01. Naam?
Marcel Boer

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Paraat (jeugd)
Oranjeplein (jeugd en senioren)
VVP
Scheveningen (zondag)
VDS

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Bij de jeugd was ik keeper en ondanks dat ik, door een ongeval, aan één oog blind was ging mij dit uitstekend af. Zo goed zelfs dat ik als jonge Oranjeplein-keeper door Feyenoord werd uitgenodigd voor een proeftraining. Toen men eenmaal kreeg te horen dat ik maar met één oog zicht had werd ik gelijk afgetest. Een enorme domper voor mij en daardoor besloot ik om nooit meer te gaan keepen. Ik werd voetballer en als rechtsback ging het mij ook goed af.

04. Wat was je voor een voetballer?
Als rechtsback was ik best wel een technische voetballer. Ik hield er dan ook wel van om in iedere wedstrijd een tegenstander door zijn stokken te spelen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ja dat zijn dan toch wel de kampioenschappen met Oranjeplein en VDS.

06. Dieptepunt?
Dat was op 29-jarige leeftijd. In een café in de Schilderswijk stak iemand mij met een kapot bierglas precies in mijn goede oog. Sinds die tijd ben ik geheel blind en dan vergaat wel je hele leven. Nooit meer iets kunnen zien, nooit meer voetballen…..

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Johnny Nieuwenburg (sr), de beste voetballer waarmee ik heb gevoetbald. Het fijne van John was dat hij altijd positief tegen iedereen was. Hij stond ook altijd voor je klaar.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb veel goede trainers meegemaakt zoals Cor Pijtak, Martin van Vianen, Theo Mulder en Peter Hoet. Ik ga dan toch voor Theo Mulder want naast dat hij een goede trainer was was hij ook een heel sociaal mens. Altijd na de training en wedstrijd met hem een biertje drinken, zo hoort het toch ook!

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja gelukkig heel veel vrienden alleen omdat ik blind ben is het voor mij natuurlijk heel lastig om met ze af te spreken. Maar als ik dan op jullie toernooi ben of in jullie museum dan komen ze gelukkig allemaal naar me toe en hebben we weer de grootste lol. Dan komen al die mooie voetbalverhalen van vroeger weer ter sprake.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Dat was wel Erwin Metman van Texas DHB, een echte linksbuiten. Hij haalde later dan ook niet voor niks het betaalde voetbal.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan ga ik toch voor het Oranjeplein tenue. Wit shirt met oranje broek.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude kantine van Oranjeplein bij de Buurtweg. Dit was eigenlijk een oude vervallen keet maar toch altijd heel gezellig. Toen was geluk nog heel gewoon zeg maar.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee, beetje moeilijk ook als je blind ben.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Bij beste keepers noem ik er twee!
Koos Brochard (Scheveningen)
Kees Simonis (Oranjeplein)

Beste spelers:
Cor Schaap (Scheveningen)
Joop Roeleveld (Scheveningen)
Kenneth Monkou (VVP)
Jan van Riet (VVP)
Johnny Nieuwenburg sr (Oranjeplein)
Henk Houwaart (Oranjeplein)
Coen Roos (Oranjeplein)
Herman Nieuwenburg (Oranjeplein)
Michel Vastrik (VDS)
Amin Hadaddi (VDS)
Koos Wezenaar (VDS)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb als voetballer gewoon een wereldtijd meegemaakt. Toen speelde je nog bijna wekelijks tegen Haagse clubs en iedereen kende dan ook iedereen. De aanstaande wedstrijden (derby’s) werden al van te voren in koffietenten en cafés besproken en daarom wilde je ook nooit van je kameraden verliezen. Ruim 90 minuten ging het dan tijdens de wedstrijd er hard aan toe en was je dus even geen vrienden van elkaar maar na het laatste fluitsignaal dronk je samen gewoon weer een biertje. Of je nu verloren of gewonnen had, dat maakte niet uit. Dit kan je nu toch niet meer voorstellen?

Marcel Boer
13-02-2022