01. Naam?
Arnold (roepnaam Nol) Thomassen
Oude tijden toen zowel HMSH als VUC nog op hoog niveau speelde en aardig wat publiek langs de kant stond en Nol Thomassen bij HMSH “het slot op de deur was”.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
HMSH

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Laatste man

04. Wat was je voor een voetballer?
Een voetballer die het vooral van zijn techniek en tactisch inzicht moest hebben. Ik was een pure liefhebber, die het voetbal vooral als een spelletje zag en niet de echte winnaarsmentaliteit had om hogerop te komen. Ik speelde graag voor mijn verdediging en scoorde als verdediger ook regelmatig. Ook vond ik het heerlijk om tegenstanders door de benen te spelen, vooral in mijn eigen strafschopgebied als aanvallers weer heel wild inkwamen, af en toe tot frustratie van trainer en sommige medespelers.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik heb als voetballer de eer gehad om twee keer de dubbel (kampioenschap en HC CUP) te mogen winnen (1984 en 1994). Daarbij was het absolute hoogtepunt de finale van de HC CUP in 1994 op Houtrust voor 5.000 toeschouwers. Daarbij versloegen we DEVIO met 3-1 en scoorden zowel mijn broer Herman (de 2-1) en ik (3-1).

06. Dieptepunt?
Het instorten van de dug-out tijdens de oefenwedstrijd HMSH-Ajax in 1984. Hierdoor raakten bestuurslid Bartels en hulptrainer Hassie van Wijk gewond. Gelukkig waren de net gewisselde Marco van Basten en Frank Rijkaard – die ik nog door zijn benen speelde – gelijk naar binnen gegaan.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan denk ik meteen aan Martin en Leen van der Knoop. Zij zijn beiden mijn jeugdleider geweest en heel belangrijk bij mijn overstap als 16-jarige naar het eerste geweest. Als jong pikkie hebben zij mij bij de arm genomen. Het zijn beiden nog steeds goede vrienden van me.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan moet ik twee namen noemen: Simon van Vliet en Leen de Graaf. Simon zijn veldtrainingen waren heerlijk, je ging nooit met tegenzin naar de training. Bij Leen lag de nadruk vooral op technisch en aanvallend voetbal, wat voor mij als inschuivende laatste man ideaal was. Daarnaast was Leen buiten het veld een wereldman en een van de jongens.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Mijn beste vrienden zijn nog steeds mijn broer Herman en Ben Stijnman. Daarnaast hebben we bij HMSH altijd met een vaste kern gespeeld waar ik nog altijd bevriend mee ben. We komen elkaar altijd een paar keer per jaar tegen en dan is het altijd gelijk als vanouds. Na het selectievoetbal ben ik eigenlijk altijd in vriendenteams door blijven voetballen. Dat doe ik nu nog steeds bij de veteranen van HMSH.

10. Wie was jouw beste tegenspeler?
Zoals veel voetballers van mijn generatie moet dat Edwin Grünholz zijn, een geweldenaar, zowel om tegen te spelen als naar te kijken. Echter de moeilijkste tegenstander is Eef van Splunder, de veel scorende spits van Nieuwenhoorn. Eef was een uniek persoon, waar ik voor de wedstrijd altijd een zwaar shaggie mee rookte. In het veld had je 88 minuten geen last van hem, maar hij scoorde vrijwel altijd. Hij heeft niet voor niets op alle niveaus, tot en met de Hoofdklasse, elk jaar rond de dertig doelpunten gemaakt.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het mooie, traditionele shirt van Quick.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dan moet ik natuurlijk beginnen met de kantine van mijn eigen cluppie HMSH. Daarnaast was het ook altijd super gezellig in de kelder van de oude kantine van Quick. Ook was het altijd heerlijk om bij echte Haagse clubs als ODB en Laakkwartier te voetballen en een drankje te doen na de wedstrijd.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik voetbal zelf nog bij de veteranen van HMSH, maar verder is het niet meer zoals het vroeger was. De heerlijke derby’s die we jarenlang gespeeld hebben, waarbij het in het veld oorlog was en na afloop lekker met zijn allen een bakkie drinken, zie je in de tegenwoordige tijd niet meer terug.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?

Beste keeper: Johan Keus

Beste spelers:
Ron van Aalst
Peter van Oostrom
Leen van der Knoop
Ronald Hoogenraad
Ben Stijnman
Martin van der Knoop
Bram Rog
George Schouten
Herman Thomassen
Dennis Schoevers

Wissels:
Patrick Puister
Peter Landers
Marcel van Galen
Wieteke Gunter Mohr
Ton Emmerik
Marco Lange
Ferry Janse (Haagse Eef)

Grensrechter:
Mijn vader Louis Thomassen

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb altijd, vanaf mijn jeugd, met heel veel plezier gevoetbald. De gein en de vriendschappen stonden en staan eigenlijk nog steeds voorop en gaan boven het resultaat. Ik zag en zie het vooral als een spelletje, een heel leuk spelletje.

Nol Thomassen
16-07-2023