01. Naam?
Nico van der Mark (72 jaar)
Seizoen 1976-1977 tijdens de bekerwedstrijd FC Den Haag – Hsv VUC zien we een knappe redding van keeper Nico van der Mark (foto uit privécollectie van Nico).

02. Van welke club(s) lid geweest?
VUC
Oranje Blauw
Verburch (Poeldijk) jeugdtrainer
BMT hoofdtrainer

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Keeper (doelman), maar ik kon ook lekker voetballen als rechterspits!

04. Wat was je voor een keeper?
Een keeper met snelle reacties en wanneer een speler alleen op mij af kwam was ik (meestal) eerder….

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
M’n gehele periode dat ik het doel mocht verdedigen van Hsv VUC 1. Ben met VUC dan ook twee keer kampioen geworden en we promoveerde hiermee van 2e Klasse KNVB naar de Hoofdklasse KNVB, dat toen nog het allerhoogste amateurniveau was.

06. Dieptepunt?
De ernstige knieblessure (kniebanden gescheurd) die ik opliep tijdens het Twentse Ros Toernooi in 1976. Tegelijkertijd werd mijn vader ernstig ziek en kwam te overlijden.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Tom de Graef (aanvoerder VUC 1). Tom was een aanvoerder die samen met Frank Bok een goed koppel vormde op het middenveld van het legendarische VUC-elftal. Trainer John van der Lubbe, leider Wim Schijf en de spelersgroep met Tom de Graef als aanvoerder vormden de basis van het succes van VUC 1. Het was ook de periode dat we vaak 4x per week trainden. Op dinsdag-, donderdag-, vrijdagavond en ik extra (keeperstraining) op zaterdagmorgen van 11.00 – 12.00 uur. Zondag was dan de wedstrijd.

08. Wie was jouw beste trainer?
Toen ik in de jeugd van VUC speelde kreeg ik apart keeperstraining van de geweldige Piet Clemenkowff. Piet pakte regelmatig twee ballennetjes, deed er een bal in en hing een ballennetje in de linker en rechter kruising van het doel. Vanuit het midden van het doel moest ik proberen de ballen uit het doel te slaan. Met andere woorden je moest leren afzetkracht te krijgen door zwevend naar een hoek te duiken.
Bij de senioren was keeperstrainer Paul van Os (VUC) een geweldige trainer. Paul van Os was een trainer die precies wist waar hij de bal moest plaatsen om een keeper in actie te laten komen. Zijn truckje was dat ik met mijn rug naar hem toe in het doel moest staan en na een fluitje gooide Paul de bal links of rechts in het doel en ik moest met een draai links of rechts zwevend de bal uit het doel pakken.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker, te veel om op te noemen eigenlijk. En ook op Facebook kom ik weer veel vrienden uit mijn voetbalperiode tegen. Helaas had ik ook veel voetbalvrienden die er nu helaas niet meer zijn.

10. Wie vond je de beste spits (van welke club) die tegen jou scoorde?
Er waren in die periode best veel goede spitsen, maar wie mij erg is bijgebleven is Siem Bolleboom in de wedstrijd tegen RKAVV (21 januari 1973) uitslag 1 – 1. In het seizoen 1972-1973, waarin we met VUC kampioen werden van 2e Klasse KNVB, waren RKAVV en Wilhelmus onze grote concurrenten.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Er zijn best veel mooie voetbalshirts in de Haagse Voetbalhistorie, maar Oranje Blauw had een zeer indrukwekkend diep oranje shirt!

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik ken best veel gezellige kantines in de regio Den Haag en elke kantine was weer anders. De kantine bij Oranje Blauw stak er dan toch wel boven uit omdat het een hele gezellige indeling had en niet al te groot was.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
In 1990 ben ik bij Verburch op zondag in een elftal gaan spelen met oud eerste elftalspelers. In de Haagse regio hebben we met Verburch 4 tegen dezelfde soort elftallen gespeeld. Dat waren altijd leuke en gezellige competitiewedstrijden. Vanaf 2004 ben ik op zondagmorgen in de zaal gaan voetballen bij Verburch. Dit was een team met jonge en oude spelers door elkaar. In 2014 ben ik gestopt met voetballen op advies van de arts. Slijtage in de knieën was de oorzaak. Een enkele keer spreken we nog wel eens af met vrienden of familie om een wedstrijd te bezoeken. Er moet dan wel een herinnering aan gekoppeld zijn waar oude verhalen weer naar boven komen.

14 A. Wie waren volgens jou de drie beste amateurkeepers in de historie van ons Haagse amateurvoetbal?
Hans Galjé (DHL)
Ton Beije (VIOS)
Ton Bakhuis (RVC)

14 B. De tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
In de regionale jeugdcompetitie 1966-1967 speelde ik zondagmorgen op het oude VUC complex aan de Schenkkade met Bobby Vosmaer en Frank Bok. De historische tribune van VUC is meeverhuisd van de Schenkkade naar Het Kleine Loo. Het was ook de tijd dat als het regende je eerst op een bord moest kijken bij de sigarenboer in de buurt of de wedstrijden wel doorgingen. Bobby Vosmaer en Frank Bok waren toen al toonaangevende spelers met bijzonder kwaliteiten. Bobby Vosmaer is in ca 1971 naar het betaalde voetbal gegaan. Frank Bok en ik speelde na 1971 later samen in het 1e van VUC.

Beste overige VUC-spelers waar ik ooit mee samen hebt gespeeld zijn o.a:
Tom de Graef
Dick van der Zwan
Wim van Alkemade
Floortje Klein
Hans van Hoek
Kees Mol
Jan van der Berg (Oranje Blauw)
Aad Mansveld (The Sands toernooi)

Ik zal best een paar goede voetballers vergeten zijn waarmee ik heb gespeeld, sorry hiervoor!

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Toen ik met voetbal begon was ik 14 jaar. Eigenlijk best laat maar daarvoor deed ik aan atletiek op het sportcomplex aan de Laan van Poot in Den Haag. Bij VUC heb ik een leerzame periode meegemaakt met sportieve successen. Ik ben een persoon die ook wel steeds verandering zoekt in mijn leven en heb gemerkt dat mijn vertrek bij VUC in 1977 een hoop teweeg heeft gebracht. De afwisseling door bij diverse voetbalclubs te hebben gespeeld en werkzaam ben geweest als trainer is een mooie ervaring waar ik een goed gevoel aan heb overgehouden. Hopelijk kunnen de spelers en clubmensen van Haagse voetbalclubs die nog bestaan in de toekomst ook terugkijken op mooie herinneringen.

Bent u nieuwsgierig naar nog veel meer foto’s van Nico van der Mark? Klik dan hier om naar het door Nico samengestelde Albelli fotoboek te gaan.

Nico van der Mark
30-01-2022