01. Naam?
Pieter Donath (1949)
De huisfotograaf van Blauw-Zwart maakte al in de jaren zeventig prachtige voetbalfoto’s waaronder deze van Pieter Donath die verwoestend uithaalt in de wedstrijd Naaldwijk-Blauw Zwart (2-2) in seizoen 1971-1972

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Blauw-Zwart was mijn enige club tussen 1959 en 1981.
Pieter Donath staand links boven de vlag met bril in de jeugd van Blauw-Zwart na het winnen van een groot internationaal toernooi in Den Helder. Pieter staat op deze foto naast keeper Peter Pieterse en ex ADO speler Siem van der Ham. Tussen Pieter en Siem in met zijn hoofd de vorige week overleden Ton van der Drift.

Na het stoppen met selectievoetbal werd ik de eerste jeugdtrainer bij Blauw-Zwart die selectie D-jeugd (10-jarigen) trainde. In de seizoenen 1983-85 trainde ik de A- jeugd met spelers die doorstroomden naar het Betaalde Voetbal. Keeper Carlo l’Ami (o.a Feyenoord, Sparta, Heerenveen en PSV), Wijnand Bakker (Excelsior Rotterdam) en Ruud Luyken (ADO Den Haag). In de periode 1985-1987 was ik assistent-trainer bij VUC waar Jan Hoos hoofdtrainer was. Daarna twee seizoenen trainer bij SV Voorschoten (3e klas zaterdag). Bij SEV trainde ik de jeugdteams van mijn zoon Kamiel en was ik vele jaren lid van de Technische Commissie. Ook was ik trainer van 3e klasser Blauw-Zwart zaterdag (1998-2000) en TC van de zondag selectie met trainers Rob Beunder en Herman Kooyenga (2000-2002).

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centrum- en rechterspits
Pieter maakte in de jaren zeventig de gouden tijden mee van het Wassenaarse en Haagse voetbal. Hier bijvoorbeeld zien we een foto van hem tijdens de wedstrijd HVV – Blauw-Zwart op zondag 23 september 1979 spelend voor volle tribunes. Prachtig ook om die oude “Engelse” tribune van HVV ier weer te zien!

04. Wat was je voor een voetballer?
Helaas wat te klein voor centrumspits maar wel snel en wendbaar. Doelgericht en attent bij foutjes van verdedigers en keeper. Enkele van mijn trainers waren Wim Andriessen, Roel Timmer, Zoltan Szalay, Theo Cremers, Dick Tempelaar en Jacques van Barlingen waarmee wij kampioen werden.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
In 1975 met Blauw-Zwart kampioen van de 2e klasse met alleen Wassenaarse spelers. In de laatste wedstrijd van het seizoen werd het 0-0 bij DHC. Concurrent RKAVV moest punten verspelen. De speaker riep om dat RKAVV met 1-0 had gewonnen. Toen later bleek dat RKAVV met 1-0 had verloren waren honderden supporters al naar huis. Pas na een rondtocht op een platte kar met muziekkorps door het dorp werd duidelijk dat wij toch kampioen waren.
Blauw Zwart 1 kampioen in seizoen 1974-1975. Staand v.l.n.r. W. Lammers(voorz.), P.Camminga (verzorger), R.Kamphues, M. Hoogeboom, R. v.d. Ham, F.Karremans,  Grundeken, J.Tacx, S. v.d. Ham, J. v. Deursen en J. v. Barlingen(trainer). Zittend   v. Leeuwen, H.Zandvliet, P. Westgeest, W. Tolido, P. Pieterse, P. Donath,   v. Leeuwen en G.Smit.

06. Dieptepunt?
Na drie jaar in 1978 degradatie uit de eerste klasse. Toen het één na hoogste amateurniveau.
Blauw-Zwart 1 in seizoen 1978-1979 met gehurkt geheel rechts Pieter Donath

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Aad de Mos. Ik speelde tegen Wilhelmus met Aad als centrale verdediger. Als trainer domineerde hij het Haags amateurvoetbal en had altijd verrassingen.
Pieter in actie tijdens de wedstrijd Texas DHB – Blauw-Zwart in seizoen 1972-1973. Mooi ook om op deze foto te zien de ster op het shirt van Texas DHB die de club in 1971 via de Amerikaanse Ambassade in Den Haag had ontvangen. Een unieke oorkonde behorende bij de onderscheiding van het predicaat “Ambassador of Goodwill”. Deze titel kreeg de v.v. Texas toen toegekend van de gouverneur van de gelijknamige Amerikaanse Staat.

