01. Naam?
Mark Moen
Mark Moen in actie voor Hsv VUC ((foto uit privécollectie van Mark Moen)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Scheveningen
VUC
Wilhelmus
RVC
VCS
Haarlem
Helmond Sport
Scheveningen
TONEGIDO
Noordwijk
VUC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal middenveld

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een voetballer die vrij all round was. Naast wat technisch en tactisch vermogen heb ik op den duur ook de slimmigheidjes van het voetbalspelletjes mogen ontdekken door te luisteren naar trainers, medespelers of door zelf de grenzen op te zoeken zo nu en dan. De tijd dat ik als aanvallende middenvelder heb gespeeld heb ik ook laten zien gemakkelijk het net te kunnen vinden op dit destijds hoogste amateurniveau van Nederland. Zeker in de tijd bij TONEGIDO samen met broer Brian en met creatieve spelers zoals Harry de Haas en Kees Thies in het elftal en vele andere echt goede voetballers hebben wij mooie tijden meegemaakt.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Er springen een aantal herinneringen tussenuit waar ik aan terug denk. De buitenlandse toernooien met de selecties van de ‘Haagse Jeugd’ met veel goede spelers uit de regio, mijn debuut in het betaalde voetbal met Helmond Sport bij Emmen uit en de vele prijzen welke wij bij TONEGIDO hebben mogen winnen. De regionale AmsterCup (2x), de landelijke AmstelCup (2x) en de SuperCup (2x) zijn naast de mooie jaren in de top van het amateurvoetbal een mooie herinnering. Ook de mooie dingen die ik meegemaakt bij de andere clubs in de kleedkamer of op trainingskampen blijven hilarisch.

06. Dieptepunt?
Ik heb het wel eens aangegeven in een ander interview enkele jaren terug maar het moment dat wij met TONEGIDO 4 wedstrijden voor tijd met 7 punten voorsprong het kampioenschap dachten te gaan pakken komt toch weer als eerste in mij op. Je raadt het al , wij pakten de laatste 4 wedstrijden volgens mij maar 3 punten en Hollandia werd kampioen. Ondanks dat wij een geweldig jaar draaide en ook in de grote Amstel cups tegen clubs als RKC, Dordrecht, Groningen e.d. goede resultaten behaalde deze jaren was het verspelen wel echt een domper in een voor de rest erg mooie periode.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik heb vele goede trainers en mensen mee mogen maken als speler. Het duo Co Adriaanse / Mark Wotte heeft mij echter het meest bewust gemaakt en een stap verder gebracht in mijn ontwikkeling op jonge leeftijd in de tijd dat ik trainde bij ADO Den Haag. De wijze waarop zij bezig waren met het bijbrengen , herhalen en benadrukken van oefenstof en het hierna zelf moeten bijhouden van logboeken geeft een andere kijk op het voetbalspelletje en brengt veel extra’s. Hiervoor en hierna vele trainers meegemaakt en van elke trainer heb ik wel bepaalde zaken opgeslagen die ik nu zelf hoop te bundelen m.b.t. het trainerschap.

08. Wie was jouw beste trainer?
Als aanvulling op bovenstaande. Wim Schaap, Wim van Laar en Rob de Lange heb ik in mijn mooie periode bij TONEGIDO meegemaakt. Dit waren alle drie verschillende type trainers met een andere opvatting maar waar ik veel van opgestoken heb. Tezamen met Jan Pruim (Helmond Sport), Cock Jol (Scheveningen), Hein van Heek (Noordwijk) en Edwin Vurens (VUC) heb ik dus mogen samenwerken met veel echte voetbaldieren en bevlogen trainers.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik heb nog veel voetbal vrienden en echte vrienden vanuit de voetbal wereld. Daarnaast blijft het mooi om elkaar als ‘voetballers’ overal en nergens weer tegen te komen en oude verhalen op te halen.

10. Was vroeger echt alles beter?
Als we onze eigen verhalen mogen geloven was echt alles beter. Ik denk dat er ook wel een kern van waarheid in zit en dat er veel meer geleefd werd voor en rondom het voetbal of voor een club. In deze tijd zijn er nog voldoende spelers die er ook op deze wijze mee omgaan maar laten enkele zich veel verleiden tot andere zaken naast het voetbal welke natuurlijk ook belangrijk kunnen zijn. Afhankelijk van het niveau waar op gespeeld wordt heb je daar in meer of minder mate mee te maken en zal je hier mee om moeten (leren) gaan.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik vind het oude shirt van VUC erg mooi, met de dunnere banen . In de tijd dat je als jongetje van een jaar of 6 naar het 1e elftal ging kijken speelde het toenmalige eerste elftal in die shirts ook meen ik en dat ik bijgebleven. Toeval wil dat wij met TONEGIDO ook in een dergelijk shirt hebben gespeeld.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik moet zeggen dat ik mij in elke kantine wel thuis voel zolang er maar een acceptabele bar aanwezig is en het assortiment verder gaat dan de standaard zaken. De wijze waarop vele helden de VUC kantine recent omgebouwd hebben is verder bewonderingswaardig.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja zeker, ik zit er nog middenin als huidige hoofdtrainer van VUC en voetbal liefhebber. Daarnaast speel ik zelf ook nog wat wedstrijdjes met VUC 3 en zit mijn zoontje ook op voetbal. Ik kom nog wel ergens dus zullen we maar zeggen.
Mark Moen als trainer van VUC promotie naar de zondag 1e Klasse

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Er is niet meer clubliefde , vroeger was dit er wel vaker en bij een grotere groep mensen denk ik.

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?
Heel veel zaken zijn mooi om op terug te kijken en om over te mijmeren als voetballers onder elkaar. Natuurlijk heb ik het er geregeld over gehad met anderen dat een boek of een serie boeken zo gevuld zijn echter lijkt het ons toch niet verstandig om al die gekkigheid mee te geven aan de nieuwe generatie, die is op hun eigen manier al gek genoeg haha.

Mark Moen
29-09-2019