01. Naam?
Philip Tienhoven
Philip Tienhoven (rechts) in actie namens ADO 3 tijdens het kampioenschap van Nederland. Links op de foto Wim van Laar (foto uit privécollectie van Philip).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben begonnen bij Gona en daar gescout door Hsv ADO. Rob Baan, die daar op dat moment jeugdtrainer was drie keer naar me komen kijken.
Bij ADO kwam ik in de B1 en daarna gespeeld in de Regionale jeugd en de A1 om vervolgens in het hoogste amateurelftal van ADO (ADO 3) uit te komen. Af en toe stond ik ook wissel bij ADO 2 maar helaas hoger kwam ik niet.
Na mijn Hsv ADO-tijd gespeeld bij:
VIOS
Rijswijk
ADS
SMS’46
Westerkwartier (zaterdag)
Oranje Blauw
en geëindigd bij een vrienden elftal bij VCS.

Ik heb ook nog gespeeld in het Haagse jeugd elftal waarmee ik ook aan het ADO jeugd toernooi heb mee gedaan.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik ben begonnen als linksbuiten en later, na mijn enkelbreuk, werd ik middenvelder. Dat was toch wel mijn favoriete positie.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een type Johan Neeskens en Dick Advocaat. Van Rob Baan moest ik mij vooral op hun richten, om later eventueel Advocaat op te volgen. Helaas is dat laatste mij niet gelukt, vooral door mijn eigen schuld.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
In de jeugd en bij de amateurs van ADO werden we bijna ieder jaar wel kampioen, met als hoogtepunt het Kampioenschap van Nederland met ADO 3 in 1974. Met 5 gespeeld 9 punten en een doelsaldo van 8 voor en 0 tegen (o.a. tegen FC Den Bosch en NEC werden we dus kampioen van Nederland.

06. Dieptepunt?
Dat kan ik alleen mij zelf aanrekenen. Ik had veel meer uit mijn voetbalcarrière kunnen en moeten halen, maar kon de verleidingen en de geneugte van het leven niet aan. Ik was ook zo stom om boven de discotheek The Sands te gaan wonen (hahahaha)

Wil het niet zien als dieptepunt, maar het had anders kunnen gaan met mij als ik van ADO toestemming had gekregen om samen met Boudewijn de Geer naar de voetbalschool van Go Ahead te gaan. Daar zij ook een betaalde voetbalclub waren ging dat niet door. Voor mij zou dat goed geweest zijn aangezien ik daar goed in de gaten werd gehouden en ging gekke dingen had kunnen uithalen!

En verder vind ik het erg triest dat, ondanks ik vele vrienden heb over gehouden uit mijn voetbaltijd, er enkele mij al ontvallen zijn. Dit zijn o.a. Jan Wiemans, die op een onnatuurlijke wijzen uit het leven is gestapt. Ton Lensink die na een kansloze strijd van 14 jaar aan de vreselijke ziekte van kanker is overleden. En mijn oude vriend en ploeggenoot bij het Haagse jeugdelftal, VIOS en Rijswijk, Ron te Slaa, die op jonge leeftijd is overleden. Ron was een bekende chirurg voor menig voetballer een bekendheid, en arts van FC Den Haag, maar bovenal een vriendelijk en geweldig mens. Denk nog vaak aan hen!

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik moet dan niet aan een persoon denken maar meteen aan Hsv ADO 3. Wat hadden wij een geweldig elftal met o.a Wim van Laar, Ton Lensink en Piet Gelauf. Voor de mensen die het niet meer weten, ADO 3 was in die tijd het hoogste amateurelftal van Hsv ADO. Dit elftal was denk ik wel één van de beste elftallen van Den Haag.

08. Wie was jouw beste trainer?
Op 1 staat bij mij Rob Baan. Hij was zijn tijd ver vooruit in die tijd en had een geweldige oefenstof.

Op 2 Trainer Huub Scherpenisse van ADO 3. Eén van de fijnste trainers die ik heb meegemaakt en bovendien een geweldig mens. Huub creëerde, samen met verzorger Frans Evers, een geweldige sfeer. Als team gingen wij daardoor voor elkaar door het vuur.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Teveel eigenlijk om op te noemen. Met sommige ben ik zelfs al meer dan 40 jaar bevriend zoals met Mario van der Ende, Jan Linkerhof en Hans Verhagen. Heb buiten de reeds genoemde jongens, waar ik mee gevoetbald heb, ook pas weer nog een hele dierbare vriend en ook voetbalvriend verloren, namelijk Koos Roos. Binnen drie maanden was Koos overleden aan een agressieve hersentumor. Koos is mijn collega op school geweest en heb een blauwe maandag met hem mogen samen spelen bij ADS onder trainer Jaap Advocaat en o.a. met Ronald Telle. Ik mis Koos nog iedere dag.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Dat zou ik echt niet meer weten.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Uiteraard het rood-groene Hsv ADO shirt

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Café de Troubadour en The Sands (hahaha)

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet veel meer, hoop verenigingen zijn opgeheven, zoals VIOS. Dit was ooit een geweldige club. En verder houd ik alleen nog op afstand Laakkwartier van vriend Jan Linkerhof in de gaten.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper vond ik bij ADO in de jeugd Wybe Akse en bij ADO 3 Arie Bakker en Hans Suiker

Beste spelers:
Tscheula Ling (dus geen la Ling wat je overal ziet)
Boudewijn de Geer
Leen Swanenburg
Jan Wiemans
Mick Kok
Kees Storm
Wim van Laar
Ton Lensink
Piet Gelauf
Koos Roos.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb een geweldige tijd gehad in de voetballerij en veel vrienden er aan over gehouden. Zoals ik zojuist al zei, ik kan het alleen mij zelf kwalijk nemen dat ik er niet alles hebt uitgehaald.

Philip Tienhoven
20-02-2022