01. Naam?
Maurice Schuurman
Op zondag 20 april 2008 werd Maurice Schuurman (links op de foto) “in zijn nadagen” met sv Erasmus bij v.v. Haagse Hout kampioen van de zondag 4e Klasse C en promoveerde hiermee naar de 3e Klasse. (foto uit privécollectie van Maurice).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
LENS (gehele jeugd en senioren)
PEC Den Haag
Terug naar LENS
Maasdijk
SV Erasmus

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Aanvallende middenvelder, toch wel de mooiste positie in het elftal.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een technische voetballer met een goed inzicht en een behoorlijke versnelling. Vooral dat laatste zullen mijn teamgenoten van de sv Erasmus veteranen zich moeilijk kunnen voorstellen als ze me nu zien spelen maar dat was toch echt zo.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was het seizoen 91/92 bij LENS. We begonnen dat jaar heel slecht aan de competitie, totdat na een trainerswissel Maarten Rog het roer overnam. We zetten de opmars in en haalden zelfs de nacompetitie voor promotie. In de finale speelden we, op het terrein van Westlandia, de finale tegen Den Hoorn. Het was afgeladen vol, vooraf was er veel vuurwerk met rookbommen en in clubkleuren gespoten kippen liepen op het veld. We kwamen in de reguliere speeltijd twee keer op achterstand maar Richard van der Hoek maakte voor ons twee keer gelijk. Diep in de verlenging kopte Marco Endlich uiteindelijk de winnende 3-2 binnen.

06. Dieptepunt?
Dat LENS ophield met bestaan. Ik vind het heel jammer dat veel van die mooie Haagse clubs er nu niet meer zijn. Wat dat betreft heeft mijn generatie toch wel een hele mooie tijd meegemaakt. Veel derby’s met altijd veel publiek en gezelligheid langs de lijn.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Fred Schuurman, mijn vader, tot aan de dag van vandaag staat hij iedere week weer langs de lijn.

08. Wie was jouw beste trainer?
Van iedere trainer pik je wel wat op dus het is moeilijk om er 1 aan te wijzen maar Maarten Rog, Chris Treling, Hans Lamens en Ron Bentvelzen zijn allemaal trainers die een eigen manier van werken hadden maar wel het beste in een ploeg naar boven wisten te halen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja behoorlijk wat. Ik speel nog altijd met jongens samen waarmee ik vroeger al in de mini-welpen speelde, Ricardo en Romano Tettero, John Mansveld, Brian Linger en broertje Niels uiteraard ook.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Ik heb een keer tegenover Clarence Seedorf gestaan. Dan merk je wel dat de handelingssnelheid altijd hoger kan om het zo maar te zeggen. Een naam uit de amateurwereld weet ik zo even niet te noemen maar ik vond het altijd vervelend om tegen die Berry van Aerle types te spelen. Die je 90 minuten lang in je nek liepen te hijgen en je geen meter ruimte gaven. De beste amateurvoetballers uit mijn tijd vond ik John Blok en Raymond Rijntjes.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het korenblauwe tenue van LENS uiteraard, als je zo lang in die kleuren speelt moet je dat wel noemen. We speelden een seizoen in dezelfde strakke Kappa-shirts waar ook het Italiaanse elftal in speelde. Die zijn we toen (onder aanvoering van Jimmy Spaans) zelf in Italië ook gaan halen omdat ze hier nog niet verkocht werden. We stonden al 1-0 voor als we in dat tenue het veld op kwamen. Als we ze nu aan zouden doen staan we 0-2 achter. Als we ze al aan krijgen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Iedereen zal zijn “eigen” kantine de gezelligste vinden. Bij alle clubs waar ik speelde bleven we bij de tegenstander ook vaak hangen. Alleen bij Maasdijk gingen we vaak gelijk terug maar dan was het daar ook vaak nog heel gezellig tot in de late uurtjes.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik volg het niet meer zo als ik vroeger deed. Toen zat je op maandag het sportgedeelte van de Haagsche Courant door te spitten. Ik volg nu mijn eigen club SV Erasmus uiteraard. Na onze wedstrijd kijken we dan vaak naar het eerste. Verder train ik het elftal waar mijn dochter in speelt bij Concordia. Ik zit ook in de organisatie van de LENS reünie, we proberen ieder jaar de oud LENS-ers bij elkaar te krijgen. Daar hebben we ook een website voor, de geschiedenis van de club is daar ook op terug te vinden. Geïnteresseerden kunnen kijken op www.lensreunie.nl
Klik hier om de LENS reünie website te bezoeken

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper: Dennis van Staalduinen
Achter: John Mansveld, Ricardo Tettero, Brian Linger, Henk Dijkhuizen
Midden: Fred Spa, Niels Schuurman, Frank Roosa
Voor: Ruben Jordan, Raymond van Dullemen, Onno Sterk

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik wil jullie heel veel succes toewensen met Haagse voetbalhistorie museum. Heel leuk dat jullie daar zoveel aandacht en energie in willen steken.

Maurice Schuurman
31-10-2021