01. Naam?
Patrick Fieret
(foto uit privécollectie van Patrick Fieret)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Scheveningen
SVPTT
Scheveningen (zondag en zaterdag)
Hsv ADO
HMSH
’s Gravenzande VV
’s Gravenzande SV
Maasdijk

Trainer geweest bij:
DSO
Hoekse Boys
GDA (zat)
Westlandia (zat)
Maasdijk
Naaldwijk

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
De nummer 10 positie

04. Wat was je voor een voetballer?
Een harde werker hahaha. Nee hoor ik was een aanvallende, creatieve speler met scorend vermogen. Ze vonden mij altijd wel een luie speler, maar daar was ik het nooit mee eens. Hoe kan ik nou lui zijn als ik vrijwel altijd aanspeelbaar ben, vroeg ik dan. Dan zag je ze gaan denken.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dan kies ik toch de beslissingswedstrijden om het kampioenschap tussen Scheveningen en SV ’35 van 1987 in Naaldwijk (sorry Rob). Op zaterdag werd het 0-0 na verlenging en toen moesten we op donderdag een replay spelen en wonnen wij met 3-2. Het feit dat twee Scheveningse clubs uitweken naar Naaldwijk voor deze wedstrijden was op zich al bijzonder, maar dat was puur om het biljartlaken wat daar toen lag. Het was niet alleen mooi en spannend om deze wedstrijden te mogen en kunnen spelen, maar alle media aandacht in die weken vooraf en tussen de wedstrijden door maakte ook veel indruk op ons. Wij waren eigenlijk nog broekies toen bij Scheveningen.

06. Dieptepunt?
Degraderen met ’s Gravenzande SV. Dat kwam niet alleen door de degradatie zelf, maar voornamelijk door de disbalans die toen in de selectie zat. Er waren dat jaar veel spelers gehaald, maar “men” had niet gekeken naar posities waardoor er veel spelers voor dezelfde posities waren gekomen en andere posities slecht waren ingevuld. Echt een rampjaar.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Heb je even? Als ik er dan toch één moet noemen is dat Fred van Dokkum. Zowel op het veld als in de zaal mijn voetbalmaatje. Konden elkaar blindelings vinden. Ook privé hadden we, en hebben we, veel contact en dan lullen we nog net zo stom als toen we 20 waren, haha.

08. Wie was jouw beste trainer?
Om er één te noemen vind ik moeilijk. Peter van Velzen bij Maasdijk was top, Simon van Vliet bij ’s Gravenzande VV was top, Theo Godschalk bij HMSH was top. Maar aan Jan van Leeuwen bij Scheveningen bewaar ik nog steeds de mooiste herinneringen. Zal ook met de tijd te maken hebben, wij begonnen met de zaterdagafdeling van Scheveningen toen net aan de opmars en Jan was voor ons, jonge onervaren spelers, de juiste man op de juiste plaats.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Sowieso Fred van Dokkum dus. Verder is vrienden een groot woord, maar je komt overal wel bekenden tegen van vroeger en dan is het meteen weer ouwe jongens krentenbrood.

10. Was vroeger echt alles beter?
Iedere tijd heeft zijn eigen charmes, maar ik ben wel blij te hebben mogen spelen in “mijn” tijd.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude Svv Scheveningen shirt uit de 60 en 70er jaren. Wit met daar schuin overheen de groen zwarte vaan. Dat shirt zouden ze weer in ere moeten herstellen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Vroeger had je zoveel gezellige kantines. Ik vond de kantine van SVPTT op Filmstad altijd geweldig. Ook de oude kantine van Scheveningen op Houtrust vond ik, ondanks de grootte, heel gezellig. Ik heb ook nog goede herinneringen aan de kantines van ODB, HVV, Paraat, Kranenburg.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Het begint minder en minder te worden. Vroeger toen wij speelden gingen altijd ergens een wedstrijdje kijken, Speelde je op zaterdag dan deed je dat op zondag, en andersom. Iedereen kwam elkaar in het weekend wel ergens tegen. Volgens mij is dat allemaal niet meer. Daarom is het voor ons, ouwe Scheveningse en Haagse lullen, zo belangrijk dat deze site bestaat. En dat jij en Chris Willemsen boekjes schrijven over hoe het was.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Ik heb me maar even beperkt tot mijn Schevenings/Haagse periode.
We spelen in Antonio Conte ‘s 1-5-3-2 :
Keeper : Johan Keus

Verdediging : links Joop Roeleveld, rechts Cees vd Berg, centrale verdedigers: Nol Thomassen, Sjaak de Bruin en Ron Cramer.

Middenveld : op 6 en 8 John Blok en Raymond Reijntjes, op 10 Fred van Dokkum

Spitsen : Ron de Jager en Karel Oosterbaan

Wissels : Chris Hoogewey, Cor Schaap, Ben de Roode, Marco Lange, Bas vd Graaf en Bram Rog.

Trainer : Jan van Leeuwen
Leiders : Wim Roos/Jur Hildebrand
Verzorger : Cock Clavan
Grensrechter : Henk Bakx
Materiaaldrager : Herman Thomassen hahaha

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Zoals hierboven al gememoreerd : ik ben blij dat ik mijn voetbaltijd heb mogen meemaken. Zowel als jeugdspelers en selectiespeler. Vanaf het moment dat ik als 16-jarig ventje in 1978 van trainer Jacob Brik mocht debuteren in SVPTT 1 (uit bij DSO) tot mijn laatste seizoen als speler in 2000 onder Chris Treling bij ’s Gravenzande VV is het eigenlijk een aaneenschakeling van mooie momenten geweest. Ook de periode in de zaal was fantastisch. Eerst met Phoenix, later met Alter Boys en Snoekie en niet te vergeten spelen met de Haagse zaalselectie. En buiten het voetballen zelf, de kameraadschap en de gezonde rivaliteit bleef één ding altijd recht overeind staan: de humor!

Om af te sluiten een mooi voorbeeldje van die humor : iedere zes weken organiseert Karel Oosterbaan met kornuiten een klaverjasavond in het Spuigat aan de haven. Daar komen heel veel coryfeeën van vroeger altijd kaarten en is het ons kent ons en heel veel bier. Ook de alombekende Rene Pas wilde graag meedoen en vroeg aan Karel of hij de eerstvolgende keer op de deelnemerslijst gezet kon worden waarna Karel hem met droge ogen vertelde dat hij niet mee kon doen omdat het verplicht gaan is. En dat dit dan uitmond in een hele discussie. Is dat mooi of niet ?

Patrick Fieret
31-05-2020