01. Naam?
Leo Koegler (1947), beter bekend als Pop Koegler.
Ik was vroeger de jongste van het gezin waardoor mijn broers mij regelmatig Pop noemde. Deze bijnaam is mij tot de dag van vandaag bijgebleven. Het gros van de mensen kent mij dus niet anders als Pop Koegler.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Wat veel mensen ook niet weten is dat Hsv ADO eigenlijk de eerste club was waar ik met voetballen ben begonnen. Ondanks dat mijn hele familie lid was van ODB. In die tijd mocht je officieel pas met 10 jaar lid worden van een voetbalvereniging en wat ik me nog goed kan herinneren is dat toen alle ADO-pupillenelftallen een dierennaam hadden. Ik speelde bij de poema’s!

Zoals gezegd, de hele familie Koegler voetbalde bij ODB en al heel snel maakte ik dan ook de overstap van ADO naar ODB, waar ik de hele jeugdafdeling doorliep.

Onder Frans Schrurs debuteerde ik al vrij snel in het eerste elftal en maakte ik meteen de glorietijden van ODB mee. In het seizoen 1965-1966 behaalde ODB het kampioenschap in de 4e Klasse C en een jaar later herhaalde we dit kunststukje in de 3e Klasse B. Met deze geweldige prestaties belandde ODB bijna in de top van het zondagvoetbal. Dit maakte ODB aantrekkelijk voor vele goede Haagse voetballers, wat voor mij niet helemaal goed uit viel.

Door de aanwas van die vele goede spelers kwam mijn basisplaats op het middenveld in gedrang. Mijn goede vriend Klaas Krul was op dat moment keeper bij De Ooievaars en hij ging goed om met zijn trainer Mick Clavan. Samen bezochten zij een keer een wedstrijdje van ODB. Zo raakte we in gesprek om het eens bij De Ooievaars te gaan proberen. Van het een kwam het ander en samen met mijn broer Jan maakte ik de overstap naar De Ooievaars.

Na 3 jaar bij De Ooievaars te hebben gevoetbald keerde ik terug naar mijn geliefde ODB. Vanaf 1970 tot heden heb ik dus veel lief en leed bij ODB meegemaakt en in vele functies mij altijd (en nog steeds) voor de volle honderd procent ingezet voor mijn ‘cluppie’.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Rechts op het middenveld. Later toen ik wat ouder werd ik centraal achterin opgesteld.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ja moeilijk om te zeggen van jezelf. Gewoon een normale voetballer. Ik had altijd een goede instelling en bleef voor de volle 90 minuten gaan.
Choorstraat 51, 2611 JE Delft Telefoon: 015 214 2905

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Klinkt vreemd voor een ODB man maar dan ga ik toch voor de promotie van De Ooievaars in seizoen 1968-1969 van de HVB naar de KNVB. Het was die club door iedereen zo gegund en ben blij dat ik daaraan ook een bijdrage heb kunnen leveren.

06. Dieptepunt?
Vlak voor aanvang van mijn eerste seizoen bij De Ooievaars viel ik met mijn werk als schilder van de vierde etage naar beneden. Ik hield hier een zware hersenschudding, een scheurtje in mijn schedel en een scheurtje in mijn bekken aan over. Het was kantje boord maar gelukkig kwam alles weer goed.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er twee als dat mag.
1. Trainer Mick Clavan. Na mijn zware val begeleidde hij mij maanden lang met de revalidatie met als resultaat dat ik na vier maanden weer op het veld stond.
2. Theo Dusbaba, wat was hij een goede voetballer.
Unieke foto van ODB 1 met de gebroeders Koegler. Staand geheel links Bas, staand 3e van links Jan, Pop zittend geheel links en naast hem aanvoerder Rini. Zittend uiterst rechts zien we Nelis Koegler. Verder zien we op de foto o.a. ook Theo Dusbaba (staand vierder van rechts).

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb met geen enkele trainer problemen gehad maar Mick Clavan stak voor mij toch boven iedereen uit.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Vrienden is een groot woord. Zeg maar héél veel goede kennissen.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Dan denk ik toch aan Rinus Sprinkhuizen van VVP. Een hele goede voetballer die moeilijk was af te stoppen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan ga ik voor het traditionele rood-groene Hsv ADO shirt. Zo zonde dat die club niet meer bestaat.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ja dat is er natuurlijk maar één, die van ODB natuurlijk.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jazeker wel. Nog steeds volop actief bij ODB. Zo zit ik samen met Hannes de Pauw en Richard Linnenbank in de Technische Commissie, ben ik iedere donderdag en zondag op de club en fluit of vlag ook regelmatig nog een wedstrijdje.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper:
Chris Wareman van ODB.

Spelers:
Mick Clavan (De Ooievaars)
Melbi Raboen (De Ooievaars)
Eimat Krans (De Ooievaars)
Theo Dusbaba (ODB)
Freek Jansen (ODB)
Koos de Graaf jr. (ODB)
Ronnie Houterman (ODB)
Wieteke Gunter Mohr (ODB)
Leen Roos (ODB)
Henk Schroevers (ODB)
En natuurlijk al mijn broers!

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik wil nog even terugkomen op de vraag over hoogtepunten. Zoals gezegd heb ik zoveel hoogtepunten meegemaakt maar dat we op een gegeven moment met vijf Koeglers (mijn broers Jan, Bas, Rini, Nelis en ik ) in ODB 1 speelde hoort daar ook zeker bij. Uniek eigenlijk als je daar nu aan terug denkt.

En verder wil ik jou nog veel succes wensen met al het moois wat je met de Haagse voetbalhistorie doet. Je maakt veel oud voetballers hier gelukkig mee.

Pop Koegler
03-04-2022