01. Naam?
Pim Westgeest
Een typerend beeld van voetballer Pim Westgeest (op de foto met snor) in de jaren zeventig bij Blauw-Zwart. Sterk in de lucht en verloor haast nooit een kopduel. Heerlijk ook om op deze foto het rijen dikke publiek te zien want in die jaren kende Blauw-Zwart gouden tijden.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Begonnen op 5 jarige leeftijd bij Blauw Zwart.

Na 20 jaar wilde ik een stapje hogerop. Ik kende John van der Lubbe van de trainerscursus en Paul Camminga die masseur was geweest bij Blauw Zwart was nu in dienst bij V.U.C.
Ik heb 4 seizoenen bij V.U.C. gevoetbald. Door een enkelblessure (van Basten enkel) moest ik stoppen om daarna gelijk met de trainerscursus in Zeist te beginnen.
Dit was een 2-jarige cursus voor leraren Lichamelijk Opvoeding. Andere cursisten waren o.a. Cor Pot, Simon van Vliet en Luuk Balkenstein.

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
SEV van 1983 tot 1987
Blauw Zwart van 1987 tot 1989
Lens van 1989 tot oktober 1991
Voorschoten jeugd van 1991 tot 2000
Seizoen 1989-1990

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik was een typische laatste man.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was geen technische voetballer. Ik moest het hebben van mijn inzicht en het vermogen om als laatste man veel te organiseren. Door mijn lengte was ik moeilijk te kloppen in de lucht en beschikte over een goede trap.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat waren er, als voetballer, diversen.

Begon in 1972 met een wedstrijd tegen het grote Ajax met o.a. Johan Cruyff, Johan Neeskens en Piet Keizer. Ajax trainden altijd bij Blauw Zwart als voorbereiding op een Europese wedstrijd. Dit keer was het als voorbereiding op de wereldbekerwedstrijd tegen Independiente uit Argentinië.
Een paar jaar later nog een wedstrijd tegen Feijenoord, met mijn grote idool Willen van Hanegem, gespeeld.

In 1975 het kampioenschap met Blauw Zwart in de tweede klasse.

Met V.U.C. in 1978 en 1979 het kampioenschap van de hoofdklasse en het spelen om het kampioenschap van Nederland.

In 1979 de Universiade in Mexico City. Met het Nederlands studentenelftal behaalden we uiteindelijk een verdienstelijke 4de plaats. Ons team bestond uit alleen amateurvoetballers en we verloren de strijd om de 3de plaats van de staatsamateurs van Roemenië. De Universiade (Olympische Spelen voor studenten) was voor mij ook een belevenis op zich met allerlei sporters in een apart dorp.

Pim Westgeest als trainer van SEV 1 kampioen in seizoen 1985-1986

06. Dieptepunt?
Als voetballer dat ik al op 28 jarige leeftijd moest stoppen. Door mijn enkelblessure was ik niet meer in staat om op het hoogste niveau te blijven voetballen.

Als trainer de degradatie met Lens in de 3de klasse. We waren gelijk geëindigd met GDA en moesten een beslissingswedstrijd spelen. De eerste wedstrijd eindigden in een gelijkspel, maar op het veld van VELO verloren we de tweede wedstrijd. In de vierde klasse hadden we een slechte start wat tot gevolg had dat ik in oktober ontslagen werd.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
In mijn periode als trainer bij SEV heb ik 4 jaar heel fijn samengewerkt met Nico de Kleijn. Hij regelde heel veel rond de selectie. Nico is helaas een aantal jaren geleden veel te vroeg overleden.
Als voetballer en later ook als trainer John van der Lubbe. Ik kwam John weer tegen bij Lens. Hij regelde heel veel rond de selectie.

08. Wie was jouw beste trainer?
Bij Blauw Zwart begon ik als 19-jarige onder Zoltan Szalai. Deze Hongaar was helemaal bezeten van het spelletje. Liep de hele wedstrijd van middenlijn tot cornervlag om te coachen. Zijn wedstrijdbesprekingen waren legendarisch. Hij had hele boekwerken die hij zelf geschreven had.

