01. Naam?

Patrick Ariës

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Postalia, SVPTT (later) PEC DEN HAAG en nu bij VUC
Postalia zondag 1 in seizoen 1984-1985 met dus zittend helemaal rechts Patrick Ariës. Leuk om te weten…..Trainer Jan Baak (staand geheel links) had deze trainingspakken geregeld bij Elger Sport in Leidschendam. 

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Rechtsbuiten

04. Wat was je voor een voetballer?

Grillig, moest het hebben van momenten. En die kwamen als de aanvoer goed was. Dat liet wel eens te wensen over.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Scoren in kampioenswedstrijd tegen Scheveningen en kampioen worden.

06. Dieptepunt?

Degradatie met PEC DEN HAAG

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

Dennis Olman, de beste spits waar ik wel eens mee mocht voetballen.

08. Wie was jouw beste trainer?

Ruud Wams. Hij kon zelf geen bal raken, hij had ook geen voetbalschoenen, maar gaf training op tennisgympen, Adidas Stan Smith. Hij had een geweldig inzicht. Tactisch was hij een grootmeester. Van hem alles geleerd over bewegen zonder bal, achterom starten, wisselpass, en ga zo maar door! Hij heeft zelfs 2 voetbalboeken geschreven. Saillant detail: Ruud Wams had een platenmaatschappij, maar had nooit artiesten die hoog in de top 40 stonden. De tipparade halen was al een prestatie. Hij reed in een VW Kever van fl. 400,-. Totdat hij The Shorts onder zijn hoede kreeg. Comment ca va werd wereldwijd in verschillende talen een hit. En Ruud reed vanaf dat moment een BMW 6 serie.

Maar de trainer die het beste kon voetballen was Sjaak de Bruin. Hij was een geweldenaar. In zijn eerste jaar als trainer bij Postalia trok hij zelf de kicksen weer aan en heb ik met hem gevoetbald. Hij droeg scheendekkers voor en achter, want door zijn fantastische spel was hij vaak een prooi voor gestoorde tegenstanders die serieuze aanslagen op zijn benen pleegden.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Genoeg! We spreken nooit iets af, maar door Facebook weet je hoe het met elkaar gaat. En je komt elkaar langs de lijn tegen, en natuurlijk 15 juni op het laatste Voetbalhistorie Toernooi.

10. Was vroeger echt alles beter?

Nee, het was anders. Ik wil niet meer naar de sigarenboer lopen om op de afkeuringslijst te kijken. Leve het internet. En het voetbal…. tja, je raakt er niet over uitgepraat. Denk wel dat er vroeger meer spelers met gogme waren.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Ik vond de Admiraal shirts van HMSH altijd ontzettend mooi.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

SVPTT! Superfeesten gehad in die kantine op Filmstad. Met de kleine bar achterin. Die bar is helaas gesloopt ten faveure van de jeugd. Bij mijn huidige club VUC is de kleine bar ook gesloopt……maar er is wel iets moois voor terug gekomen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Ja, ik ben zoals gezegd lid van VUC, niet spelend, trainend lid. Elke donderdag trainen met jongens als Bas Venneman( het orakel) en zelfs voorzitter Maarten van Heck probeert ons hoge tempo bij te houden.
Ik ga vaak naar wedstrijden kijken, de ene week bij VUC, de andere bij Quick. En af en toe bij Scheveningen. Maar nu Dominique op zaterdag bij Nootdorp speelt ben ik natuurlijk daar.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

Absoluut. Het begrip “clubavond” heeft een andere betekenis gekregen. Vroeger bleef je na de training in de kantine kaarten, darten, en natuurlijk een drankje doen. En ging je diep in de nacht naar huis. Of je nou de volgende morgen om 05.00 uur je bed uit moest of niet. Tegenwoordig is de clubavond iets voor die paar “oudere jongeren” die nog vast houden aan oude tradities. Bij de meeste clubs zie je dat op donderdag na de training een maaltijd wordt geserveerd. Er zijn veel clubs die hiervoor een soort avondklok hebben ingesteld, dus de spelers mogen voor 22.30 uur niet de kantine verlaten. Na 22.30 uur weten ze vaak niet hoe snel ze moeten wegkomen. De arbeid-rustverhouding wordt doordeweeks blijkbaar zeer serieus genomen. In het weekend als er gevoetbald moet worden gelden andere regels. Dit geldt niet voor alle spelers, uitzonderingen bevestigen de regel.
Je club was ook je buurthuis. Maar nu is je club de plek waar je je sport beoefent, en je na de training en de in het weekend gewonnen of verloren wedstrijd zo snel mogelijk huiswaarts keert. Het is jammer, maar het is niet anders. En je hoeft ook niet te denken dat de selectie in de zomerstop collectief lichtmasten gaat schuren en verven, of andere klusjes. Dat is helemaal uit den boze.

15. Heb je nog ideeën / suggesties voor onze website?
Ga zo door!

Patrick Ariës
21 april 2019