01 Naam?
Louis Wagner
Welke voetballer heeft scheidsrechter Louis Wagner nou niet meegemaakt? Niet zo gek ook want Louis floot in april 1974 zijn eerste wedstrijd en dat bleef hij tot zaterdag 29 april 2023 volhouden. Vanaf die dag eindigde plotseling abrupt zijn scheidsrechters carrière. Gelukkig kan hij het na die bewuste zwarte dag nog alles navertellen.

02 Bij welke club(s) gevoetbald?
v.v. Maasstraat
SVGEB
Louis (staand geheel rechts) als spelertje bij v.v. Maasstraat C.1 in seizoen 1968-1969

03.Wat was je favoriete positie in het veld?
Begon als klein jongetje als linksback maar omdat niemand wilde keepen besloot ik te gaan keepen. Ik vond dat namelijk wel leuk.

04. Wanneer begon je als scheidsrechter, wat was de reden dat je ging fluiten en wat voor een type scheidsrechter was je?
Mijn vader, een oer “Maasstraat-er” voetbalde op een gegeven moment op de zondag in een veteranenelftal. Omdat ze regelmatig geen scheidsrechter hadden floot ik wel eens een wedstrijdje bij dit team. Op een gegeven moment stond een keer de heer Ruijchrok van de scheidsrechterscommissie langs de kant en die zag mij fluiten. Hij kwam na de wedstrijd naar mij toe en gaf bij het advies om scheidsrechter te gaan worden.
Piet Bakvis, Piet Hofman, Louis Wagner en Job Santema

Zo gezegd, zo gedaan en mijn allereerste wedstrijd, onder begeleiding van Henk van Ballegooyen sr., werd DSO 21 tegen DSVP 20. Ongekend eigenlijk toch dat in die tijd die clubs zoveel elftallen hadden. Het voetbal was toen nog immens populair.
Wat later bij een wedstrijd van DEVJO 7 kreeg ik de grote Charles Corver als rapporteur. Ik kreeg een goede beoordeling en ben toen meteen gestopt met voetballen om mij volledig te gaan richten op het scheidsrechtersvak.

05. Wat is zowel als voetballer en als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als voetballer (keeper) weinig hoogtepunt meegemaakt, daar was die periode tekort voor.

Als scheidsrechter zoveel hoogtepunten meegemaakt. Wat mij als eerste te binnen schiet was de finale van de KNVB beker in de Rotterdamse Kuip tussen Argon en Halsteren. Het unieke van deze finale was dat deze voor een competitiewedstrijd van Feyenoord werd gespeeld. Ik weet nog wel dat ik deze finale bewust wat liet uitlopen zodat er op eind bijna het hele stadion vol zat.
Ook heb ik maar liefst drie keer de finale van de Haagsche Courant Cup mogen fluiten. Dat was ook iedere keer een enorme happening waarop duizenden mensen op afkwamen.

Tevens ben ik één keer uitgeroepen tot de beste amateurscheidsrechter van Nederland.

06. Je dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Ja dat is niet zo moeilijk, zaterdag 29 april 2023 de wedstrijd Vitesse Delft tegen Berkel. De wedstrijd was net begonnen en toen zakte ik in elkaar en viel op de grond en bleek geen hartslag meer te hebben. Dankzij snel ingrijpen van omstanders kon ik gelukkig bij kennis naar het ziekenhuis worden gebracht.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbal- en scheidsrechters verleden denkt?
Dan zijn er paar.
Ten eerste als keeper Eddy Pieter Graafland van Feyenoord. Daar was ik een enorme fan van.

Vervolgens top scheidsrechter Charles Corver, een echte gentleman. Aan hem heb ik echt veel te danken.

En de Engelse profscheidsrechter George Courtney. Ben hem ooit eens ergens in Nederland op het veld  tegengekomen en werd vervolgens door hem uitgenodigd om een keer naar Engeland te komen. Daar liet ik natuurlijk geen gras over groeien en zodoende een lang weekend met hem doorgebracht. Echt een grootheid. Dat weekend zal ik niet snel vergeten.

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige Haagse Voetbal Bond?
Ach ik had daar geen moeite mee. Fluiten is leiden! Daar bedoel ik mee te zeggen dat het leiden van een wedstrijd meer is dan het toepassen van de spelregels. Je moet met de voetballers tot op zekere hoogte meegaan want daarmee voorkom je rottigheid. Ze eerst even, tot het toelaatbare, laten uitrazen als ze het ergens niet mee eens zijn en vervolgens rustig op ze inpraten. Al moet ik wel zeggen dat ik toen ook al niet op mijn mondje was gevallen hoor. Ik was voor de duivel niet bang.

