01. Naam?
Marco Ferrageau
Marco Ferrageau scoort in de wedstrijd OSC-Azzurri in 1992 en gaat dat vieren met trainer Hennie Nilsson (foto uit privécollectie van Marco Ferrageau)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
OSC, later werd dit Haagse Hout en een kort uitstapje naar SV Voorburg

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Aanvallende middenvelder in een 4-4-2 systeem

04. Wat was je voor een voetballer?
Een mix tussen een spits en aanvallende middenvelder. Volgens mij was ik redelijk allround en kon ik beide posities invullen maar ik was geen echte spits of echte spelverdeler.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het kampioenschap met OSC in 1994 omdat we toen eindelijk naar de 4e klasse KNVB konden. En een goede tweede mijn eerste kampioenschap met het 1e in 1989 onder trainer Hennie Nilsson.

06. Dieptepunt?
Één van mijn weinige echte blessures, het breken van middenvoetsbeentje in 1999 bij Den Hoorn uit.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Oud voorzitter Cees Engelhard. Helaas te vroeg overleden. Dit was toen de Godfather van OSC, hij regelde behalve dingen in het bestuur ook de uitjes van de selectie en indien nodig reed hij ook nog de bus! Altijd mee kaarten op de clubavond en soms daarna mee op stap. Fantastische man met een enorm OSC hart, uniek!

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik denk Jos Koster. Toen we met een goede lichting uit de jeugd in de senioren kwamen heeft hij ons ontzettend veel geleerd. Heel gericht trainen en tactisch heel sterk. Helaas was hij voor OSC te ambitieus en kwam het tot een breuk met het bestuur.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker, na de selectie zijn we met een grote groep in een vriendenteam gaan spelen en daarna tot mij 50e in de zaal met Haagse Hout 1.

10. Was vroeger echt alles beter?
Ja, behalve de velden, hahahaha…
Ik vind de zondag nog steeds een echte voetbaldag maar dat is bij de huidige generatie al lang niet meer. Ik vrees dat er weinig zondag clubs overblijven.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Een schoolmaatje van me speelde bij Cromvliet, dat shirt heb ik altijd echt mooi gevonden.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
ODB ! Of we nu wonnen of verloren daar, het was altijd feest!

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja ik coach voor het zesde jaar op rij het elftal van mijn zoon bij Forum Sport.
Twee jaar geleden kwam ik als coach van Forum Sport bij mijn oude club Haagse Hout. Dat was vreemd maar wel heel leuk om op die vertrouwde velden te coachen, zeker ook omdat we daar wonnen.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Ja absoluut! Ik zie en hoor soms al ontevreden jonge spelers in de jeugd die te snel van club veranderen en denken dat het elders beter is of opeens stoppen met voetbal.

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?
Je ziet aan de grote opkomst met het jaarlijkse HVH toernooi hoe mooi die tijd was. Ik denk dat je dit voort moeten zetten tot het alleen maar walking voetbal is. Dus een goed besluit om er een 11e editie aan vast te plakken!

Marco Ferrageau
15-09-2019