01. Naam?
Manolito Toepoel
“Mano” tijdens zijn gloriejaren bij ODB stijlvol in actie. (foto uit privécollectie Manolito Toepoel)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
In de jeugd bij ODB, Hsv ADO en FC Den Haag.
Op m’n 17e terug naar ODB, de club die ik altijd trouw ben gebleven.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Laatste man! Dit antwoord zal vele mensen verbazen maar ik heb toch bijna m’n gehele jeugdopleiding als laatste man gespeeld. Als eerstejaars A-speler van FC Den Haag zette de toenmalige trainer Mario Koswal mij in de spits.
Terug bij ODB had ik als laatste man weinig te zoeken met een Robbie Dorlas, Guus Verschoor en John van Otterloo op deze positie dus de keuze om als spits door te gaan was voor mij dan ook makkelijk gemaakt.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ondanks mijn lengte was ik toch wel technisch, ik had een goed overzicht en een neusje voor de goal zoals ze zeggen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was voor mij toch wel in seizoen 2000-2001 met de finale van de nacompetitie tussen ODB en sv Meerburg. Voor zo’n 2000 toeschouwers op het complex van Wilhelmus wonnen wij met 3-2 en promoveerde hiermee naar de 2e Klasse. Niet alleen de drie doelpunten van mij tijdens deze beslissingswedstrijd maar de hele entourage rondom deze wedstrijd, die zal ik nooit vergeten.

06. Dieptepunt?
Mijn gedwongen afscheid bij ODB 1. Het bestuur was met de nieuwe trainer overeen gekomen dat het eerste elftal verjongd moest worden. De trainer dacht dat ik al ruim in de dertig was maar op dat moment was ik toch echt pas 29 jaar. Mooi compliment dus! Het mooiste hiervan was ook nog dat ik twee maanden daarvoor bij het voetbalgala van Jeroen Smits de zilveren schoen had gewonnen. Ik ben toen maar met m’n vader bij de veteranen gaan voetballen en dit nog zo’n anderhalf jaar op de zondagochtend volgehouden. Maar goed, dat ik niet vrijwillig heb kunnen stoppen bij het eerste elftal heeft me wel veel pijn gedaan.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Piet Gelauf sr. Hij was als een tweede vader voor mij. Ik was geen makkelijke jongen voor een trainer en zeker in het eerste jaar dat Piet trainer was bij ODB botsten we regelmatig met elkaar. Maar hij wist mij te raken, maakte mij aanvoerder en gaf mij hiermee vertrouwen. Dit pakte goed uit en we werden een gouden combinatie.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ja simpel dus, Piet Gelauf sr, maar ook Martin Jol bij ADO C1 en Aad Kila bij FC Den Haag B1.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
In het Haagse voetbalwereldje heel veel maar echte vrienden zijn toch wel Pasquinel te Pas, Roland Veugelers, Vito Lina en Ferry de Jong.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Maurice den Heijer van GONA en Vredenburch. We waren even groot en altijd pittige en bikkelharde duels maar na de wedstrijd dronken we dan samen een drankje. Geweldig toch, dat kon toen nog gewoon.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het shirt waar de voetbalroots van de familie Toepoel ligt. ESDO dus!

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
En dat vraag je aan iemand van ODB? Een makkie dus want in de ODB kantine heb ik heel wat feesten meegemaakt. Dat was mijn tweede huis. Maar ook de kantines van WIK en Duindorp SV noem ik dan bij deze. Van die zeg maar “ouderwetse” kantines. Als je daar binnenkomt is het gelijk ons kent ons en straalt de gezelligheid er gelukkig nog van af. Veel meer dus dan in die tegenwoordige “buurthuizen”.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Echt helemaal niets meer!

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
01. Marcel Verschoor
02. Ron de Vos van Steenwijk
03. Robbie Dorlas
04. Guus Verschoor
05. John van Otterloo
06. Richard Linnenbank
07. Raymond van Otterloo
08. Bert Dusbaba
09. Bernard Boot
10. Dennie Smink
11. Vito Lina
En als vaste reserve Roland Veugelers, want die was toch altijd geblesseerd.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Nee hoor, het is allemaal wel mooi geweest zo. Die mooie en gezellige voetbaltijden komen nooit meer terug.

Manolito Toepoel
21-03-2021