01. Naam?
Max Tjaden
Seizoen 1992-1993 VCS – Hsv ADO de openingswedstrijd tussen de twee promovendus in de zondag 1e Klasse B. Max Tjaden kopt hier namens VCS op het doel van Hsv ADO met keeper Dave Kraaijenbrink. Marco van Delden kijkt namens Hsv ADO toe. (Alle foto’s in dit item komen uit de privécollectie van Max).

“De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Op het veld:
GSC (toen was het nog niet met ESDO)
VCS (langste periode)
TONEGIDO (2 seizoenen)
VUC (1 seizoen)

In de zaal:
Indoor Sporting
FV Snoekie
ZVV Hilversum
Het Hoornsche Veerhuys
FC Marlene

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik ben begonnen als linkermiddenvelder maar later ben ik meer centraal (middenveld of achterin) gaan spelen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Klein, vaardig aan de bal, ik moest het vooral van mijn inzicht hebben en mijn coaching.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Op het veld; in seizoen 1991-1992 de promotie van de tweede klasse naar de eerste klasse met VCS (o.l.v. Jan de Jong), met een beslissingswedstrijd tegen ADO (o.l.v. Martin Jol) op het terrein van TONEGIDO. Tot tweemaal toe, omdat er geen beslissing was na de eerste wedstrijd. Maar ook het kampioenschap in de eerste klasse met VCS (o.l.v. Cees Tempelaar) en de promotie naar de Hoofdklasse.

In de zaal, mijn eerste (en gelukkig niet het laatste) kampioenschap van Nederland met het Hoornsche Veerhuys in het ‘hol van de leeuw’, tegen Den Haag Trimeur in sporthal Ockenburgh.

06. Dieptepunt?
Op het veld, de degradatie met VCS uit de Hoofdklasse naar de eerste klasse.

In de zaal, de verloren finale om het kampioenschap van Nederland, wederom in het ‘hol van de leeuw’, waarin ik nota bene de beslissende strafschop miste en Den Haag Trimeur kampioen werd. Ik was toen de “schlemiel” van de avond.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik zou er namen van willen maken. Jan de Jong, hij heeft mij laten debuteren bij VCS. René Havermans, mijn eerste coach in het zaalvoetbal bij Indoor Sporting. Kees Thies, met hem heb ik zowel op het veld (TONEGIDO) en vooral heel veel in de zaal (Hoornsche Veerhuys, FC Marlene en Oranje) samengespeeld. Anand Jagdewsingh, topcoach in het zaalvoetbal, met hem heb ik heel veel successen mogen beleven. Nico Spreij, hij heeft mij laten debuteren in het Nederlands zaalvoetbal team. Mijn broer Harold, we hebben te weinig met elkaar samengespeeld, maar ik heb wel met hem mijn carrière op het veld af kunnen sluiten bij VUC.

08. Wie was jouw beste trainer?
Op het veld Cees Tempelaar en in de zaal Anand Jagdewsingh

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Met Eus Vink, Richard Pijl en Harold (mijn broer) doen we nog steeds heel veel dingen samen. Mario de Boer en René Havermans (mijn coach bij Indoor Sporting) zijn echt vrienden uit mijn (zaal)voetbaltijd. En Kees Thies (hij was ook mijn getuige bij mijn huwelijk) Samen hebben we heel veel “kilometers” afgelegd, met name in het zaalvoetbal. Vooral veel gelachen en vaak prijzen omhoog mogen houden.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
De wedstrijden tegen ADO amateurs waren mooie duels en dan kwam ik op het middenveld vaak spelers tegen als Carlos Roeleveld en Cees le Duc. Maar in de beker voor de HC cup ook tegen Frans Danen of Robin Knoester toentertijd van Scheveningen. Dat waren echte klasbakken.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het kampioensshirt van VCS in de eerste klasse, toen we promoveerde naar de Hoofdklasse. Een shirt van Umbro met als sponsor BH Bor.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik denk dat kantines niet “gezellig” zijn, het zijn de mensen in de kantine die het gezellig maken. Gelukkig liepen er in mijn tijd heel veel gezellige mensen rond in de Haagse voetbal kantines.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Eigenlijk niet zoveel. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet betrokken ben bij een club (veld of zaal) in de Haagse regio. Ik volg het regio voetbal wel en VCS blijft altijd mijn cluppie.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Ik heb het genoegen mogen smaken met heel veel goede voetballers te hebben samengespeeld (VCS, TONEGIDO, VUC)
De meeste tijd in de senioren heb ik bij VCS doorgebracht, dus vandaar ook veel spelers uit die tijd.

Keeper: Edward Annokkee
Achterin (v.l.n.r.) Raymond Flaton, John Kleijn, Eus Vink, Peter Baptiste
Middenveld (v.l.n.r.) Kees Thies, Jan de Jong jr, Harold Tjaden
Voorin (v.l.n.r.) Onno Sterk, Victor Tebbens, Mario de Boer
Helaas kan ik er maar 11 opstellen, want anders had ik per linie ook nog plaats voor Lemmy Stevens, Robin Knoester, Joost Timmer en Harry de Haas

14 B. Misschien ook wel leuk om als “oud” Bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam om jouw beste 10 Haagse zaalvoetballers hier te vermelden?
Op 1 natuurlijk Edwin Grünholz
Kort daar achter Ton Bakhuis en Kees Thies
Daarna
Joop Ludwig
Jimmy Charité
Mark Moen
Maurice Hees
Raymond Flaton
Harry de Haas
Jeffrey Brand

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja, dat ik een geweldige tijd heb gehad in het Haagse amateur voetbal en dat ik veel te danken heb aan die tijd.
Dat ik het geluk heb gehad om te mogen spelen onder hele goede trainer-coaches en dat ik heb mogen (zaal)voetballen met hele goede spelers. Dat heeft me gebracht tot de persoon die ik nu ben.

Max Tjaden
16-10-2022

Namens redactie Haagse Voetbalhistorie:
Max Tjaden was van 2016 tot 2022 bondscoach van het Nederlandse zaalvoetbalteam en is sinds kort bij de KNVB aan de slag gegaan als technisch manager zaalvoetbal. Deze nieuwe voetbaltechnische functie valt onder de directeur topvoetbal en zal zich specifiek richten op de Oranjeteams van het zaalvoetbal.