01. Naam?
Maarten van der Kolk
Vroeger, in de tijd dat je op maandag een ruime keuze uit kranten had die allemaal heel veel aandacht schonken aan het amateurvoetbal in de Haagse regio. Ook Maarten van der Kolk stond regelmatig in de krant, dat kon ook niet anders dan met zo’n mooie en lange “voetbalcarrière”! 

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Tot mijn 18e bij Sv Loosduinen
GDA
HPSV (1 jaar)
daarna tot mijn 37e in GDA 1
en toen van GDA 1 naar het veteranenelftal
Sv Loosduinen 6
Met staande derde van rechts Maarten van der Kolk

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
De positie achter de spitsen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een speler die wel een mannetje uit kon spelen en ook nog wel een neusje voor de goal had. Ik was te traag op de eerste meters om het verder te kunnen schoppen. Misschien was ik ook te weinig een winnaar, terwijl ik dat bij tennis bijvoorbeeld wel was.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
De twee kampioenschappen met GDA.
De zondag 1 van GDA nadat men op 25 april 1982 promotie naar de KNVB wist te bewerkstelligen door een overwinning bij SEP aan de Brasserskade te Delft. Staand v.l.n.r; Edwin van Benten, Laurens van de Lans, Jan Steenvoort, Tex van Toor, Henk Oosterwijk, Maarten van der Kolk, Alex van Dalen, Jos Peeters, Piet Peters, Tom Haaksma, Cor Kessels, Harry van Dijk, Theo Kleindijk (trainer), Cees Peters, Joop Mikkers en Lies van Boheemen. Zittend v.l.n.r; Ron van de Klugt, Harry van Leent, Ton van Koutrik, Arnold van de Helm, Hans Boek, Fred Pilk, Ron van Dijk, Theo van Leeuwen en Cor Peeters.

06. Dieptepunt?
Mijn dubbele beenbreuk toen ik 17 jaar was.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ton Toledo, die ik als jong pikkie iedere zaterdagochtend om 8 uur ophaalde om dan de hele dag naar SV Loosduinen te gaan.

08. Wie was jouw beste trainer?
De beste was Maarten Rog. De gezelligste Hans Hillebregt!

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja, nog veel, vooral van GDA en Loosduinen. Het komt voor dat er bij een wedstrijd van SV Loosduinen 1, 14 mannen staan waarmee ik jarenlang in veteranenelftal van SV Loosduinen voetbalde. De 3e helft blijft leuk!

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat was in 1982 een wedstrijd tegen GONA, waar wij met GDA kampioen werden van de Hoofdklasse HVB en waarin ik 2 doelpunten maakte.

Ook bijzonder vond ik het om bij Westlandia in de 3e klasse 1-0 voor GDA te scoren terwijl de koelwagens met de catering daar klaar stonden om een enorm kampioensfeest te gaan vieren. Het bleef 1-0 voor ons. Westlandia verloor vervolgens nog 2 duels en moest de laatste wedstrijd tegen VUC, hun directe concurrent. Met een gelijkspel werd Westlandia toch nog kampioen en wij degradeerden.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Een voetbalshirt is een voetbalshirt

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
In de toptijd bij GDA was het altijd vol en gezellig. Nu vind ik het bij SV Loosduinen ook gezellig. Oude kantines zijn over het algemeen gezelliger.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik kijk regelmatig naar het eerste elftal van SV Loosduinen. Als er een topwedstrijd bij Quick of HBS is wil ik ook nog wel eens gaan kijken.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Jos Peeters als beste keeper. Een bal die hij vanaf links ontving, wierp hij vaak 15 meter voor onze rechtsback richting middenlijn zodat wij meteen in de tegenaanval waren.

Spelers:
Ton van Koutrik
Ron van Dijk
Wim Schaap
Che Jansen
Ronald de Bruyn
Jan Thoen
Toine van Bohemen
Arnold van der Helm
Fred Pilk
Rob Bol.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Dat ik van 1977 t/m 1996 een geweldige tijd in een 1e elftal heb meegemaakt. Veel toeschouwers en herkenbare teams door dat er weinig wisselingen waren.

Ook hadden wij vroeger mooie derby’s met de Postduiven, met interviews op zondagochtend bij de lokale (illegale) radio en soms harde wedstrijden. Ik heb helemaal niks met hoe dat nu gaat bij de wedstrijden tussen GDA en SV Loosduinen. Ludieke acties worden steeds minder ludiek en er zitten nare randjes aan. Respect van en naar alle kanten/mensen vind ik erg belangrijk. Helaas is dat er soms niet bij.

Maarten van der Kolk
04-06-2023