01. Naam?

Peter Oliehoek

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Jeugd ADO, Zwart Blauw en lager bij VIOS.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Spitspositie.

04. Wat was je voor een voetballer?

Veel goals gemaakt, maar ik werd dan ook goed gevoed door o.a. Gerard Daamen. Veel kopdoelpunten uit corners. Later ben ik als voorstopper gaan spelen. Ik wist vaak genoeg wat een spits ging doen. Ruim 500 wedstrijden in Zwart Blauw 1, maar na de fusie met Wit blauw ben ik lager gaan spelen bij VIOS, omdat mijn kinderen daar speelden.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Dat waren de twee beslissingwedstrijden tegen Te Werve (3-2 winst) en een aantal jaren later tegen TEDO (4-3 winst). Beide keren werden we hiermee kampioen van de zondag 1e Klasse HVB.

06. Dieptepunt?

Het dieptepunt was de onverwachte dood van onze voorzitter en vriend Wim Janse. We gingen als een speer in de competitie, maar daarna vielen we terug. Wij wonnen niet veel meer. Zoveel deed dat met ons, dit verlies.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

Ik heb met Zwart Blauw tegen hem gespeeld in de beslissingswedstrijd en later bij VIOS met hem mogen voetballen. Een aardige jongen en goede speler. Ik heb het over Karel Waanders. Ook hij is te jong overleden.

08. Wie was jouw beste trainer?

Een goede trainer kom je niet echt tegen bij de amateurs. Geen van allen hebben mij iets geleerd. Ik wist wel wat ik moest doen, toch? Maar een uitzondering was Dirk Hoogendorp, hij was er gewoon als één van de jongens. Maar het begint op een vloek te lijken, want ook Dirk is niet meer onder ons. 

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Ja genoeg. Dat blijkt wel, omdat wij al meer dan 15 jaar met een groep van 17 jongens ,2 maal per jaar uit eten gaan. Elke keer de zelfde verhalen, maar ik zou het niet willen missen. Voorheen belde ik altijd en toen werkten de meesten nog, dus duurde het even voor ik iedereen te pakken kreeg. Nu met een groeps-app heb ik binnen een paar minuten de bevestiging. 

10. Was vroeger echt alles beter?

Ik kan daar niet over oordelen want ik ga zelden nog naar een voetbalveld. Na een training en een wedstrijd zal de sfeer wel hetzelfde zijn als voorheen, alleen keken wij niet op een telefoon, maar keken we naar elkaar. Ook ben ik blij, dat ik niet op die k…t kunstgrasvelden heb moeten spelen. Dat is iets wat dus vroeger beter was. 

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Ik heb het shirt van Celeritas altijd prachtig gevonden. Er gaat een verhaal dat KV Mechelen, die de zelfde motieven droeg, shirts bij Celeritas heeft geleend. Maar ik weet niet of dat een fabel is. Volgens mij was Aad de Mos toen trainer daar. 

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

Natuurlijk de kantine van Zwart Blauw, ik heb daar hele leuke feestjes meegemaakt. Ook in de kantine van VIOS heb ik leuke dingen meegemaakt. Alleen het terras er voor was al uniek te noemen. Je kon daar naar alle drie de velden kijken. 

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Soms ga ik op een zaterdag ochtend, als het lekker weer is, bij Oliveo kijken omdat ik dat beloofd heb aan iemand die daar in de jeugd speelt. Of af en toe bij DSVP. Ik woon namelijk in Pijnacker, vandaar. 

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

Ook daar heb ik geen inzicht meer op. Toen ik nog voetbalde waren er iedere week dezelfde mensen hard aan het werk achter de bar of in de keuken. Die ook voor het materiaal zorgden en in commissies zaten. Allemaal vrijwillig. Fantastisch, maar de clubs nu zullen dat ook nog wel hebben. 

15. Wil je nog ergens op terug komen?

Minstens één keer in de week kijk ik even op de site, dus ik hoop dat na het laatste toernooi op 15 juni, www.dehaagsevoetbalhistorie.nl wel zal blijven bestaan. 

Peter Oliehoek
19 mei 2019