01. Naam?
Martin van der Knoop
Terug in de tijd, terug naar 27 februari 1984 met de prachtige derby Texas DHB – HMSH. Martin van der Knoop van HMSH heeft op het middenveld tegenstander Leen de Graaf uit evenwicht gebracht en kan zijn weg vervolgen. (alle foto’s in dit item komen uit de privécollectie van Martin).

Ons item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
RVC (tot mijn 20e jaar)
HMSH (tot mijn 37 jaar in het eerste team)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal op het middenveld

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een karakter voetballer met veel passie voor het spelletje, goed overzicht, goed loopvermogen, leidinggevend en teamspeler. Scoren was niet mij ding !! Ik kon wel erg slecht tegen mijn verlies.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat ik 16 jaar lang in HMSH 1 heb kunnen en mogen spelen met geweldige gasten om mij heen. In die 16 jaar was HMSH altijd een hecht vriendenteam, dat ook buiten het veld regelmatig met elkaar omging. Mede hierdoor heb ik in al die jaren menig kampioenschap van de 4e naar de 1e Klasse en het winnen van de Haagsche Courant Cup mogen meemaken.

Mijn tweede hoogtepunt was bij de zaalvoetbalvereniging Snoekie, waar ik ook zo’n geweldige tijd heb meegemaakt. Jaren lang mocht ik als aanvoerder in het hoogste team spelen en op topniveau zaalvoetballen. We reisde met Snoekie door heel Nederland heen. Het klink gek maar mijn hoogtepunt met Snoekie was toch de verloren finale om het kampioenschap van Nederland. Alleen die belevenis al!

06. Dieptepunt?
Klinkt vreemd maar heb geen dieptepunten gekend. Wel vervelend was het incident met Karel Bouwens, waardoor mijn moeder een week lang niet met mij sprak!!

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Bert Bleijie mijn jeugd vriend bij RVC (en later spits bij ADO en Kortrijk), die op een gegeven moment door medische redenen moest stoppen met voetballen.

In de zaal was Rob Ouwehand mijn maatje.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb veel goede trainers gehad, maar Simon van Vliet lag het beste in de groep en raakte in deze moeilijke groep vaak de juiste snaar. Hij sprak ook onze taal.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Je zou het niet verwachten maar best veel zoals Rob Ouwehand, Bas Steffens, Goof Metaal, Wieteke Gunther Mohr, Nol Thomassen, Ron van Aalst, Bert Bleijie en veel jongens uit mijn HMSH tijd. Zodra wij elkaar zien voelt het meteen weer goed, ondanks dat wij elkaar veel te weinig zien!!!

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Jos van Vercauteren van Quick. Strijdvaardig, groot loopvermogen, niet bang en ging altijd voor de volle 100%.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het shirt van HVV (maar dan wel zonder Frank Bijloos in dat shirt hahaha).

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Zonder concurrentie de kantine van ODB. Een echte volksclub met geweldige mensen. Die club heeft zijn identiteit (gelukkig) goed kunnen behouden.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik moet je bekennen dat ik zelden nog bij de voetbal kom, maar ik kijk nog altijd naar de uitslagen op maandag.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald? (er mogen ook een aantal reservespelers bij)
Bij beste keepers noem ik er twee: Johan Keus en Patrick Puister

De beste voetballers:
Ron van Aalst
Nol Thomassen
Leen van der Knoop (mijn aller grootste vriend en broer)
Ronald Hoogenraad
Bennie Stijnman
Wieteke Gunther Mohr
Bert Bleijie
Rob Ouwehand
Bram Rog
Marcel van Gaalen

Reserve:
Marco Lange
Cees van Harte
Edwin Brouwers

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een prachtige tijd gehad met heel veel leuke momenten en hoogtepunten. Ik ben inmiddels een oude man en zeg dan ook: vroeger was het beter , maar zeker veel gezelliger!! Je mist dat spelers hun club trouw blijven.

Redactie: Wij hadden een uitnodiging voor dit item aan zowel Martin als aan Leen van der Knoop gestuurd. Echter omdat beide broers bijna dezelfde voetbalcarrière achter de rug hebben besloot Leen om de eer aan zijn broer Martin te geven. Klasse Leen, echte broederliefde!

Martin van der Knoop
20-11-2022