01. Naam?
Puck Langerak (30-03-1948)
Mensen als Puck Langerak hebben misschien wel de mooiste periode van het Haagse voetbal meegemaakt. Als zij gaan praten over vroeger (de jaren zeventig) dan zit je wel even te genieten hoor. Eigenlijk zou je van Puck en heel veel van zijn generatiegenoten een apart boek moeten schrijven met de titel “Die tijd komt nooit meer terug”!

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Hvv Spoorwijk (8 jaar (met o.a. Paul Borgmeyer en John Bolman)
v.v. Oranjeplein (8 jaar)
Hvv Praat (1 jaar met o.a. Jan Simonis en Mels ’t Hart))
HDV (1 jaar met o.a. Jan Schoon en Ad van Rijn)
En ook heel wat jaren in de zaal gevoetbald bij o.a. Indoor Sporting met o.a. Jan Schoon.
Puck Langerak (voorste rij 2e van links) in de jeugd van Hvv Spoorwijk

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik ben ooit in de spits begonnen maar later speelde ik het liefst op de nummer 10 positie.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was zeg maar een complete voetballer, zowel links als rechts benig. Het enige wat ik niet kon dat was koppen

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
De hele periode met Oranjeplein met Bertus van Spronsen als trainer. In vier jaar tijd werden we drie keer kampioen en in de 2e Klasse KNVB (toen nog het één na hoogste amateurniveau) eindigde we op de tweede plaats op 1 punt achterstand van kampioen Westlandia. Dit was ongekend in die tijd.

06. Dieptepunt?
Op 23-jarige leeftijd kreeg ik een zwaar auto ongeluk. Had ik dat ongeluk niet gehad dan had mijn voetbalcarrière er misschien heel anders uitgezien. Vlak voor dat ongeluk had ik namelijk nog een proeftraining bij Holland Sport van trainer Cor van der Hart gekregen en dat zag er allemaal erg positief uit.

Een ander dieptepunt was toen ik met Spoorwijk tegen Groen Wit’58 speelde en degene die mij de hele wedstrijd moest dekken mij een dubbele enkelbreuk bezorgde. Een lange revalidatie dus terwijl ik het liefst iedere dag op het voetbalveld wilde staan.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Edwin Grunholz, zowel op het veld als in de zaal een gigant.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat zal niet zo verrassend zijn; Bertus van Spronsen bij Oranjeplein. De trainingen van hem waren perfect, hij deed ook eerst alles voor. En echt alles wat hij in de wedstrijdbespreking vertelde klopte dan ook.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Dat was in de loop der tijd allemaal een beetje verwaterd maar toen ik zo’n twee jaar geleden op Facebook ging kwam ik weer met de ene na de andere oud-voetballer uit mijn tijd in contact.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Trainer Bertus van Spronsen kon geloof ik de hele voetbalwereld en hij regelde dan voor Oranjeplein de ene na de andere oefenwedstrijd. Op een gegeven moment had hij een wedstrijdje geregeld tegen een jeugdteam van Ajax. Ik kan mij die wedstrijd op het Laakkwartier terrein nog goed herinneren want in dat Ajax jeugdteam speelde toen o.a. ene piepjonge Marco van Basten.
Bij rust stond het 0-0 en kregen we van Bertus de opdracht om er nog een schepje bovenop te doen. Nou dat hebben wij met Oranjeplein geweten. We werden door die kleine gastjes helemaal suf gespeeld en volgens mij werd het uiteindelijk 0-5.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan ga ik toch voor het prachtige wit-blauw geblokte shirt van mijn eerste club Hvv Spoorwijk.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantines van Hsv Kranenburg, Oranjeplein, Scheveningen en TONEGIDO uit mijn tijd schieten mij dan gelijk te binnen. Daar kwam je altijd zoveel bekende tegen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
In principe niets meer. Als iemand mij vraagt om ergens een wedstrijdje te gaan kijken dan ga ik wel mee.
Waar ik wel weer naar uitkijk is jouw Haagse Voetbalhistorietoernooi. Daar ben ik weer present als toeschouwer. Geweldig om dan al die oude gasten weer te ontmoeten.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper; Leo Vis

Beste spelers;
Puck Hofland
Gerard Durand
Theo Mulder
Hans Roos
Aad Hoogervorst
Henk Nieuwenburg
Theo Polak
John Nieuwenburg
Hannie van Spronsen
John Bolman
Jan Simonis
Paul Borgmeyer
Freek Jansen

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Wel opvallend is dat ik in mijn zogenaamde “voetbalcarrière” nog nooit één gele kaart heb gehad, dus ben ik ook nooit geschorst geweest.
In de zaal heb ik ooit één keer twee minuten tijdstraf gekregen, dat kwam door tijdrekken. We speelde toen een belangrijke wedstrijd en omdat in die tijd een wedstrijd na zuivere speeltijd meteen werd afgefloten probeerde ik zo onze minieme voorsprong vast te houden.

Ja en verder, als ik alles mocht overdoen dat zou ik denk ik alles precies hetzelfde hebben gedaan. Goh wat heb ik een mooie en gezellige voetbaltijd meegemaakt, die pakken ze mij nooit meer af.

Puck Langerak
21-05-2023