08. Wie was jouw beste trainer?
Roel Timmer. In 1966 voerde hij als trainer het 4:3:3 systeem in bij de hele club Blauw-Zwart. In het stopper/spil systeem was ik rechtsbinnen en werd toen spits. Later ging hij weer voetballen en speelde ik als 17 jarige met hem in het eerste elftal in de 2e klasse. Later werd hij weer trainer van de A-selectie en liet kopgalgen plaatsen op het trainingsveld en korfbalden wij om mandekking te trainen.
Seizoen 1980-1981

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Rob Blankenstein (VCS) via het (burger-) defensie elftal en Ton Beije via het Haags amateurelftal. Wij waren ook bestuursleden van het radioprogramma Sportsignaal waar ook Jan Baak (Duinoord) en Michel Fortman (LenS) deel van uitmaakten. Frank Dobbe (RKAVV en Tonegido) en Rob de Ruijter (keeper SV Wassenaar) zie ik al vele jaren bij SEV.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Blauw-Zwart had één van de beste grasvelden in de regio waar Feyenoord en Ajax graag op speelden. Aan twee wedstrijden heb ik goede herinneringen.

1. AJAX verbleef ter voorbereiding op belangrijke wedstrijden vaak in hotel Duinoord in Wassenaar en trainde op het hoofdveld van Blauw-Zwart. Als compensatie speelden wij in september 1972 tegen het AJAX met Johan Cruijff dat in voorbereiding was op de wereldbekerwedstrijd tegen Independiente (Argentinië). Aantal toeschouwers rond de 9000. In de rust vertrok het basisteam met slechts 1-2 op het scorebord. Ons doelpunt ontstond door een door Horst Blankenburg van richting veranderd schot van Ren van der Ham. De tweede helft kwamen de wissels (Jan Mulder, Johnny Rep, Arnold Muhren e.a.) erin en wij verloren met 1-7. Na afloop was er gezellige bijeenkomst met de AJAX spelers in ons stamcafé vlak bij Duinrell.

2; Feyenoord kwam in september 1973 oefenen om Rinus Israel speelminuten te geven na een zeer lange knieblessure. De dag voorafgaand werd ik ziek waarschijnlijk door de spanning. Ik speelde wel en de volgende dag stond ik met Rinus op een actiefoto in de Haagsche Courant en had ik iets uit te leggen op het werk. Na de 0-9 met onder meer doelpunten van Willem van Hanegem (2) en Lex Schoenmaker was er gelukkig begrip voor het meespelen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oorspronkelijke VUC shirt met de brede witte baan.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Na afloop was het altijd gezellig bij Texas DHB met onder meer Leen de Graaf, gebroeders Prosman en keeper Aad Buitendijk.
Pieter tijdens de wedstrijd HBS – Blauw-Zwart (1-1) in 1971

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Elk weekend zie ik minstens één wedstrijd. Meestal SEV, RKAVV, Forum Sport of Quick. Af en toe ben ik bij ADO Den Haag om voor Haaglandenvoetbal.nl verslag te doen en om een speler of trainer te interviewen voor HV/TV. Ook ben ik analist voor HV Studio ADO.
Pieter voorste rij in het midden

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keepers;
Peter Pieterse (Blauw-Zwart) en Ton Beije (VIOS, in het Haags Amateurelftal)

Beste spelers;
De Blauw-Zwarters Pim Westgeest (later VUC), Frank Karremans (later HVV), Wim Tolido, Ren en Siem van der Ham (ook prof bij ADO), Roel Timmer (prof ADO en SHS), Piet van Rhijn (prof Fortuna’54 en in Frankrijk). In het (burger) defensie elftal Rob Blankenstein (VCS), Hans Zoet (LenS), Piet van der Valk (Postalia), Wim van Laar (VIOS en ADO) en Hans Verhagen (Tonegido en ADO) en in het Provincie ZH-elftal met Louis de Letter (VELO) en Freek den Toom (PDK).
Blauw-Zwart – Laakkwartier (2-0) in 1971

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Met Gerard Durand volgde ik een trainerscursus. Hij deed een passeerbeweging voor die ik nog nooit had gezien en ook niet kon uitvoeren. Hij was een ‘voetbaldier’ die voor altijd in mijn herinnering blijft.
De vedettes van Blauw-Zwart uit de gloriejaren zeventig Pieter Donath en Frank Karremans keerden in 2020 terug op “de heilige grond” (foto website Haagse Voetbalhistorie)

Pieter Donath
29-10-2023