Bij V.U.C. natuurlijk John van der Lubbe. Hij wist een sfeer te creëren waardoor iedereen voor elkaar door het vuur ging. De afsluitende partijtjes op de donderdagavond werden op het scherpst van de sneden gestreden. Het was ook knap dat hij reservespelers als bijv. Karel Bouwens, Ton Lensink, Goof van Andel, Henk van Dorp gemotiveerd kon houden.
Leen Admiraal was weer een hele andere trainer, maar was de eerste die aan linietraining deed. Conditioneel waren we ijzersterk.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Geen speciale vrienden, maar wel veel bekenden. Ik verheug me dit seizoen dan ook op het bezoeken van de uitwedstrijden van mijn zoon die in Voorschoten 3 keept. Hij speelt dan o.a. tegen V.U.C., Wilhelmus, RKAVV en Forum Sport en daar zal ik dan weer vele bekenden uit mijn voetbalverleden tegenkomen.

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Dat was na de wedstrijd van Blauw Zwart tegen DHC op de Brasserskade. Dit was de laatste wedstrijd om het kampioenschap van de tweede klasse. RKAVV speelde een uitwedstrijd tegen Naalwijk. Wij speelden gelijk tegen DHC en hoorden na de wedstrijd dat RKAVV had gewonnen. Je had in die tijd nog geen mobieltjes, dus bij DHC had iemand naar Naaldwijk gebeld en had te horen gekregen dat RKAVV gewonnen had. Deze informatie bleek later verkeerd te zijn. Onze supporters waren echter al teleurgesteld afgedropen naar Wassenaar. Het feest was er later niet minder om, maar het mooiste was toch geweest als je dit op het veld met je supporters had kunnen vieren.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat is het shirt van V.U.C. maar dan de versie van het Juventus tenue.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat was de oude kantine van Blauw Zwart. In die tijd werden de thuiswedstrijden altijd heel goed bezocht en het was daarna altijd druk en ook gezellig in de kantine.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ga zelden nog naar een wedstrijd kijken, maar volg het amateurvoetbal wel op de voet en vooral de clubs waar ik heb gevoetbald en trainer ben geweest.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper(s): Peter Pieterse (Blauw Zwart) en Dick van der Meer (V.U.C.)

Beste spelers:
Cor Buijtelaar (VUC)
Bob Rijpstra (VUC)
Peter Roos (VUC)
Cees Mol (VUC)
Wim Alkemade (VUC)
Rob Alkemade (VUC)
Hans Grundeken (Blauw-Zwart)
Wim Tolido (Blauw-Zwart)
Pieter Donath (Blauw-Zwart)
Roel Timmer (Blauw-Zwart)

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Beste keeeper(s): Dave Kraayenbrink (Blauw Zwart) en Patrick Puister (Lens)

Beste spelers:
Wijnand Bakker (Blauw-Zwart)
Marcel Veeren (Blauw-Zwart)
Rob van Gein (SEV)
Fred Zonneveld (SEV)
Frank Heederik (SEV)
Fred Spa (LenS)
Ruben Jordan (LenS)
Percey Biekman (LenS)
Ronald Bogisch (LenS)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik kan terugkijken op een hele mooie periode als voetballer. In de jaren 70 leefde het amateurvoetbal in de Haagse regio als nooit tevoren. Je had drie kranten, het Vaderland, het Binnenhof en de Haagsche Courant die op maandag volstonden met allerlei verslagen. Bekende verslaggevers waren in die tijd Frans Leermakers, Bart Hoogduin, Wim Schild, Dick Kiers, Dick Hofland, Hans Koster, Paul Hovius en Hans Klippus. In die tijd werden de foto’s geschoten door de zeer bekende Simon Smit (het kleine mannetje met de bril op zijn voorhoofd).
Wat een prachtige foto uit de jaren zeventig! Pim Westgeest namen Blauw-Zwart aan de bal tegen de v.v. Texas

Pim Westgeest
08-10-2023