01. Naam?
Ment de Vreugd
De heerlijke jaren zeventig met mannen met lang haar, bakkebaarden en uiteraard zwarte voetbalschoenen die het liefst iedere dag op het veld stonden om een potje te voetballen. Zo ook Ment de Vreugd hier in actie tijdens Café “Het Snuitje” toernooi in 1975

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
SV´35 (van mijn 14e t/m 25e jaar)
Duindorp SV (van mijn 25e t/m 37 jaar)
Vroeger was het nog zo dat als je ouders gelovig waren, en dat waren toen de meeste nog op Scheveningen, dan mocht je niet op zondag voetballen. Pas toen ik eenmaal getrouwd was maakte ik de overstap van SV’35 naar de zondag van Duindorp SV.
SV’35 2 kampioen in seizoen 1970-1971 met Ment de Vreugd staand 4e van links. Heerlijke foto waarbij de echte SV’35-ers vele bekende op terug zien zoals o.a; Cor de Hart, Arie “Olieboot” Pronk, Leen Westerduin, Arie Ros, Jan Waterreus, Huib Hoogenraad en leider Arend Westerduin.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Liksback

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was nou niet bepaald een technische voetballer, had wel een enorme power / conditie waardoor ik in die tijd al “een moderne” linksback was. Met andere woorden, ik bleef maar van achter naar voren gaan.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat is toch wel dat wij met SV’35 als 4e Klasser door wisten te dringen tot de halve finale van de KNVB-beker. In die tijd werd de KNVB-beker nog landelijk gespeeld, dus een hele prestatie op zich. SV’35 wist door te dringen tot die halve finale door o.a. Nederlands kampioen Noordwijk te verslaan.

Op 17 juni 1972 speelde we deze halve finale op neutraal terrein in Ermelo tegen 1e Klasser ACV uit Assen. In de eerste helft was ACV veel sterker en ging dan ook met een 2-0 voorsprong de rust in. Echter in de tweede helft brak het spektakel los toen Jasper Harteveld namens SV’35 de achterstand verkleinde tot 2-1. Hierdoor werd SV’35 steeds sterker maar helaas werd de gelijkmaker van Jaap Gruppen afgekeurd en stond tot tweemaal toe de paal de gelijkmaker in de weg. Uiteindelijk verloren we toch met 2-1 maar ondanks het verlies was het een glorieuze dag om nooit meer te vergeten.

06. Dieptepunt?
Dat ik bij Duindorp SV met trainer Jaap Advocaat mijn middenvoetsbeentje brak en hierdoor lang moest revalideren.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ger Oosterveen bij Duindorp SV, de beste voetballer waarmee ik ooit mee heb samen gevoetbald. Wat was hij goed zeg.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan ga ik toch voor Jaap Advocaat bij Duindorp SV

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja heel veel eigenlijk, waaronder o.a. Martin van Bemmel, Dick Finkelnberg en Jan Pronk.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat zijn er eigenlijk twee als ik zo goed nadenk.

1. In het Zuiderpark de beslissingswedstrijd tussen De Ooievaars en Duindorp SV. Die verloren wij met Duindorp en daardoor degradeerde wij.

2. In het seizoen 1976-1977 zouden wij met Duindorp SV wel even kampioen worden. Vanaf het begin van de competitie stonden wij steevast op de bovenste plaats in de zondag 1e Klasse HVB. Na de winterstop had Duindorp SV maar liefst 8 punten voorsprong op de nummer twee GONA en leek het kampioenschap binnen handbereik, maar vanaf dat moment ging het helemaal fout met de selectiespelers. De concentratie ontbrak ineens en met de karakterloze instelling van de 1e elftalspelers werd het zeker lijkende kampioenschap alsnog uit handen gegeven.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Nog weinig genoemd in dit item maar voor mij was / is dit het groen-geel gestreepte shirt van Graaf Willem II VAC. Ik heb daar wel iets mee eigenlijk.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De Duindorp SV kantine. Trainer Jaap Advocaat bracht er bij Duindorp SV sfeer in. Hij is volgens mij ook de eerste trainer in de Haagse voetbalhistorie die regelde dat er iedere donderdag na de training eten voor de selectiespelers was.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik heb twee kleinkinderen die bij Die Haghe voetballen, een kleinzoon speelt bij Scheveningen en m’n kleindochter korfbalt bij KVS dus opa probeert iedere zaterdag al mijn kleinkinderen aan te moedigen.
Als ik dan toevallig op zaterdag nog tijd over hebt ga ik wel eens kijken bij Duindorp SV 1.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Dat is een moeilijke vraag want heb met zoveel goede voetballers gespeeld maar vooruit!

Beste keeper:
Arie Taal bij Duindorp SV (kwam van DUNO vandaan)

Beste spelers:
Ger Oosterveen (Duindorp SV)
Martin van Bemmel (Duindorp SV)
Ton de Rijk sr. (SV’35)
Wim Dijkhuizen (SV’35)
Hans Hageman (Duindorp SV)
Arie Kuiper (Duindorp SV)
Cor de Hart (SV’35)
Arie Ros (SV’35)
Michel de Graaf (Duindorp SV)
Jaap Gruppe (SV’35)
Jerry de Rijk sr. (SV’35)
Jan Spaans (Duindorp SV)
Jasper Harteveld (SV’35)
Ik zal er ongetwijfeld wel een aantal goede voetballers vergeten zijn.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb zowel bij SV’35 als bij Duindorp SV hele mooie en gezellige tijden meegemaakt. Als ik zo terug denk, wat was geluk toen nog heel gewoon. Je kan het nu gewoon niet meer voorstellen maar toen ik bij SV’35 speelde stond er in het midden van de oude houten kantine één potkachel, waren de ramen altijd beslagen en groeide de paddenstoelen aan het plafond van de kleedkamers. Wat een luxe heeft men dan nu tegenwoordig!

Ment de Vreugd
03 september 2023