel mij het shirt van Quick Steps op. Maar ook het mooie witte shirt van SVH, het zwart witte shirt van WIK of het blauwe shirt van ODB, het zijn voor mij allemaal prachtige shirts.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van WIK, waar nogal eens een feestje gegeven wordt, staat bij mij natuurlijk voorop. Maar ook ODB, Duindorp SV, KSD Marine, HVV en VUC hebben ook nog steeds gezellige kantines. Ik heb niets met die moderne kantines.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ben tegenwoordig grensrechter bij het eerste veteranen team bij WIK en dat bevalt prima en dan met name de derde helft.

Ben verder volop betrokken in allerlei activiteiten bij WIK, bijvoorbeeld organisatie van ons veteranen toernooi, maar ook bezig met WIK van het gas af. Zo’n twee jaar geleden heb ik voor WIK zonnepanelen geregeld enz. enz.

Ik kijk zo nu en dan ook nog een wedstijd van WIK 1 en andere teams van WIK maar verder heb ik niet zoveel meer met het voetbal in de Haagse regio.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper: Andre Lorsheyd

Beste spelers: Rini Toet, Martin Hielkema, Bart Lughters, Ton Verbij, Edwin Hazebroek en Jan Hazeboek van WIK.

Ik heb 3 jaar in het Zuiderpark elftal gespeeld en daar een paar uitstekende spelers: Hugo Lochtenberg van Triomf, Ben Gelauf van VVP en Henk Heemskerk van RAVA.

Ook nog wat wedstrijden in HVB elftal gespeeld en daar viel Cees Metselaar van De Valkeniers mij op.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik ben een geboren WIKKER en heb het daar altijd naar mijn zin gehad. Heb wel eens een aanbieding gehad om elders te gaan spelen, maar heb nooit interesse gehad om daar op in te gaan. WIK is en blijft voor altijd mijn club.

Leo Toet
26-06-2022