09. Nog vrienden overgehouden uit je actieve voetbal- en scheidsrechters-periode?
Heel weinig eigenlijk, ze lopen in ieder geval de deur niet plat haha. Wel heel veel kennissen uit de Haagse voetbalwereld. Dan zie je toch wel weer hoe uniek ons Haagse voetbalwereldje is want toen ik in het ziekenhuis was beland na mijn hartstilstand kreeg ik zoveel bezoek, kaarten en berichten via social media, dat was gewoon echt niet normaal. Daar ben ik een ieder zeer dankbaar voor.
Collega scheidsrechter Simon Taal één van de vele bezoekers in het ziekenhuis na Louis zijn hartstilstand

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-groene voetbalvereniging Maasstraat shirt met die touwtjes. Als tweede het shirt ooit van RKSVM, blauw met paars a la West Ham United.
Het oude voetbalshirt van de voetbalvereniging Maasstraat

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Heel ver terug in de tijd; de oude kantine van Hsv Westerkwartier. Verder ook de kantine van PGS/Vogel met die openhaard.
Buiten onze regio de kantine van ROAC waar de bestuurskamer precies naast de bar is.
Nog zo’n mooie nostalgische foto met voetbaliconen. V.l.n.r. zien we Jaap Oprel, Nico Goedhardt, Ome Jan Doorschodt en Louis Wagner.

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Eigenlijk dus na 29 april 2023 niet meer want ben natuurlijk vanwege mijn gezondheid onmiddellijk gestopt met fluiten. Wel had ik bij de Bond aangegeven dat ik wel begeleider van jonge scheidsrechters wilde worden maar daarvoor moet je een hele cursus gaan volgen in Nieuwegein. Nou daar had ik geen trek in.
Ik bezoek nu ieder weekend wel een wedstrijdje en als de desbetreffende scheidsrechter een feedback en tip wil dan geef ik die. Ik vind dat gewoon leuk om te doen en hiermee kan ik met mijn ervaring toch nog nuttig zijn.
Haagse scheidsrechters lang geleden tijdens een coopertest op het terrein van HPSV. Louis zien we in de binnenbocht

13. Wie waren volgens jou de 11 beste ‘Haagse’ scheidsrechters uit jouw tijd?
01. Gerard Breugem
02. Henk Martin
03. Peter Jutte
04. Jan Oosterling
05. Arie Ratsma
06. Jos Straver
07. Nico Goedhart
08. Wim Charité
09. Mario Mulder
10. Simon Taal
11. Jan Jung (uit Rotterdam)

14. Kun je een elftal samenstellen met Haagse amateurvoetballers waar je het als scheidsrechter moeilijk mee had (A) en een elftal met de beste Haagse amateurvoetballers die je ooit floot (B)?
A. Klinkt misschien arrogant maar ik had als scheidsrechter nooit moeite met spelers. Zoals ik hier al eerder antwoordde, jongens met een kort lontje liet ik eerst uitrazen.
Louis als scheidsrechter op ons Haagse Voetbalhistorietoernooi in 2017 bij de wedstrijd Vsv TONEGIDO tegen het Den Haag All Stars team.

B. De beste spelers in de Haagse regio die ik gefloten heb dat is wel moeilijk zeg. Heb bijna 50 jaar lang gefloten dus wel heel veel spelers meegemaakt. Bij deze de spelers die mij dan meteen te binnen schieten:

01. Leo de Boer (keeper)
02. Michel Lier
03. Karel Waanders
04. Albert van der Dussen
05. Manolito Toepoel
06. Kees Voshol (van SVGEB)
07. Danny Kettenis
08. Bert Dusbaba
09. Leen de Graaf
10. Bennie de Roode
11. Bas Steffens

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je Haagse voetbal- en scheidsrechters-verleden?
Ik heb altijd met plezier gefloten en hiermee hele mooie tijden meegemaakt. Met maar liefst 31 jaar lang als scheidsrechter in groep 1 te zijn uitgekomen en 50 jaar lid van de Haagse Scheidsrechters vereniging kijk ik daar vol trots op terug. Heb ooit in een interview verkondigd dat ik pas zou stoppen met fluiten als ik op een voetbalveld dood zou neervallen. Nou dat werd nog bijna realiteit maar gelukkig is dat niet gebeurd.

Ach en na iedere wedstrijd was het voor Louis ook tijd voor een derde helft hoor, ook daar zouden vele voetballers mij aan herinneren.

Louis Wagner
25-02-2024